Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 05

S.Damulevičius – apie sukrečiančią patirtį kopiant į Nangą Parbatą: „Eiti per žuvusiojo kūną neleido moralė“

Alpinistas Saulius Damulevičius pasiekti Nanga Parbato (8126 m) viršūnę ketino du kartus: pirmąjį – prieš dešimt metų, bet tąkart ekspediciją nutraukė teroristų išpuolis bazinėje stovykloje, antrąjį – šių metų birželį, tačiau viršukalnės pasiekimą aptemdė lenkų alpinisto žūtis – jo gyvybė užgeso Sauliui ant rankų. Po sukrečiančių įvykių Saulius namo neskubėjo, pasuko Baltoro ledyno link ir liepos 21-ąją tapo pirmuoju lietuviu, pasiekusiu Gašerbrumo I (8080 m) viršūnę ir įkopusiu į visus keturis aukščiausius Karakorumo milžinus.
Saulius Damulevičius 15min studijoje ir iš ekspedicijos į Nanga Parbatą užfiksuota akimirka
Saulius Damulevičius 15min studijoje ir iš ekspedicijos į Nanga Parbatą užfiksuota akimirka / Luko Balandžio / BNS ir Sauliaus Damulevičiaus nuotr.

Devintas pagal aukštį pasaulio kalnas Nanga Parbatas dažnai vadinamas „kalnu žudiku“, kopimas į jį laikomas vienu sudėtingiausių. Prieš dešimt metų pasiekti jo viršūnę rengėsi du lietuvių alpinistai – S.Damulevičius ir Ernestas Markšaitis. Deja, ekspediciją nutraukė bazinėje stovykloje įvykęs teroristų išpuolis prieš alpinistus. Tarp vienuolikos žuvusiųjų buvo ir E.Markšaitis. Kaip sako S.Damulevičius, tąkart tarsi pats kalnas apsaugojo jį nuo teroristų – kai įvyko tragedija, jis su kitais alpinistais buvo vienoje aukštuminių stovyklų.

Šių metų birželį S.Damulevičius su bendražygiais grįžo prie Nanga Parbato – su tikslu prisiminti ir pagerbti žuvusiuosius bei pasiekti viršūnę. Tačiau šiųmetės ekspedicijos sėkmingą baigtį pakoregavo komandos nario mirtis. Besileidžiantį nuo viršukalnės lenkų alpinistą Pawelą Tomaszą Kopecą užklupo ūmi aukštuminė liga. Saulius su bendražygiu bandė padėti, bet didžiuliame aukštyje dviejų žmonių pagalbos neužteko. Lenkų alpinisto gyvybė užgeso S.Damulevičiaus glėbyje.

Kaip viskas vyko, ką teko patirti ir kaip po sukrečiančių įvykių pratęsus ekspediciją sekėsi pasiekti kito aštuoniatūkstantininko – Gašerbrumo I – viršūnę, pasikalbėjome su alpinistu S.Damulevičiumi.

– Kai pernai po sėkmingai pasibaigusios ekspedicijos į K2 ir Brod Piką kalbėjomės 15min studijoje, sakėte, kad šios vasaros ekspedicijos planas nulemtas prieš dešimt metų nutikusių įvykių Nanga Parbato bazinėje stovykloje. Su kokiu jausmu ir mintimis ruošėtės šiai ekspedicijai ir kodėl ten sugrįžti prireikė dešimtmečio?

– Tai, kas nutiko prieš dešimt metų, buvo didžiausia istorijoje su terorizmu susijusi nelaimė kalnuose. Tie įvykiai man paliko stiprų randą visuose prisiminimuose, susijusiuose tiek su kalnu, tiek su Pakistanu – kurį laiką jo vengiau, todėl vykau kopti į Nepalą, Tadžikiją ir kitas valstybes. Per tą laikotarpį terorizmas tapo globaliu reiškiniu – išpuoliai Paryžiaus gatvėse, Londono oro uostuose, kitose vietose, šiandien tai gali nutikti bet kur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius