-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 vietos Lietuvoje, įtrauktos į UNESCO paveldo sąrašą: ar žinote jas?

Į Lietuvą atvykstantys turistai dažnai apie mūsų šalį žino labai mažai arba jų žinios būna fragmentiškos. Vis dėlto tuos objektus, kurie įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą, jie išvardintų be vargo – juk būtent jais yra viliojami užsieniečiai.

Kuršių nerija, Vilniaus istorinis centras, Kernavė ir Struvės geodezinis lankas – visos šios vietos saugomos UNESCO. Būtent apie jas savo vaizdo filmuke pasakoja ornitologas Marius Karlonas.

Lietuvos ornitologų draugijos senbuvis, ornitologinio turizmo puoselėtojas juokauja, jog šis videosiužetas, kuriuo jis pirmiausia pasidalino savo „Facebook“ paskyroje, daugeliui jo pažįstamų buvo netikėtas, nes jame įamžinti ne paukščiai. 

Asmeninė nuotr./Marius Karlonas
„Facebook“/Asmeninė nuotr./Marius Karlonas Aliaskoje

– Kaip ir dėl ko kilo mintis padaryti tokį video? Gal buvo kažkokia konkreti priežastis?

– Kadangi vis dar studijuoju universitete, tenka atlikti įvairias savarankiškas užduotis. Ne išimtis buvo ir kraštotyros dalykas, kurio dėstytoja studentams paskyrė atlikti savarankišką darbą namuose – paruošti pristatymą apie žymią Lietuvos vietą arba su mumis asmeniškai susijusia teritorija.

TAIP PAT SKAITYKITE: Į Lietuvą šimtus užsieniečių atvedantis ornitologinis turizmas patiems mums dar mažai pažįstamas

Žinoma, lengviausias kelias buvo tiesiog prisėsti kelioms valandoms prie visagalio „Google“ ir susirinkus reikiamą informaciją padaryti pristatymą iš skaidrių. Tačiau toks pristatymas  būtų buvęs nuobodus net man pačiam, o ką jau kalbėti apie kitus studentus.

Kadangi mėgėjiškai filmuoju gamtą, nutariau šią užduotį paversti malonia ir naudinga asmenine pramoga, tuo pačiu gal kiek kitaip, bet įdomiau atlikti užduotį.

Mariaus Karlono nuotr./Kuršių Nerija
Mariaus Karlono nuotr./Kuršių Nerija

– Kaip apsisprendėte, ką filmuosite?

Tai, kad nusprendžiau įamžinti visus 4 Lietuvos UNESCO paveldo objektus, nulėmė asmeninis žinių troškimas – norėjau surinkti kuo daugiau medžiagos apie šias itin įdomias Lietuvos vietas.

Taip pat nustebino, jog „Youtube“ neradau nė vieno panašaus pobūdžio video apie UNESCO paveldo objektus Lietuvoje.

Pamaniau, jog tai bus naudinga ne tik man ir bendramoksliams, bet ir visuomenei. Turiu pripažinti, kad nemaloniai nustebino Struvės geodezinis lankas. Tikrai nesitikėjau, kad, kaip UNESCO objektas, jis bus tokios prastos ir turistiniu atžvilgiu visiškai nepatrauklios būklės. Kitose šalyse šie geodezinio lanko stulpai pateikti kur kas įdomiau. 

Indrės Bungardaitės/15min.lt nuotr./Kernavė rudenį
Indrės Bungardaitės/15min.lt nuotr./Kernavė rudenį

– Kiek laiko tai užtruko (juk vietos išsibarsčiusios po visą Lietuvą), rinkdamas medžiagą?

– Filmavau rudenį, kada oras ir aplinka nėra pati patraukliausia. Buvo sudėtinga atskleisti šių teritorijų grožį. Vasarą šie objektai be abejo atrodytų įspūdingiau. Na, gal tik Vilniaus senamiesčiui metų laikas nebuvo toks aktualus.

Kadangi stengiausi filmavimus taikyti prie tinkamo oro (kas ne visai pavyko), tai šiuos objektus nufilmavau per keturis išvažiavimus rudens ir žiemos laikotarpiu.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus senamiestis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniaus senamiestis

– Filmuką kūrėte kaip mokslo užduotį. Tačiau dalinatės juo viešai. Kaip manote, kam galėtų būti įdomus šis video?

– Ne tik Lietuvos žmonėms, kurie galbūt nusprendė aplankyti vieną ar kitą UNESCO paveldo objektą Lietuvoje. Ši medžiaga galėtų būti naudojama ir kaip  šviečiamoji priemonė mokyklose ar universitetuose. Tikiu, kad ir užsieniečiai, kurie domėsis apie Lietuvą, galės peržiūrėti šį pristatymą ir susidaryti bent jau trumpą įspūdį apie UNESCO paveldo objektus, kurie yra mūsų šalyje.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius