Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Viduržemio jūros rojus, kuris padės prisikelti iš žiemos miego: čia – 300 saulėtų dienų per metus

Nors kalendorinis pavasaris jau ne už kalnų, budinančių saulės spindulių dar tenka palaukti. Trūksta įspūdžių, augalijos, o kartais atrodo, kad šaltasis sezonas tiesiog išsiurbė jėgas ir sunku bus jas susigrąžinti. Įsivaizduokite vietovę, kurioje laukia ne tik saulės spinduliai, bet ir citrinmedžių giraitės, žavingos pajūrio vietovės, istorija ir kultūra. Tai miestas Kipro saloje – Kirenija.
Kirenija
Kirenija / Pranešimo autorių nuotr.

Kireniją (turkiškai dar žinomą Girne pavadinimu) visada valdė jūra. Šis uostamiestis kadaise buvo geidžiamas visų užkariautojų, svajojusių apie imperijas.

„Kirenijoje galėsite pasivaikščioti po vaizdingą uostą, pasigrožėti viduramžių pilimi, patyrinėti senovės graikų ir romėnų gyvenviečių griuvėsius arba atsipalaiduoti auksiniuose paplūdimiuose. Nesvarbu, ar norite pasimėgauti saule, istorija, ar vietine atmosfera – Kirenijoje kiekvienas ras ką nors sau“, – pranešime spaudai pasakoja kelionių organizatoriaus „Itaka“ atstovė Daiva Strumskienė.

Tad kuo keliautojus džiugina ir budina Kirenija?

Saulė

Kirenijoje saulės spinduliai nėra tik fonas – tai esminis elementas, mat čia vidutiniškai per metus būna daugiau nei 300 saulėtų dienų. Viduržemio jūros saulėje besimaudančios Kirenijos klimatas suteikia ramybės ir poilsio būseną, o saulė tuo pačiu yra ir svarbi miesto tapatybės dalis.

Pranešimo autorių nuotr. / Kirenija
Pranešimo autorių nuotr. / Kirenija

Istorija

Mažytė Kipro sala siūlo tikrą istorijos mikrokosmą – mat kaip didis Konstantinopolio miestas buvo tiltu tarp Rytų ir Vakarų, taip Kipras buvo laipteliu, kuriame įvairios kultūros palikdavo savo pėdsakus.

Pagrindinis miesto simbolis, geriausiai reprezentuojantis miesto istoriją – ikona tapusi Kirenijos pilis, pastatyta bizantiečių dar Ankstyvaisiais viduramžiais.

„Kiekviena užkariautojų epocha nuo Ričardo Liūtaširdžio iki Osmanų imperijos savaip išpildė pilies tūrį. Jei didingi Kirenijos pilies mūrai prabiltų, jie tikrai papasakotų įdomiausių istorijų“, – sako D.Strumskienė.

Pranešimo autorių nuotr. / Kirenija
Pranešimo autorių nuotr. / Kirenija

Į pilį patenkama akmeniniu tiltu per buvusį griovį, kuris veda į nedidelę XII a. bizantinę Šv. Jurgio koplyčią. Iš čia atsiveria fantastiški senojo uosto vaizdai, ypatingai sužibantys ryto šviesoje.

Vėžliukai

Vienas įdomiausių paplūdimių, išsidėsčiusių palei Kirenijos pakrantę, yra Alagadi vėžlių paplūdimys. Alagadi garsėja ne tik kvapą gniaužiančiais Viduržemio jūros vaizdais, bet ir kaip svarbi nykstančių vėžlių lizdavietė. Dėl šios ypatybės paplūdimyje galite mėgautis žydra jūra ir nepaliesta gamta.

Pietų kryptis

Vienas iš Kirenijos pliusų, kad tai puikus atspirties taškas, leidžianti tyrinėti likusias Šiaurės Kipro lokacijas. Į pietus nuo miesto atsiveria vaizdingi kalvų šlaitai, kuriuos puošia alyvmedžių giraitės ir vynuogynai, sukuriantys foną, kuriame geriausiai atsiskleidžia Viduržemio regiono esmė. Šią margumą papildo citrusinių vaisių ir bananų plantacijos.

Pranešimo autorių nuotr. / Kirenija
Pranešimo autorių nuotr. / Kirenija

Vienas įdomiausių objektų, esantis į pietus nuo Kirenijos – Bellapais abatija. Kirenijos klestėjimo laikais ji tapo pagrindiniu gynybos tašku didžiajai daliai Šiaurės Kipro. „Įdomu, kad tai buvo daugiau nei gynybinis taškas – mat Kipro karaliai ją naudojo kaip vasaros rezidenciją“, – pasakoja kelionių ekspertė.

Įdomybės

Ar žinojote, kad prie Kirenijos krantų buvo rastas senovės graikų prekybinis laivas, datuojamas maždaug 300 m. pr. Kr.? Jo krovinį sudarė apie 400 senovinių vyno amforų iš Rodo salos, 10 tūkstančių migdolų, figos, vynuogės, alyvuogės, 29 akmeninės girnos ir kitokie produktai.

Geriausiai pasaulyje išsilaikiusi laivo nuolauža šiandien yra saugoma Kirenijos pilyje. Jo išliko apie 70 proc.

Pranešimo autorių nuotr. / Kirenija
Pranešimo autorių nuotr. / Kirenija

Atmosfera

Viešnagę mieste puikiai papildo vakaras, praleistas Kirenijos uoste. Romantiškas saulėlydis ir prieplaukoje esantys spalvoti žvejų laiveliai sukuria nepakartojamą atmosferą, kur iš šalia esančių restoranų galima stebėti vidinį Kirenijos pasaulį, mėgaujantis geriausiais turkų ir kipriečių patiekalais.

Pranešimo autorių nuotr. / Kirenija
Pranešimo autorių nuotr. / Kirenija

Kirenijos virtuvė – tai turkiškų skonių šventė, siūlanti gardžius kebabus, meze užkandžius ir saldumynus. Vakarieniaudami vietos restoranuose, lankytojai gali ne tik paragauti skanių patiekalų, bet ir pasimėgauti bendromis vakarienėmis, atspindinčiomis svetingą turkų dvasią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius