Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 04 22

14-metės balerinos Evos talentas atveria duris – jos laukia Paryžiaus Didžiosios operos vasaros stovykla, meistriškumo kursai Ciuriche

Kaip pasakoja Evos mama Jurgita, mergaitė baletu susižavėjo būdama vos ketverių metukų. „Mes nusivedėme dukrą į Maskvos didžiojo teatro baletą „Spragtukas“. Kai ji pamatė pirmąjį savo baletą, liko sužavėta. Taip gimė meilė šokiui, tad Eva su kiekviena diena vis labiau prašydavo, kad leistume jai šokti baletą“, – pasakoja Jurgita Bugakova.
Eva Bugakova
Balerina Eva Bugakova / Asmeninio archyvo nuotr.

Talentingi vaikai“ – 15min projektas apie gabius, išskirtinių talentų turinčius vaikus.

Jei auginate talentus, praneškite apie juos 15min komandai, pildykite anketą, ir mes apie jų gebėjimus ir įkvepiančias istorijas pranešime visai Lietuvai. Anketą rasite teksto gale, o visus tekstus – ČIA.


Porą metų Eva (14 m.) mėgino kai kurias sporto šakas, išbandė save įvairiose meno srityse, tačiau mintis apie baletą jos niekaip neapleido. „Kadangi buvo ką tik atsidariusi Eglės Špokaitės baleto mokykla, kuri dabar vadinasi Tarptautinė Lietuvos baleto akademija, mes nusprendėme Evą nuvesti į šią mokyklą – ten ji baletą lankė šešerius metus.

2019-aisiais dukra įstojo į šeštą klasę Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykloje, vadovaujamą buvusio Nacionalinio operos ir baleto teatro primarijaus Eligijaus Butkaus. Šiandien Eva jau septintokė“, – pasakoja mama ir priduria, kad dar Eglė Špokaitė pastebėjo merginos talentą.

Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingoji balerina – Eva Bugakova
Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingoji balerina – Eva Bugakova

Pati Eva pasakoja, kad jai mokykloje patinka viskas – geros mokytojos, įdomūs užsiėmimai, repeticijos, spektakliai, tad jos dienos būna kruopščiai suplanuotos. Ji šoka kasdien apie penkias valandas ir dar papildomai treniruojasi su mokytoja.

Ir nors karantinas gerokai pakoregavo baleto šokėjų gyvenimą, jų galimybę šokti bei repetuoti, Eva labai tikisi, kad greitai vėl galės sugrįžti į įprastą gyvenimą. „Teko svetainėje įrengti mini baleto studiją, tačiau tai nėra salė ir joje atlikti visas kompozicijas labai sudėtinga. Džiaugiuosi, kad Eva turi individualias ir privačias pamokas“, – balerinos kasdienybe dalijasi mama.

Šeima džiaugiasi, kad Eva šiais metais pakviesta į Paryžiaus Didžiosios operos vasaros baleto stovyklą, Karališkosios baleto akademijos vasaros kursus ir Ciuricho šokio akademijos Baleto mokyklos meistriškumo kursus.

VIDEO: Balerina Eva Bugakova

Evos pasiekimai – ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje

Eva ne tik labai mėgsta būti scenoje – ji laimėjo ne vieną konkursą, o jos įkvėpėja – mokytoja Lietuvos baleto artistė Rūta Kudžmaitė-Daraškevičienė.

Andriaus Ufarto nuotr. /Talentingoji balerina – Eva Bugakova su mokytoja Rūta Kudžmaite-Daraškevičiene
Andriaus Ufarto nuotr. /Talentingoji balerina – Eva Bugakova su mokytoja Rūta Kudžmaite-Daraškevičiene

Eva Bugakova jau ne kartą dalyvavo įvairiuose konkursuose Lietuvoje ir užsienyje, kur sulaukė ir susižavėjimo, ir apdovanojimų, laimėjo prizines vietas, tapo laureate. Jos sąraše ne tik didžiausi Lietuvos miestai, bet ir Italija, Ispanija, Austrija, Prancūzija. Štai 2020-aisiais Eva tapo European Ballet Grand Prix laimėtoja – auksą ji pelnė klasikiniame balete, o sidabrą – šiuolaikiniame.

Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingoji balerina – Eva Bugakova
Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingoji balerina – Eva Bugakova

„Balerina būti tikrai nėra lengva, bet labai svarbus noras. Jeigu turi tokią svajonę, labai stengiesi, sunkumai nublanksta! Motyvacija veda į priekį“, – sako Eva ir priduria, kad po repeticijų jaučiamas nuovargis yra malonus, o labiausiai džiugina pasiekti rezultatai.

Ji jau atliko baleto klasikinio šokio variacijas spektakliuose „Korsaras“, „Žizel“, „Bajaderė“, šoko M.Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“ organizuotame koncerte bei daugelyje kitų, be to, Eva tapo ir jau minėto fondo stipendininke.

„Evai jau nuo pat mažumės labai gerai sekėsi – tiek mažuose spektakliuose, tiek įvairiuose tarptautiniuose pasirodymuose, kuriuose ji šoka jau nuo 2017-ųjų. Per metus konkursų būdavo 2–3 ir absoliučiai visuose Eva tapo finalininke arba prizinių vietų laimėtoja“, – pasakoja Evos mama.

Evos mūza – balerina Maria Khoreva

Kaip pasakoja Jurgita, net pati šeima nesitikėjo, kad Evos meilė baletui išaugs į tokį atsidavimą šiai meno sričiai ir tokį talentą, kurį norisi puoselėti ir prisidėti prie dukros sėkmės.

„Labai džiaugiuosi, kad Eva taip siekia savo tikslo, atiduoda visą save, o jos ryžtas ir užsispyrimas, disciplinuotumas ir mus, tėvus, skatina jai padėti, kuo galime. Labai ją palaikome ir didžiuojamės, stengiamės, kad ji įgautų kuo daugiau žinių.

Eva atiduoda visą save ir laisvo laiko turi labai nedaug, tačiau tai yra jos svajonė, jos meilė – mums tėvams belieka tik palaikyti. Ji laiminga, o mes taip pat“, – kalba Jurgita.

Eva priduria, kad nors jos dienos suplanuotos nuo... iki, tačiau po baleto didžiausia aistra yra knygos – kai tik gali, pasineria į knygų pasaulį.

VIDEO: Balerina Eva Bugakova

Evos svajonė – pabaigti baleto mokyklą ir šokti didžiuosiuose pasaulio teatruose. „Man labai patinka balerina Maria Khoreva, jos šokis mane labai įkvepia, tad ateityje labai norėčiau šokti kaip ji“, – sako Eva.

Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingoji balerina – Eva Bugakova
Asmeninio archyvo nuotr. /Talentingoji balerina – Eva Bugakova

Paklausta, ar nejaučia baimės, atsidūrusi scenoje, balerina sako, jog iš pradžių kiek jaudinasi, bet paskui baimės jausmas dingsta. „Šokti scenoje, būti joje man labai gera, tai suteikia labai daug malonumo ir džiaugsmo“, – sako Eva.

15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius