-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija visus turistus testuos dėl COVID-19, viešbučiuose paliks „viskas įskaičiuota“ sistemą

Visi į Turkiją atvykstantys užsienio piliečiai privalės oro uoste atlikti testą dėl COVID-19. Vis labiau aiškėja ir tai, kaip šį sezoną atrodys viešbučiai – „viskas įskaičiuota“ liks, tačiau atsiras pokyčių, rašo atorus.ru.
Viešbutis Turkijoje
Viešbutis Turkijoje / 123rf.com nuotr.

Turkijos turizmo ir kultūros ministras Mehmetas Ersoy'us vietos žiniasklaidai pristatė, kaip vyks turistinių vietų sertifikavimas. Tik su specialiu sertifikatu jos galės priimti turistus. Pirmieji juos gauti turės oro uostai ir oro linijos, tuomet – viešbučiai ir restoranai, po jų – sausumos turistinis transportas, ir ketvirtajame etape – ir patys turistai.

Ministras žadėjo, kad Turkijos Užsienio reikalų ministerija kitoms šalims išsiųs informaciją, ką Ankara daro, mėgindama apsaugoti savo piliečius ir užsienio turistus. Žadama ryšius palaikyti ir telefonu.

M.Ersoy'us pabrėžė, kad tarptautiniai skrydžiai bus grąžinami palaipsniui – remiantis dvipusiais susitarimais su šalimis, ir tik tomis, kurioje COVID-19 pandemija yra suvaldyta.

Testai oro uostuose

Turkija taip pat įves privalomą testavimą dėl COVID-19. Išsitirti privalės visi į šalį atvykstantys asmenys – ir užsieniečiai, ir grįžtantys Turkijos piliečiai. Testai bus atliekami didžiuosiuose oro uostuose, įskaitant ir Antaliją. Sveikatos ministerija žada testavimo programą paruošti jau birželio mėnesį.

Žadama, kad testas užtruks vos 2-3 minutes, o rezultatų bus sulaukta per 5-6 valandas. Jeigu atsakymas būtų teigiamas, keliautojas nedelsiant būtų izoliuotas viešbutyje (ar kitoje vietoje, kur yra apsistojęs), atsekti jo kontaktai – įskaitant ir kitus lėktuvo keleivius.

M.Ersoy'us tikino, kad testavimo sistema bus įrengta taip, kad nesusidarytų spūstys, bus stengiamasi užtikrinti maksimalų žmonių komfortą.

Privalomas atstumas visur

Visose turistinėse vietose – oro uostuose, viešbučiuose, restoranuose, paplūdimiuose – reikės laikytis bent 1,5 m atstumo nuo kitų žmonių. Stalai viešbučių restoranuose bus sustatyti 1,5 metro atstumu, o atstumas tarp kėdės ir stalo turės būti bent 60 cm.

Reikalavimai laikytis atstumo negalios šeimos nariams ar draugų grupėms, sakė ministras. Jo teigimu, šie žmonės ir taip turi artimą kontaktą vieni su kitais, tad jiems būti toliau vieni nuo kitų ir viešose vietose neturi prasmės.

„Viskas įskaičiuota“ sistema neatšaukiama

Turkijos turizmo ministras pabrėžė, kad taip keliautojų pamėgta „viskas įskaičiuota“ sistema viešbučiuose nebus atšaukta. Liks ir bufetai, nors jie pasikeis.

M.Ersoy'us dabar paskelbė, kad turistai negalės patys dėtis maisto ar piltis gėrimo – savitarna pasikeis. Maistą ir gėrimus dalins viešbučio darbuotojai, kurie dėvės kaukes ir pirštines. Visi paruošti patiekalai – salotos, užkandžiai, karšti patiekalai, desertai – turės būti už stiklo. Ministras patikino, kad turistai galės ir toliau valgyti tiek, kiek nori – niekas neribos jų maisto kiekio, į lėkštes darbuotojai kraus tiek, kiek klientas pageidaus.

Ministro teigimu, pirmieji viešbučiai, kurie gaus „sveikatos sertifikatus“, bus paskelbti birželio 1 d. Patikrinimai, ar jie vykdys visus įsipareigojimus, bus vykdomi kiekvieną mėnesį.

„Esu tikras, kad bus pokyčių, bet dar nežinau, kaip konkrečiai viskas atrodys, – sakė M.Ersoy'us. – Viską pamatysime tik tada, kai viskas pradės veikti praktikoje. Tuomet galėsime mokytis ir tobulinti sistemą, jeigu reikės.“

Šį sezoną veiks tik pusė viešbučių

Pasak ministro, 2020 m. sezonas bus laikomas sėkmingu, jeigu atsidarys 50-60 proc. viešbučių. „Neturime didelių vilčių šiems metams, – pripažino jis. – Manau, kad sezonas bus geras, jeigu pereinamuoju laikotarpiu veiks 50-60 proc. viešbučių. Kalbuosi su jų tinklais. Iš esmės jie ketina atidaryti 5-6 viešbučius iš turimų 10-ies.“

Antalijos gubernatoriaus patarėjas ir buvęs Turkijos viešbutininkų federacijos vadovas Osmanas Ayykas, ir pats valdantis kelis viešbučius, sakė, kad daug viešbučių nenori atsidaryti birželio mėnesį, nes nežino, koks bus turistų srautas.

Jis aiškino, kad savo viešbučių neatidarys, jeigu bus, pavyzdžiui, tik 30 proc. užimtumas. Kad viešbutis veiktų, jis nori, kad bent 40 proc. kambarių būtų užimti.

Prognozuojama, kad užsienio turistai į Turkiją galėtų sugrįžti nebent rugpjūčio pabaigoje.

O.Ayykas pabrėžė, kad sveikatos sertifikatai padidins viešbučio kaštus, ir juos iš dalies galėtų padengti patys svečiai. „Tie, kuriems rūpi garantas, kad jų sveikatai niekas nekelia grėsmės“, – aiškino jis. Jis pasiūlė įvesti 10 Eur mokestį kelionės paketui – taip būtų padedama viešbučiui padengti sertifikato kaštus.

Turkijos Profesionalių viešbučių vadovų asociacijos (POYD) prezidentas Ulka Atmaka prognozuoja, kad šį sezoną neveiks kas antras viešbutis. „Nėra aišku, kiek turistų atvyks birželį ar liepą, – aiškino jis. – Viešbutininkai jau buvo panašioje situacijoje anksčiau (2016 m. – red.). Jie nėra tikri, ar atidaryti savo viešbučius, ar ne. Jeigu 50 proc. atsidarys, tai laikysiu sėkme. Pavyzdžiui, vienas tinklas planuoja atidaryti tik 2 savo viešbučius iš 10-ies, nes nėra klientų.“

POYD vadovas prognozuoja, kad šiemet Antalija sulauks perpus mažiau turistų nei praėjusiais metais. Pagrindinis Turkijos kurortas 2019 m. sulaukė rekordinio skaičiaus – 15 mln. – užsienio turistų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius