-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarsi iš kito pasaulio: atrodo, kad vaizdai šioje dykumoje prieštarauja fizikos dėsniams

Tai kraštas, gausus geologinių įdomybių – lyg kito pasaulio smailių, grybo formos uolienų, kurių „kepurės“, atrodo, prieštarauja fizikos dėsniams, taip pat priešistorinių fosilijų.
Bisti/De-​Na-Zin tyrlaukis Naujojoje Meksikoje
Bisti/De-​Na-Zin tyrlaukis Naujojoje Meksikoje / Vida Press nuotr.

Ši neįprasta vieta net neatrodo kaip esanti Žemėje. Grybų formos dariniai kyšo iš uolėto žemės paviršiaus – lyg galingi medžiai iš kitos planetos. Tyrlaukyje randama ir suakmenėjusių medžių kamienų, priešistorinių kaulų.

Bisti/De-​Na-Zin tyrlaukis plyti JAV valstijos Naujosios Meksikos šiaurės vakaruose. 2,6 tūkst. hektarų plotas yra tikras gamtos stebuklas tiek mokslininkams, tiek neįprastų vietų mėgėjams. Šie neįprastas uolienas vadina visaip – pavyzdžiui, žemės piramidėmis, grybais, fėjų kaminais.

Neįprastą peizažą per 75 mln. metų suformavo smiltainio, skalūnų, argilitų ir akmens anglies sluoksniai. Uolienas fantastiškais meno kūriniais per milijonus metų pavertė vėjas, vanduo ir ledas, palaipsniui zulindami vieną sluoksnį po kito.

Dėl savo geologinio amžiaus ir klimato ši vieta gausi gyvūnų ir augalų fosilijų. Čia atrandama suakmenėjusių priešistorinių krokodilų, vėžlių, žuvų, dinozaurų liekanų. Pamatysite ir per ilgus amžius suakmenėjusių medžių – yra net ir tokių, kurių kamienai tebestovi su šaknimis.

Įspėjama, kad griežtai draudžiama fosilijas su savimi pasiimti, tačiau čia galima apsilankyti – nors tai ir nuošali vieta, ne taip lengvai pasiekiama. Bet tie, kas čia atvyksta, giria tyrlaukius už niekur kitur nesutinkamą keistą ramybę ir nežemiškus peizažus.

Daugiau įdomių vietų JAV rasite nuotraukų galerijose:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius