-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su Nepriklausomybės diena, Lenkija! 10 vietų, apie kurias Lenkijoje gal nežinojote

Panašu, kad seniai jau praėjo laikai, kai keliaujantys lietuviai keikia Lenkiją ir jos kelius, kai reikėdavo automobiliu nusikapanoti į tolimesnius kraštus. Dabar tautiečiai mielai visoms atostogoms ar bent kelioms dienoms leidžiasi į kaimyninę šalį, kuri gali pasiūlyti be galo daug – nuo smėlėtų paplūdimių iki kvapą gniaužiančių kalnų, nuo požemių iki architektūros šedevrų.
Kelionės Lenkijoje
Kelionės Lenkijoje

Lapkričio 11 dieną Lenkija švenčia savo Nepriklausomybės dieną. Ta proga 15min siūlo 10 mažiau žinomų arba naujų vietų šioje šalyje, kurias verta pamatyti ir pažinti. Vienose per pastaruosius metus lankėsi patys 15min autoriai, kitos – visai naujutėlės ir yra atradimas net patiems lenkams.

Pirmasis medžių lajų takas Lenkijoje

Šią vasarą Lenkijoje atidaryta seniai laukta atrakcija – pirmasis šalyje medžių lajų takas ir apžvalgos aikštelė, iškilusi virš medžių viršūnių. Naujasis takas įrengtas medžiuose Krynica Zdrujuje, Mažosios Lenkijos vaivadijoje – šalies pietuose, netoli Krokuvos.

Visa struktūra iškilo virš Słotwiny slidinėjimo arenos, 896 m virš jūros lygio. Tako bokštas, į kurį užlipusieji gali gėrėtis nuostabia panorama į Jaworzyna Krynicka kalnus, yra 50 m aukščio. Tai prilygsta 17 aukštų pastatui. Visas takas tarp medžių driekiasi 1030 m.

Daugiau apie taką skaitykite čia.

Svidnica (Swidnica): architektūros šedevras ir karo aviacijos legenda

Svidnica (Swidnica) yra nedidelis miestas Lenkijos Žemutinės Silezijos vaivadijoje, bet savyje talpinantis du kraštutinumus – taiką ir karą. Du žymiausi su miestu susiję dalykai yra bažnyčia Taikos vardu ir Pirmojo pasaulinio karo legenda.

60 tūkst. gyventojų dabar turintis Svidnicos miestas labiausiai didžiuojasi milžiniška medine Taikos bažnyčia. Ne šiaip sau didele – tai yra didžiausias Europoje medinis religinis pastatas, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Svidnicos vardas istorikams ir aviacijos mėgėjams siejasi ir su Pirmuoju pasauliniu karu. Būtent iš šio miesto kilęs „Raudonasis Baronas“ – legendinis vokiečių lakūnas Manfredas von Richthofenas. Vos per kelerius metus trukusią karinę tarnybą šis padangių asas numušė 80 priešo lėktuvų ir buvo įvertintas pačiais garbingiausiais apdovanojimais.

Prūsijos lakūnas išsiskyrė ir drąsa, ir džentelmeniškumu. Pasakojama, kad jis griežtai laikydavosi nerašyto lakūnų kodekso (nepersekiodavo pamuštų lėktuvų, nešaudydavo į bandančius išsigelbėti beginklius pilotus), už ką jį gerbė net ir priešai.

Daugiau apie Svidnicą skaitykite čia: Mažas Lenkijos miestas, siūlantis daug: architektūros šedevrą ir karo aviacijos legendą

Aukščiausi pasaulyje mediniai amerikietiški kalneliai

Šiemet Lenkijoje atidaryti aukščiausi pasaulyje mediniai amerikietiški kalneliai. Jie atverti „Energylandia“ pramogų parke Zatore, Pietų Lenkijoje. Naujieji mediniai amerikietiški kalneliai „Zadra“ yra net 61 m aukščio, o visa trasa raitosi 1316 metrų.

Atrakcionai – ne silpnų nervų (ir skrandžio) žmonėms. Kalneliais lekiama iki 121 km/val greičiu, o pirmasis nusileidimas yra beveik 90 laipsnių. Vienu metu traukinuku gali važiuoti iki 24 žmonių.

Daugiau apie kalnelius skaitykite čia.

Žemutinės Silezijos pilys ir rūmai

Vadinama ir „Rūmų slėniu“, ir „Šimto rūmų kraštu“, Lenkijos Žemutinė Silezija yra tarsi Meka istorijos, paveldo ir paslapčių entuziastams. Skaičiuojama, kad šiame regione yra maždaug ketvirtadalis – apie 3 tūkst. – pilių, rūmų bei dvarų. Tokios koncentracijos nerasite niekur kitur Europoje, net žymiajame Luaros slėnyje Prancūzijoje.

Šis Lenkijos pietvakarių kraštas yra be galo dėkingas kelionei. Čia pat – Sudetų kalnai ir juose išrausti bei iki šiol paslaptimis apipinti tuneliai. Čia net ramūs nedideli miesteliai gali nustebinti architektūros šedevrais ar net iš pačios Norvegijos dėžėmis atgabenta senovine bažnyčia. Ir kone kiekviename jų rasite pilį, rūmus ar dvarą.

15min aplankė keletą išskirtinių vietų, įskaitant „nacių traukinio“ legendomis apipintą Ksionžo (Książ) pilį, fantastiško interjero romantiškus rūmus, kuriuose gali pasijusti kaip Anglijoje, ir karščiausią – tiesiogine prasme – Lenkijos kurortą. Apie jas skaitykite čia: Lenkijos regionas, kuriame pilių ir rūmų – daugiau nei bet kur Europoje

Lenkijos Beščiadai, kur žmonių mažiau ir pigiau

Lenkijos Beščiadai ne tokie populiarūs. Šitie kalnai nėra tokie aukšti, tame regione yra mažiau turistų negu Tatruose, bet veiklos visai savaitei tikrai netrūks. 15min kelionių autorė Małgorzata Mozyro ėjo į kalnų žygius, slidinėjo ir lankė istorinį bei gamtinį regiono palikimą.

Beščiadai yra viena rečiausiai gyvenamų kalnų sričių Europoje. Ir tai tikrai jausti. Beščiadų kalnuose galima patirti ramybę, atitrūkimo nuo pasaulio jausmą, pasiklysti laike ir erdvėje. Taip yra ir dėl to, kad ten nėra vieno didelio dominuojančio miesto, kuriame būtų sutelktas visas turistų srautas. Priešingai, Beščiadų kalnuose gausų mažų kaimelių, išsibarsčiusių visame regione.

Daugiau apie Beščiadus skaitykite čia: Lenkijos Beščiadai žiemą – pasakiški vaizdai, mažai turistų ir nedidelės kainos

Nepažintas Lukas Mozūrijos ežeryne

Ką žinote apie Lenkijos miestą Luką? Gal nedaug. Ne tik dėl to, kad lietuviškas jo pavadinimas visai nepanašus į lenkišką – Elk. Bet ir dėl to, kad nors yra didžiausias Mozūrijos miestas, populiarumu gerokai nusileidžia netoliese esantiems Mikolaikoms ar Gižyckui. Be reikalo.

Kiek stebina, kad visai netoli Lietuvos sienos esantis Lukas nepritraukia daug turistų. Jis atrodo itin subalansuotas poilsiui su vaikais. Pasidžiaugti čia yra kuo – pradedant nuo idealiai sutvarkytos ežero pakrantės per visą miestą ir baigiant intriguojančiu siauruko muziejumi, kuris stebina vakariečius.

Daugiau skaitykite čia: Kodėl verta sustoti „pravažiuojamuose“ miestuose: nepažintas Lukas Mozūrijos ežeryne

Svinouiscis (Swinoujscie), Lenkija

123rf.com nuotr./Svinouiscis (Swinoujscie), Lenkija
123rf.com nuotr./Svinouiscis (Swinoujscie), Lenkija

Nedidelį miestą Baltijos pakrantėje portalas „Booking.com“ šiemet įtraukė į TOP10 vietų, kurias verta aplankyti kitais metais, sąrašą. Visas jas rasite čia.

Šis žavingas miestas ant Baltijos jūros kranto pirmiausia pavergia pakrantės vaizdais: vienu plačiausių paplūdimių Lenkijoje bei švyturiu tarsi iš atviruko. Jis, beje, yra aukščiausias švyturys prie Baltijos jūros –net 68 m.

Nauja UNESCO vieta – Kšemionkai

Opatovo Kšemionkų kaimas Šventojo Kryžiaus vaivadijoje, pietų Lenkijoje, šią savaitę buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Kšemionkai (arba Opatovo Kšemionkai) yra archeologinis rezervatas – čia driekiasi priešistorinis kasybos regionas, kuriame yra titnago kasyklos. Tai viena didžiausių šios archeologinės kultūros titnago kasyklų Europoje.

Dabar turistams yra atvertas specialus 465 m takas požemiuose, kuris nusileidžia į 11,5 m gylį. Daugiau apie juos skaitykite čia: Lenkija turi naują UNESCO pasaulio paveldo vietą – kodėl verta aplankyti Kšemionkus?

Nustebinanti pramoninė Lodzė

Lodzės į gražiausiųjų Lenkijos miestų sąrašą neįtraukia net patys lenkai. Buvusios tekstilės pramonės sostinės šlovės laikai praeityje, gali pasirodyti. Kadaise mieste vienas po kito dygo fabrikai, bet tada atėjo naciai ir atnešė karą, rašė miestą aplankęs 15min kelionių autorius Vaidas Mikaitis. Jo metu mieste buvo įkurtas vienas didžiausių getų pasaulyje, kuriame ir buvo apgyvendinta dauguma Lodzės žydų. Per karą miestas prarado daugiau nei pusę savo gyventojų, beveik visą žydų populiaciją.

Daug žmonių dingo, tačiau istorinis palikimas išliko. Lodzė bus puikus muziejinis miestas po atviru dangumi, besidomintiems žydų palikimu, kuris yra matomas visur. Čia labai daug apleistų pramoninių pastatų bei visur kyšančių didelių kaminų, bet juose V.Mikaitis matė daugiau žavesio nei blogio. Be to, kai kurie buvę pramonės pastatai yra puikiai panaudojami ir dabartiniame gyvenime.

Daugiau Lodzę skaitykite čia: Nuvykęs į didžiausią Lenkijos „skylę“ lietuvis rado nepelnytai nuvertintą miestą

Įspūdingas sniego atrakcionas

Žiemą Lenkijoje vėl turėtų būti atidarytas didžiausias sniego labirintas ne tik šalyje, bet ir visame pasaulyje. Sulaukus tinkamų orų, Lenkijos žiemos sostinėje Zakopanėje jau ketverius metus iš eilės veikia „Snowlandia“.

Labirintas šalia Tatrų kalnų išsiraito maždaug 2,5 tūkst. kv. metrų plote. „Snowlandia“ parke yra ne tik labirintas, bet ir daugiau žiemos veiklų. 16 metrų aukščio pilyje iš sniego – salės, tuneliai, net slapti išėjimai, galima nuo terasos pasigėrėti atsiveriančia gražia panorama. Veikia ir mini zoologijos sodas, Sniego karalienės rūmai – pastatas iš ledo ir sniego. Žinoma, čia galima ir slidinėti.

Labirintas atidarytas praėjusiais metais gruodžio pabaigoje.

VIDEO: 7 keisčiausios Lenkijos vietos, kurias verta aplankyti
VIDEO: Patarimai, kaip keliauti ir ką atrasti kaimyninėje Lenkijoje
VIDEO: 5 geriausi Lenkijos paplūdimio miestai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius