Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Telegraph“ pateikia 15 priežasčių, kodėl verta keliauti į Vilnių

Turtinga istorija, puiki architektūra ir gyva kavinių bei restoranų kultūra – taip Vilnių apibūdina populiarus britų portalas Telegraph.co.uk., pateikiantis 15 konkrečių priežasčių, kodėl Lietuvos sostinė turėtų tapti kita turistine kelionių kryptimi.
Vilnius
Vilnius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

1. Čia pigu

Vilnius dažnai patenka į pigiausių Europos miestų, kuriuos verta aplankyti, sąrašus. Iš tiesų šiame mieste nakvynės, pramogų bei maisto kainos yra patrauklios. Bokalas alaus čia kainuoja vos keletą eurų.

2. Kalbant apie alų...

Jurgos Čekatauskaitės nuotr./Baras „Bukowski“
Jurgos Čekatauskaitės nuotr./Baras „Bukowski“

Vilnius stebina kokybiškais, įdomiais ir išskirtiniais barais, kuriuose galima paragauti išskirtinio skonio autentiško ir vietoje gaminamo bei pilstomo alaus. Viena tokių vietų – „Bambalynė“, pilkų plytų rūsyje įkurtas alaus baras-parduotuvė, taip pat – prieblandoje skendintis „Bukowski bar“, bei draugiška kaimyniška bohema išsiskiriantis „Špunka“.

„Yra ir daugiau vietų, tačiau dėl tam tikrų priežasčių (alaus – red. past.) neatsimenu“, – rašo „The Telegraph“ žurnalistas Hugh Morris.

3. Jame yra antikvarinis kalnas

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gedimino kalnas paskutinę žiemos dieną
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gedimino kalnas paskutinę žiemos dieną

Vilniaus centre esantis Gedimino kalnas susiformavo X a. Tai populiari miesto apžvalgos vieta, suteikianti progą pasigrožėti puikiu Vilniaus senamiesčiu, esančiu kalno papėdėje.

4. Bet šis kalnas – ne vienintelis

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trijų kryžių kalnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trijų kryžių kalnas

Antrasis kalnas, kurį galima apžiūrėti Vilniuje – Trijų kryžių kalnas. Paminklai buvo pastatyti 1989 m. vietoje anksčiau čia stovėjusių ir sovietų 1950 m. sunaikintų pirmųjų kryžių. Pirmieji trys gelžbetoniai kryžiai ant kalno pastatyti po Pirmojo pasaulinio karo. Legenda sako, kad šioje vietoje nukankinti mirė septyni pranciškonai.

5. Tai miestas – architektūrinis chameleonas

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus senamiesčio stogai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus senamiesčio stogai

UNESCO saugomas Vilniaus senamiestis yra parkų, skverų, barų, kavinių, restoranų labirintas. Jame taip pat išsidėstę daug žavingų neoklasicizmo ir baroko stiliaus bažnyčių.

6. Jis turi katedrą, primenančią muziejų

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pavasario nuojauta sotinėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus katedra

Vilniaus Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedra bazilika yra svarbiausia mieste. Tai liudija ir jos buvimo vieta – pagrindinė miesto aikštė, ir pavadinimas – dažnai ji vadinama tiesiog Vilniaus katedra. Verta atkreipti dėmesį, kad šalia katedros atskirai stovi jos varpinė. Galima tik grožėtis tokiais nepriklausomais santykiais.

7. Čia yra „Nepriklausoma Respublika“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilnelės pakrantės Bernardinų sode
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilnelės pakrantės Bernardinų sode

Netoli Vilnelės esantis rajonas nuo 1997 m. balandžio 1 d. yra pasiskelbęs „Nepriklausoma Respublika“, turinčia savo pašto kodą, Konstituciją ir daugybę madingų barų, parduotuvių bei restoranų. Aplankykite jo „parlamentą“ netoli Vilnelės ir patikrinkite, kas įrašyta Užupio Konstitucijoje.

Taip pat verta užsukti ir į užupiečių šventes. Pavyzdžiui, kovą minimą Šv.Patriko dieną, per kurią Vilnelė „nusidažo“ žalia spalva.

8. Jis atveria savo žaizdas

Genocido aukų muziejus – vieta, kurią verta aplankyti. Jame sukaupta daugybė informacijos ne tik apie nacių žudytus žydų tautybės žmones, bet ir brutalų sovietų elgesį per okupaciją. Muziejus įkurtas KGB pastate, greta Lukiškių aikštės, todėl apsilankius čia bus galima išvysti autentišką aplinką – tardymo kameras, kulkų skyles sienose ir pan.

9. Šis miestas turi puikių kepinių

Mariaus Žičiaus nuotr./Sluoksniuotos tešlos kibinai su aviena ir daržovėmis
Mariaus Žičiaus nuotr./Sluoksniuotos tešlos kibinai su kapota aviena ir daržovėmis

Garantuojame, kad Vilniuje alkti neteks – vaikštinėjant po miestą „kuras“ jūsų kūnui galės būti kibinai ir kiti kepiniai, prigriebti vienoje iš daugybės mieste esančių kepyklėlių. Kas tie kibinai? Tai tradicinės bandelės su mėsos įdaru, kuriuos gamina viena iš Lietuvos tautinių mažumų – karaimai. „The Telegraph“ rekomenduoja jų nusipirkti kavinėje „Pinavija“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pažintis su karaimais, kuriems turime būti dėkingi ne tik už kibinus

10. Jis žino kelią į jūsų skrandį

Daugumoje barų rasite rinkinių prie alaus. Tačiau ne tik jų. Paragaukite džiovintos mėsos, koldūnų, keptos duonos su česnaku.

11. Jis turi akį patraukiančių grafičių

Tautvydo Stuko nuotr./Millo – Halės turgus
Tautvydo Stuko nuotr./Millo – Halės turgus

Siaurose Vilniaus gatvelėse – daug įdomių ir akį patraukiančių gatvės meno pavyzdžių.

12. Ir čia yra šis puikus pastatas

Tautvydo Stuko nuotr./Mobstr – Taksi parkas
Tautvydo Stuko nuotr./Mobstr – Taksi parkas

13. Vilnius – puiki vieta atrasti žydų istoriją

Lietuvoje šiuo metu yra tik kiek daugiau nei 3000 žydų, tačiau jų šaknys čia – nuo VIII a. Jų istorijos liudininkai – Choralinė sinagoga, Senosios žydų kapinės ir Vilties liepsnos skulptūra – 2000 m. (skulptorius Leonardas Niermanas) pastatytas paminklas, skirtas pagerbti daugiau nei 90 proc. per Holokaustą nužudytų Lietuvoje gyvenusių žydų atminimą.

14. Jie pilni džiaugsmo dėl savo nepriklausomybės

Lietuva išgyveno sukrečiantį XX a., kol galiausiai 1990 m. pirmoji paskelbė nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos. Kovodami už savo identitetą šiandien lietuviai gali džiaugtis gyvendami nepriklausomoje valstybėje ir jausdamiesi laimingi, kad gali iškelti savo geltonos, žalios ir raudonos spalvos vėliavą.

15. Čia palaidoti Napoleono kariai

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sausio 13-osios aukų pagerbimo ceremonija Antakalnio kapinėse
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Sausio 13-osios aukų pagerbimo ceremonija Antakalnio kapinėse

Paskelbus nepriklausomybę, Lietuva dar išgyveno Sausio 13-ąją, kada sovietai karinėmis priemonėmis stengėsi susigrąžinti valdžią Vilniuje – gindami savo laisvę žuvo 14 civilių žmonių. 12-a jų šiuo metu palaidoti Antakalnio kapinėse.

Tačiau istorinių kapų, vertų aplankymo, yra ir daugiau: čia palaidoti lenkų karių, žuvusių 1919–1920 m., palaikai, taip pat per įvairius įvykius Vilniuje žuvusių vokiečių bei rusų karių palaikai.

2003 m. atrasti ir perlaidoti Napoleono armijos, 1812 m. besitraukusios per Lietuvą nuo carinės Rusijos armijos, karių palaikai.

Pasivaikštinėjus po kapines ir tyrinėjant antkapių užrašus miesto kapinėse galima atrasti ir čia palaidotų literatūros grandų pavardžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius