Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2020 12 22 /09:24

Svarstomi du variantai, kaip Lietuvos piliečius parskraidinti iš JK

Jungtinėje Karalystėje plintant naujai koronaviruso atmainai, Lietuvos Vyriausybė laikinai sustabdė visus keleivinius skrydžius iš šios šalies nuo gruodžio 21 d. 4 val. iki gruodžio 31 d. 24 val. Kaip padėti ten likusiems tautiečiams grįžti į Lietuvą, Vyriausybė svarsto du variantus – repatriacinius skrydžius arba leisti pavienius komercinius.
Londono Heathrow oro uoste
Londono Heathrow oro uoste / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Pirmasis apie tai pranešė LRT radijas. Pasak laikinojo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėjo Dominyko Narbuto, žmonės galėtų būti pargabenti Vyriausybės užsakytais lėktuvais arba pavieniais komerciniais skrydžiais.

„Kol kas viskas yra svarstymo lygyje, yra keletas variantų, bet konkretaus sprendimo nėra priimta“, – BNS sakė D.Narbutas.

LRT radijui jis teigė, kad galės grįžti keleiviai, turintys neigiamą COVID-19 testą arba jų tyrimai bus atliekami oro uoste.

Pasak jo, dar laukiama ir bendro sprendimo iš Europos Komisijos, be to, tariamasi su Latvija ir Estija.

D.Narbutas neįvardijo, kada sprendimas galėtų būti priimtas, jį patvirtinti turėtų Vyriausybė.

„Manau, kad Vyriausybės lygmenyje bus sprendimas bet kuriuo atveju ir operacijų vadovo turėtų būti, dar dėl laiko negalėčiau pasakyti. Kadangi tik užsidarė sienos, tai dar tik pirmieji pasvarstymai, kaip tą padaryti“, – sakė ministerijos atstovas.

Anot D.Narbuto, norinčiųjų grįžti iš UK į Lietuvą prašymų kol kas ministerija gavo kur kas mažiau nei pirmojo karantino metu pavasarį, tačiau, jis teigė, kad tai dar nerodo bendro vaizdo, kiek iš viso būtų norinčių grįžti.

Lietuvai uždraudus tiesioginius keleivinius skrydžius iš Jungtinės Karalystės, susisiekimo ministras Marius Skuodis pirmadienį įspėjo – nepatariama dabar ieškoti kitų būdų, kaip pasiekti Lietuvą.

„Netgi ir tranzitiniais skrydžiais, jeigu jie vis dar yra, nes jie gali būti bet kada sustabdyti“, – pirmadienio rytą sakė ministras. Atšaukiami ne tik skrydžiai iš Jungtinės Karalystės – stabdomos kelionės ir iš jūrų uostų, Eurotuneliu. Oro linijos atšaukia ir skrydžius į JK.

Kokios keleivio teisės atšaukus skrydžius?

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir Europos vartotojų centras Lietuvoje (EVC) primena, kokias teises turi keleivis, jei kelionė lėktuvu atšaukta.

  • Pirmiausiai sekite paslaugos teikėjo viešai skelbiamą informaciją apie atšaukiamas arba atidedamas paslaugas bei pinigų grąžinimą.
  • Kreipkitės į oro vežėją dėl galimybės atidėti kelionę, pakeisti kelionės kryptį ar priimti kitą kompensacijos pasiūlymą (pavyzdžiui, rinktis kuponą), jei paslaugos teikėjas numato tokią galimybę.
  • Nepavykus rasti kompromiso su oro vežėju, turite teisę susigrąžinti pinigus arba gauti nukreipimą kitu maršrutu į galutinę paskirties vietą.

Susisiekimo ministerija primena, kad norėdamas susigrąžinti pinigus už nepanaudotą skrydžio bilietą, keleivis turi užpildyti prašymą oro vežėjo interneto svetainėje arba pateikti prašymą vežėjui elektroniniu paštu.

Jei skrydis oficialiai atšauktas, keleiviai turi teisę atgauti visą už skrydį sumokėtą sumą. Arba jis turi teisę pasikeisti skrydžio bilietą kitu bilietu skrydžiui į galutinį punktą artimiausiu galimu laiku, ar kitu laiku, jei yra vietų). Tiesa, kadangi jau apie 40 valstybių uždraudė skrydžius iš JK, skristi net ir kitu skrydžiu, net ir su persėdimu vargu ar pavyktų.

imago images/Oliver Schaper.Scanpix nuotr./Dortmunde sekmadienio vakare nusileido paskutinis lėktuvas iš JK
imago images/Oliver Schaper.Scanpix nuotr./Dortmunde sekmadienio vakare nusileido paskutinis lėktuvas iš JK

Jeigu keleivis savo noru atsisako skrydžio, kuris yra vykdomas, keleivis gali susigrąžinti pinigus pagal turimo bilieto tarifo taisykles bei oro vežėjo nustatytas pinigų grąžinimo sąlygas.

Pažymėtina, kad toks įvykis kaip COVID-19 virusas, kuris sukelia kelionių nesklandumus, gali būti priskiriamas ypatingosioms aplinkybėms, kurių paslaugų teikėjai negali kontroliuoti. Skrydžio atšaukimo ar jo atidėjimo dėl ypatingųjų aplinkybių atvejais kompensacija, kuri yra įtvirtinta Reglamente Nr. 261/2004, keleiviams gali būti neišmokama.

Krovininiai skrydžiai tarp Lietuvos ir JK nėra stabdomi.

Svarbiausia informacija apie karantino apribojimus ir koronavirusą Lietuvoje skelbiama čia.

Apie susisiekimą karantino metu taip pat informuoja Lietuvos oro uostai ir Lietuvos transporto saugos administracija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius