Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 12 11

Apsauginės kaukės dėvėjimas gali paveikti kaklo slankstelius, sukelti skausmą. Pratimai, kurie padės kontroliuoti laikyseną

Pasak kūno specialistų, kaukės, kurios apsaugo mus ir aplinkinius nuo koronaviruso, turi neigiamą poveikį mūsų laikysenai, ypač kaklo sričiai. Vis dėlto jie nesiūlo nedėvėti kaukių šiuo pavojingu laikotarpiu. Atvirkščiai, jos gali priminti, kad paprastais, bet kurioje erdvėje prieinamais pratimais galime veiksmingai kontroliuoti savo laikyseną.
Apsauginė veido kaukė
Apsauginė veido kaukė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Cantienica“ metodo autorė šveicarė Benita Cantieni, pastebėjo, kad dėvint kaukes daugelio žmonių galvos būna labiau atsikišusios į priekį. Ši metodika, skirta vidiniams raumenims lavinti bei laikysenai gerinti, pagrįsta laikysenos ir judesio samprata: kai visi kaulai yra ištempiami ir išdėstomi pagal pirminę žmogaus kūno anatominę struktūrą, kad visi organizmo raumenys, jungtys ir raiščiai įgytų bazinį tonusą ir gyvybingą tamprumą, laikysena tampa taisyklinga, o kūno jėga, lankstumas ir ištvermė pasiekiama iš organizmo vidaus, t. y. giliausių raumenų sluoksnių.

Pasak B.Cantieni, kai dedamės kaukę ir už ausų užkišame ją laikančias kilputes, natūraliai, mums to nė nepastebint, šio kilputės mūsų galvą tempia į priekį. Dėl to su laiku neišvengiamai atsiras kaklo slankstelių pakenkimų, prasidės skausmai. Todėl ji sukūrė keletą lengvų pratimų, kuriuos galima atlikti bet kur ir bet kada – parduotuvėje, vaikštant, važiuojant visuomeniniu transportu ir pan.

Asmeninio albumo nuotr./Nadia Sydorenko
Asmeninio albumo nuotr./Nadia Sydorenko

Juos pristato aukščiausio lygio „Cantienica“ metodikos instruktorė Lietuvoje Nadia Sydorenko. Jos teigimu, pratimai naudingi ir tiems, kurie daug laiko praleidžia įnikę į mobiliuosius telefonus, taip pat kenčiantiems nuo galvos skausmų. Kiekvieną pratimą trenerė siūlo pakartoti po penkis ar daugiau kartų, kad geriau pajustumėte subtilius kūno pojūčius. Mat visi jie atliekami be aiškių judesių.

Kaip užsidėti kaukę

Kai dedatės kaukę, užuot veidą kišę prie kaukės, mintyse leiskite kaukei priglusti prie veido. Kitaip tariant, įsivaizduokite, kad ne veidas juda kaukės link, o kaukė juda veido link. Tuomet jūsų stuburas kaklo srityje išliks tiesus.

Kad dar geriau pajustumėte teisingą laikyseną, įsivaizduokite, kad už viršugalvio jus kažkas tempia į viršų ir šis tempimas ištiesina visą stuburą nuo pat uodegikaulio iki viršugalvio.

Trapecijos tempimas

Norint išlaikyti taisyklingą laikyseną, būtina skirti dėmesio sprando sričiai. Nuo taško, kuriame su stuburu susikerta pečių linija, tempkite stuburą į priešingas puses – į viršų viršugalvio link ir žemyn uodegikaulio link. Tuo pat metu į priešingas puses horizontaliai tempkite pečių liniją už menčių viršutinių kraštų. Atliekant šį tempimą galva grįžta į anatomiškai teisingą poziciją, todėl neužspaudžiami kaklo slanksteliai.

Šis pratimas taip pat apsaugo mus nuo kūprinimosi, padeda pečiams nesukristi į priekį.

Asmeninio albumo nuotr./Pratimas dėvintiems kaukes
Asmeninio albumo nuotr./Pratimas dėvintiems kaukes

Dvejos lūpos

Įsivaizduokite antras lūpas pakaušio srityje, tokiame pačiame lygyje, kaip ir tikrosios. Abi lūpas (tikras ir įsivaizduojamas) tempkite į priešingas puses, t. y. į priekį ir atgal. Pajusite malonų tempimą pakaušio srityje – tarsi čia atsiranda daugiau erdvės, todėl galva grįžta atgal į teisingą padėtį.

Pratimo metu žandikaulis ir lūpos turi būti atpalaiduoti. Kad nesuspaustumėte lūpų, galite įsivaizduoti, kad viršutinę ir apatinę lūpas viena nuo kitos skiria gėlės žiedlapis.

Asmeninio albumo nuotr./Pratimas dėvintiems kaukes
Asmeninio albumo nuotr./Pratimas dėvintiems kaukes

Dvejos akys

Užpakalinėje galvos pusėje, tame pačiame lygyje, kaip ir jūsų akys, įsivaizduokite antras akis. Sutelkite dėmesį į užpakalinę įsivaizduojamą dešinę akį ir pradėkite tempti ją kartu su kairia priekyje esančia tikrąja akimi. Tą patį padarykite su kaire įsivaizduojama ir dešine tikrąja akimis. Atlikite šį kryžminį keturių akių tempimą vienu metu.

Asmeninio albumo nuotr./Pratimas dėvintiems kaukes
Asmeninio albumo nuotr./Pratimas dėvintiems kaukes

Žandikaulio grąžinimas į vietą

Kai mes atkišame galvą į priekį, mūsų žandikaulis taip pat šiek tiek keičia savo padėtį. Todėl jį reikia sugrąžinti atgal. Tai padaryti padės toks pratimas.

Liežuvio šaknį (ne galiuką) kelkite aukštyn gomurio link ir atleiskite. Pakartokite tai keletą kartų. Tuomet pabandykite ištartą besitęsiantį garsą „ng“. Pastebėsite, kad jis padeda geriau ištempti liežuvį, o tuo pačiu suaktyvėja gilieji kaklo raumenys ir kaklas tarsi savaime išilgėja į viršų. Tuo pat metu ausis tempkite įstrižai atgal ir į viršų viršugalvio link. Tai padės žandikauliui grįžti į teisingą poziciją ir atsipalaiduoti. Beje, šis pratimas labai naudingas ir grožiui – padeda sumažinti pagurklį.

Asmeninio albumo nuotr./Pratimas dėvintiems kaukes
Asmeninio albumo nuotr./Pratimas dėvintiems kaukes

Jeigu, atlikdami šį pratimą, dar ir suvesite sėdynkaulius tarpvietės link, pajausite, kad ištempiamas visas stuburas. Tardami garsą „ng“ galite įsivaizduoti, kad šį garsą tarsi keliate nuo uodegikaulio stuburu aukštyn, ištempdami ir atlaisvindami kiekvieną slankstelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius