Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turistus į Lenkiją traukia įspūdingos pilys, kalnai ir ekstremalios pramogos

Kaimyninė Lenkija gali nustebinti ne tik pigių produktų, bet ir plačiu pramogų pasirinkimu. Keliautojai čia gali rasti ir kvapą gniaužiančių ekstremalių potyrių, ir ramybe alsuojančių gamtos kampelių, ir įspūdingą istorinę architektūrą.
Barokinė pilis Lenkijoje, Walbrzych
Barokinė pilis Lenkijoje, Walbrzych / 123RF.com nuotr.

„Keliautojai jau suprato, kad Lenkija anksčiau buvo nepelnytai nuvertinta. Daug metų turizmo infrastruktūra buvo kryptingai vystoma, todėl praktiškai bet kuriame regione lenkai turistams turi ką pasiūlyti“, - sakė kelionių organizatoriaus „Guliverio kelionės“ vadovas Algis Brazionis.

Bet kuriame regione lenkai turistams turi ką pasiūlyt.

Kelionių ekspertas patarė Lenkiją aplankyti ir šventinių laikotarpiu. Mūsų kaimynai švenčių pasiruošimui skiria ypatingai daug dėmesio, o kalėdinės girliandos, lemputės ir kiti papuošimai dažniausiai džiugina ir visą sausį.

A.Brazionio teigimu, Lenkijoje rasti įdomios veiklos nebus sunku net turint įnoringiausią skonį. Šalis gali pasigirti įspūdinga istorine architektūra, gražia gamta, o aktyvaus laisvalaikio mėgėjams net siūlo išbandyti didžiausius pasaulyje medinius amerikietiškus kalnelius.

Varšuva

Varšuva – moderni sostinė, kurioje telpa Lenkijos istorinis palikimas, įspūdingi muziejai, mokslo centrai ir jaukios senamiesčio gatvelės bei parkai, o miesto centro panorama atsiveria iš turistų pamėgto 5 žvaigždučių „Intercontinental“ viešbučio.

Varšuvos senamiestis pastatytas XII-XIII a., vėliau apjuostas gynybiniais įtvirtinimais, kurie išlikę iki šių dienų. Senamiestyje iš visų pusių dvelkia istorija. Pavyzdžiui, žymiojoje turgaus aikštėje XIII a. virė visas miesto gyvenimas: nuo politinių kalbų iki mirties bausmės vykdymo. Šiandien turgaus aikštėje nuolat būriuojasi turistai, o jų atviromis durimis laukia gausybė restoranų, kokteilių barų, suvenyrų parduotuvių.

Turistus taip pat vilioja dar XIV a. pastatyti Karališkieji rūmai. Antrojo pasaulinio karo metais pilis buvo nugriauta, o vėliau atstatyta, įkurtas muziejus. Beje, muziejų mėgėjai Varšuvoje tikrai ras ką veikti. Lenkijos žydų istorijos muziejus „Polin“ prieš trejus metus gavo geriausio Europos muziejaus apdovanojimą. Mikalojaus Koperniko mokslo centre esančią įspūdingą interaktyvią ekspoziciją galėsite ne tik apžiūrėti, bet ir patys konstruoti bei gaminti. Klasikinės muzikos gerbėjai turėtų užsukti į modernų Frederiko Šopeno muziejų.

123RF.com nuotr./Varšuvos
123RF.com nuotr./Varšuvos

Krokuva

Krokuva – vienas labiausiai turistų lankomų Lenkijos miestų. Ir ne be reikalo. Tai istorinė Lenkijos sostinė, žymi puikiai išsilaikiusiu viduramžius menančiu senamiesčiu, žydiškąja miesto dalimi, o Krokuvos centrinė dalis įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Krokuvos senamiestis – vienas įspūdingiausių Europoje ir vienas iš nedaugelio, išsilaikęs per antrąjį pasaulinį karą. Čia akys raibsta nuo įmantrių architektūros statinių, bažnyčių, siaurų akmenuotų gatvelių. Jeigu norėsite prisėsti ir pasigrožėti vaizdu, tai galėsite padaryti vienoje iš daugelio senamiestyje įsikūrusių kavinių, restoranų ar barų.

Vienas svarbiausių dalykų, kuriuos verta aplankyti Krokuvoje – Vavelio pilis, kurioje palaidotas Jogaila ir kiti Lenkijos karaliai. Ilgą laiką tai buvo Lenkijos karalių rezidencija ir valstybingumo simbolis. Šiuo metu čia veikia vienas pagrindinių šalies muziejų.

Atvykus į Krokuvą būtina aplankyti ir visai netoli miesto esančias Veličkos druskos kasyklas. Viduramžiais atidarytos kasyklos yra daugiau nei 300 metrų gylyje, o išsidėsčiusios – net per devynis aukštus. Tai visas miestas po žeme, kurį verta pamatyti.

123rf.com nuotr./Kalėdų mugė Krokuvoje
123rf.com nuotr./Kalėdų mugė Krokuvoje

Skaudi istorija

Lenkijoje galima rasti statinių primenančių ne tik didingą istoriją, bet ir vieną skaudžiausių žmonijos istorijos laikotarpių – holokaustą.

2020-aisiais bus minimos 75-osios Aušvico – vienos didžiausių Nacių koncentracijos stovyklos – išvadavimo metinės. Tai proga aplankyti „Aušvico-Birkenau – vokiečių nacionalsocialistų koncentracijos ir naikinimo stovykloje“ esantį muziejų, bei prisiminti žmones, žuvusius holokausto metu. Manoma, kad nuo 1940 iki 1945 metų Aušvice iš viso mirė arba buvo nužudyti 1,1 mln. žmonių.

Šiaurės Lenkijoje rasite Vilko irštvą – buvusį įtvirtintą Hitlerio bunkerį, iš kurio antrojo pasaulinio karo metu jis vadovavo Vokietijos ginkluotosioms pajėgoms. Tuometiniuose Rytprusiuose slapta įrengtą bunkerį sudarė gyvenamieji, ūkiniai ir administraciniai pastatai, bei patys bunkeriai. Čia net buvo atvesta geležinkelio linija, o šalia įrengti du aerodromai.

Słotwiny Arena nuotr./Medžių lajų takas Lenkijoje
Słotwiny Arena nuotr./Medžių lajų takas Lenkijoje

Erelių lizdų pilys

Šalies pietvakariuose driekiasi įspūdinga viduramžių pilių sistema, pastatyta XIV a. 25 pilių tikslas – apginti tuometinę sostinę Krokuvą. Daugumą pilių, tarp Čenstakavo ir Krokuvos, jungia turistinis takas, kurio ilgis – apie 163 km. Kodėl „Erelių lizdai“? Dauguma pilių pastatytos ant skardžių ir olų, todėl buvo sunkiai prieinamos.

Slidinėjimo kurortai

Lenkija garsėja ir puikiai išvystyta slidinėjimo trasų infrastruktūra. Šelmento slidinėjimo kurortas yra prie pat sienos su Lietuva, vos už 2,5 val. kelio automobiliu iš Vilniaus. Slidininkus į 190 – 250 m aukštį kelia 8 keltuvai. Ši vieta puikiai tinka pradedantiesiems: kalvos nėra aukštos, o centre veikia slidinėjimo mokykla.

Lenkija garsėja ir puikiai išvystyta slidinėjimo trasų infrastruktūra.

Zakopanė arba Lenkijos Tatrai – vienas populiariausių ir geriausių slidinėjimo kurortų Lenkijoje. Netoli sienos su Slovakija įrengtos trasos patiks ir pradedantiesiems ir profesionalams. Aukščiausia viršukalnė čia siekia beveik 2 km. Beje, Zakopanę pamėgo ne tik slidininkai, šiltuoju metu kalnuose rengiami pėsčiųjų žygiai. Vienas didžiausių žygeivių traukos centrų – Morskie Oko ežeras penkių ežerų slėnyje.

Tuo tarpu Krynica, miestelis netoli sienos su Slovakija, garsėja ne tik kaip slidinėjimo, bet ir sveikatingumo kurortas, šiek tiek primenantis Kuršių Neriją. Slidinėjimo trasos čia driekiasi 10 km, veikia 8 keltuvai, galintys pakelti į 1114 m aukštį.

zieleniec.pl nuotr./Zieleniec slidinėjimo kurortas Lenkijoje
zieleniec.pl nuotr./Zieleniec slidinėjimo kurortas Lenkijoje

Pramogų parkas

Norint pasivažinėti amerikietiškais kalneliais ir gauti gerą adrenalino dozę nebereikia važiuoti į Prancūziją, Ispaniją ar Vokietiją. Prieš penkerius metus 50 km nuo Krokuvos duris atvėrė „Energylandia“ – didžiausias pramogų parkas šalyje. Parkas suskirstytas į tris zonas – mažiausiųjų, šeimos ir ekstremaliąją, todėl veiklos čia ras visi. Be to, šią vasarą čia atidaryti aukščiausi pasaulyje mediniai amerikietiški kalneliai.

Augustavas

Į Augustavą lietuviai važiuoja ne tik apsipirkti, bet ir pasivaikščioti po šį nedidelį, šiek tiek Druskininkus primenantį miestą, arba praplaukti žymiuoju Augustavo kanalu. 1823 metais iškastas kanalas buvo svarbus vandens transporto kelias, Baltijos jūrą jungiantis su daugeliu Lenkijos upių. Šiuo metu tai – pramoga turistams.

Violetos Grigaliūnaitės/15min.lt nuotr./Plaukiant Augustavo apylinkėmis
Violetos Grigaliūnaitės/15min.lt nuotr./Plaukiant Augustavo apylinkėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius