Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savojo „medžių lajų tako“ ieškantys Molėtai turistams siūlys paslaugų paketus

Aplink Molėtus ir pačiame mieste yra beveik 300 ežerų, tad šį kraštą puikiai pažįsta visi, kam patinka poilsiauti prie tokių vandens telkinių. Regione netrūksta ir įdomių istorinių, gamtinių objektų, tačiau iki šiol į Molėtus užsukančių turistų srautas buvo gerokai mažesnis nei į kaimyninį Anykščių kraštą. Kodėl?

Priežastis yra banali ir būdinga daugeliui Lietuvos regionų – Molėtai neturi tokio objekto, kaip netoli esantys Anykščiai. Šiam Aukštaitijos kurortui turistų srautus garantuoja nuo pernai veikianti „būtina pamatyti“ vieta – Anykščių šilelio medžių lajų takas. Kadangi Lietuvoje apie jį bent jau girdėję yra visi, o ir kaimyninėse šalyse Anykščių vardas dabar siejamas su pasivaikščiojimu virš medžių, sudominti turistus anykštėnams lengva.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Molėtai iš paukščio skrydžio
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Molėtai iš paukščio skrydžio

Suplanavę kelionę į Anykščius turistai čia aplanko ne tik jį, bet ir kitas vietas: valgo kavinėse, pramogauja, nakvoja svečių namuose, viešbučiuose ar greta esančiose kaimo turizmo sodybose.

Kad tokio traukos objekto reikia ir Molėtams, miesto valdžia ir turizmo atstovai žino seniai. Tačiau išgryninti viziją, kuo toks turtingas gamta ir istorija regionas būtų patraukliausias vietiniams ir užsienio turistams, iki šiol sekėsi sunkiai. Tiesa, šūkis jau yra. Molėtai – tai miestas, kuriame viskas tikra.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Asvejos lankytojų centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Asvejos lankytojų centras įrengtas senovinėje smuklėje Dubingių miestelyje

Visi pasiūlymai vienoje vietoje

„Penki akmenys, ant kurių laikosi Molėtų regiono turizmas, yra kultūros istorija (su tuo susijusius objektus rasite Dubingiuose ir Giedraičiuose), sakralinį paveldą (Videniškių miestelis), žuvininkystė (Mindūnai), kosmosas (Kulionys, kur yra Molėtų astronomijos observatorija bei senovinė dangaus šviesulių stebykla) ir bendruomenių kuriama produkcija bei edukacinės programos (Balininkai)“, – sakė Molėtų rajono savivaldybės vicemeras Mindaugas Kildišius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Kildišius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Kildišius

Kadangi šios sritys, nors ir labai įdomios, yra labai skirtingos, sunku rasti bendrą vardiklį. Kol jo ieškoma, turistų medžioklė vykdoma kitais būdais. Nuo šių metų vasaros Molėtų turizmo ir verslo informacijos centras tapo savotišku kelionių organizatoriumi, kuris turistams ir jų grupėms siūlys įsigyti atostogų Molėtų rajone paketus.

Internetinėje svetainėje Infomoletai.lt bus galima užsisakyti nakvynę visuose regione esančiuose apgyvendinimo paslaugas teikiančiuose objektuose: svečių namuose, viešbučiuose, kempinguose (jei norėsite apsigyventi ne palapinėje, bet stacionariuose nameliuose). Taip pat susirasti įsigyti norimą pramogą, paslaugą (pavyzdžiui, ekskursiją) tam laikui, kada lankysitės Molėtuose.

Vasaros savaitgaliais – pikas

Užsisakius paslaugų paketą per vieną dieną gausite patvirtinimą, ar visos paslaugos norimomis datomis įgyvendinamos. Jei ne, Molėtų turizmo atstovai informuos apie alternatyvas. Tiesa, jau dabar aišku, kad problemų gali kilti su apgyvendinimu: kai kuriose vietose vasaros savaitgaliais laisvų kambarių nebėra. Nors kalendorinė vasara dar net neprasidėjo.

Visą vasarą savaitgaliais užimti kambariai poilsio komplekse „Dubingiai“. Liepą čia jau ne pirmus metus rengiamos vaikų stovyklos, kurių organizatoriai nepageidauja jokių pašalinių asmenų. O savaitgaliais šią vietą, turinčią privatų paplūdimį prie Asvejos ežero, mėgstantys poilsiautojai kambarius taip pat rezervavosi iš anksto.

Išeitis – kaimo turizmo sodybos?

„Viskas priklauso nuo oro“, – sako Molėtų turizmo ir verslo informacijos centro vadovė Daiva Kulienė. Jei savaitgalį prognozuojamas puikus oras, Molėtų ežerai būna apgulti poilsiautojų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva Kulienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daiva Kulienė

„Tokiu atveju mažai gelsti ir kaimo turizmo sodybos, kempingai ir net nemokamos poilsiavietės – žmonių pilna visur“, – sakė pašnekovė.

Vis dėlto rasti nakvynę tikrai įmanoma: „Tam ir skirtas turizmo informacijos centras. Reikia mums skambinti ir klausti, kur galima apsistoti – su vietos verslininkais nuolat palaikome ryšį, tad žinome apie laisvas vietas“.

Tokiais atvejais į trumpalaikės nuomos verslą galėtų įsisukti ir vietos gyventojai – kaip tai daroma pajūrio kurortuose. Tačiau D.Kulienės nuomone, Molėtams šis variantas netinka.

„Palangoje kitaip. Atvažiavę į Molėtus žmonės nenori gyventi mieste, jiems reikia ežero, tad privačių butų nuomojimas greičiausiai nepasiteisintų“, – sakė moteris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žuvienės edukacija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žuvienės edukacijos Molėtų rajone nesugadina net lietus

Trys „Ž“: žuvys, žvejyba ir žuvienė

„Šie metai mums bus daugelio pirmų kartų metai“, – sakė Molėtų turizmo ir verslo centro vadovė.

Greta apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų, Molėtų rajono svečiams bus siūloma išbandyti naujas pramogas: edukacines programas – kavos ir alaus degustacijas (Molėtuose veikia mažiausias privatus bravoras Lietuvoje), mokytis pinti bučius žvejybos muziejuje, groti akordeonu, leistis į naktinius žygius su žibintais į Dubingių piliavietę, kur Asvejos regioninio parko direkcijos specialistė atskleis mažai girdėtų faktų apie čia gyvenusius Radvilas (Rudąjį ir Juodąjį) bei iki šiol beveik netyrinėtus šios giminės atstovus, taip pat gyvenusius Dubingiuose. SPA procedūras bus galima užsisakyti ten, kur gyvensite – į kaimo turizmo sodybas. Ten pat atvažiuoti galės ir žuvienes iš vietinės – ežero – žuvies verdančios moterys.

Na, o tiems, kurie norės ne tik jos paragauti, bet ir sužinoti daugybę įdomių faktų apie visos Lietuvos žvejybos istoriją, rekomenduojama užsukti į Mindūnus, kur veikia Ežerų žvejybos muziejus.

Kol jūs klausysite viską apie senuosius žvejus, jų gyvenimo būdą, darbo įrankius, tradicijas, žuvis ir panašius dalykus žinančios muziejininkės Alfredos Petrauskienės pasakojimo, muziejaus kieme virs darbas – ant čia pat sukrauto laužo dvi vietinės gyventojos virs jums žuvienę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žuvienės edukacija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Žuvienės edukacija

Tiems, kas įpratę prie pamario krašto sriubos, ji gali nepatikti – nors ir verdama iš ežero žuvies, Mindūnų žuvienė labiau primena daržovių sriubą, yra riebesnė, kadangi pilama ir grietinėlės. Kita vertus, tokia žuvienė – puiki išeitis visiems tiems, kam darosi bloga vos užuodus žuvį. Ragavusieji gali užtikrinti – nežinodamas, kad tai žuvienė, sunkiai pasakysi, kokią sriubą valgai. Be to, ji tokia soti, jog po antros porcijos jausiesi lyg valgęs standartinius „dienos pietus“.

Sudalyvavus žuvienės degustacijoje turistai raginami nepatingėti nuvažiuoti į vos už keleto kilometrų esantį vieną naujausių rajono objektų – aukščiausią Lietuvoje Mindūnų apžvalgos bokštą. Jo aukštis – 39 metrai, o nuo jo atsiveriantis vaizdas priverčia Lietuva susižavėti net skeptikus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaizdai iš bokšto
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vaizdai iš bokšto

Geriausi ambasadoriai – žmonės

Šią tiesą žino kiekvienas, apsilankęs Molėtų rajone renginių organizatoriaus Algirdo Nomeikos įkurtame Žalvario parke arba netoli Etnokosmologijos muziejaus esančioje baltiškoje senovės lietuvių dangaus šviesulių stebykloje, kurioje ekskursijas ir edukacines programas veda etnoastronomas, fizikas ir muziejininkas Jonas Vaiškūnas.

Abi šios vietos pačios savaime greičiausiai paliktų keistą įspūdį, tačiau užtenka pasiklausyti šias vietas įkūrusių ir čia dirbančių vyrų, kad pakeistum nuomonę, o išgirstus dalykus pasakotum visiems – bendradarbiams, draugams, šeimos nariams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karolis Balčiūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karolis Balčiūnas

„J.Vaiškūnas sugeba įdomia paversti net ir pliaupiant lietui vykstančią ekskursiją. Ant prasto oro pykstančius svečius pradeda klausinėti, ko jie dabar labiausiai norėtų? Aišku, atsakymas dažniausiai būna – kad nustotų lyti. Tuomet J.Vaiškūnas paprašo jų sukonkretinti prašymą, nes dievai (ar dievas) mėgsta aiškumą. „Dabar visi paprašykime, kad šiandien, tokią ir tokią dieną, nuo tokios ir tokios valandos, čia, Molėtų rajone, stebykloje nelytų lietus“, – bendram prašymui visus sukviečia etnoastronomas. Stebuklas tai ar ne – nežinau. Bet tąkart lietus iš tikrųjų nustojo lyti. Tačiau liūtis atsinaujino vos atsisveikinus su J.Vaiškūnu...“, – pasakojo Molėtų rajono savivaldybės administratoriaus direktoriaus pavaduotojas Karolis Balčiūnas.

Kauniečio pasiūlymas – teminis karo parkas

Vienas lankomiausių turistinių objektų rajone jau daugelį metų yra Lietuvos etnokosmologijos muziejus. Pasak K.Balčiūno, tie, kurie nori jį išvysti tokį, koks yra dabar, turėtų paskubėti: „Iki 2018 m. muziejus pasikeis neatpažįstamai. Iš Kultūros ministerijos muziejaus projektams esame gavę 4 mln. eurų“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Molėtai iš paukščio skrydžio
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Molėtai iš paukščio skrydžio

Kol kas sunku pasakyti, kada tiksliai, tačiau ateityje Molėtuose ir rajone turistų lauks ir daugiau naujienų. Kauno tvirtovės parko idėjos autorius profesorius Valdas Rakutis neapsiriboja vien Kaunu ir Kauno rajonu. Molėtiškiams jis pasiūlė prisidėti kuriant Širvintų-Giedraičių karinį parką. Numatoma jo tema – lietuvių-lenkų kovos. Neabejojama, kad tai bus – išskirtinis objektas karo istorijos mėgėjams.

Dar vienas ambicingas molėtiškių siekis – įsigyti virtualios tikrovės šalmą ir paruošti programą virtualiai kelionei po Dubingių piliavietę. „Scenarijus – nuo polinės gyvenvietės iki kosmoso. Tiek vieną, tie kitą turime savo rajone. Tereikia išmaniai pristatyti“, – sakė Molėtų rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius