Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys įdomūs faktai apie Biržų apžvalgos bokštą

Prieš dvejus metus Biržų regioninio parko teritorijoje prie Kirkilų karstinių ežerėlių pastatytas apžvalgos bokštas šiuo metu yra vienas tų dalykų, kurie ateina į galvą, ištarus žodį „Biržai“. Net ir tie, kurie ant jo dar nėra buvę ir žvalgęsi į Biržų apylinkes iš 32 metrų aukščio, apie bokštą yra bent jau girdėję. Arba matę jo nuotraukas.
Biržų apžvalgos bokštas
Biržų apžvalgos bokštas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Daugelis žino ir tai, kad bokšto aukštis - beveik 32 metrai, o 30 metrų aukštyje esančios apžvalgos aikštelės plotas – taip pat beveik 30 kvadratinių metrų. Pirmajame aukšte yra 27,75 kv. m amfiteatras žmonių susibūrimams, nedideliems renginiams ar tiesiog poilsiui.

Vis dėlto žinote tikrai ne viską – kartu su Biržų turizmo informacijos centru pristatome tris įdomius faktus apie šį apžvalgos bokštą.

1. Pavadinimas

Visi šį bokštą žino kaip Biržų apžvalgos bokštą. Vis dėlto tikras jo vardas ne toks. Tai – Kirkilų apžvalgos bokštas, tokį pavadinimą gavęs dėl savo vietos – šalia yra viena iš Biržų krašto įdomybių – Kirkilų karstiniai ežerėliai.

2. Forma

Lietuvoje netrūksta apžvalgos bokštų, tačiau dauguma jų panašios formos. Kirkilų apžvalgos bokštas originalesnis – jo forma primena kanoją arba grimztančią valtį.

Būtent taip jį pristatė autoriai – architektai Giedrius Akelis ir Lina Šantaraitė. Viename interviu portalui Alkas.lt, jie teigė, kad lenkta bokšto forma gimė siekiant skulptūriškame tūryje įprasminti išskirtinį atradimo jausmą. „Forma ne tik kuria statinio išvaizdą, tačiau įrėmina pirminę apžvalgos bokšto funkciją – apžvelgti ir pažinti Kirkilų karstinius ežerėlius, suvokti – kodėl reikia saugoti šį gamtos paminklą“, – tuomet sakė statinio autoriai.

Nors architektų idėja buvo tokia, lankytojai turi savo nuomonę. Kai kuriems šis bokštas primena ne laivelį, bet... Mėnulį.

3. Vaizdas

Vienas iš svarbiausių bokšto pastatymo tikslų buvo suteikti progą Biržų regioninio parko lankytojams iš beveik 32 metrų aukščio apžvelgti nuostabias apylinkes ir ypač Kirkilų draustinį bei jame esančius ežerėlius, kurie vasarą nusidažo rausvomis spalvomis. Stebuklas? Deja, jokio stebuklo nėra. Vandenyje gyvenančios sieros bakterijos esant tam tikrai temperatūrai nusidažo raudonai, todėl ežerėliuose vanduo tampa neįprastos spalvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius