-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 03

Kodėl karantino metu mūsų sapnai tapo tokie keisti ir ryškūs?

Koronaviruso pandemijos metu nemažai žmonių pradėjo sapnuoti hiperrealistiškus sapnus – ir tam yra moksliškas paaiškinimas, rašo „The Telegraph“.
Vyras lovoje
Vyras lovoje / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Miegas Košmaras

Sapnavo, kad suviliojo Borisą Johnsoną

Miranda Levy „The Telegraph“ rašo: „Aną naktį pusę dviejų nakties pabudau išpilta šalto prakaito. Labai ryškiai sapnavau, kad buvau įstrigusi mažame stikliniame lifte. Tokiame mažyčiame, kad negalėjau net pajudinti galvos ir vos buvo kuo kvėpuoti.

Dar prieš savaitę mane kankino košmaras, kuriame bandžiau prisiskambinti savo vaikinui, nes mane persekiojo nežinoma grėsmė. Sapne vis surinkdavau ne tą numerį (šimtus kartų!). Šie du sapnai nebuvo itin malonūs.

Nesupraskit neteisingai – aš taip pat sapnuodavau malonius sapnus ir košmarus „taikos metu“, iki visos šios situacijos. Tačiau dabar jie atrodo ryškesni ir realesni. Ir pasirodo ne aš viena tokia, Google užklausos „kodėl pastaruoju metu sapnuoju keistus sapnus“ išaugusios gal net daugiau nei keturiskart.

Paklausiau draugų apie jų naktinėjimus. Beveik visi pritarė, kad pradėjo sapnuoti siurrealius sapnus. Pora drastiškesnių pavyzdžių: „Praeitą naktį sapnavau, kad mano draugė savo vyrą sumažino iki kūdikio dydžio ir nešiojosi visur su savimi“ arba „Mūsų šeima nuvyko atostogauti į sovietinę stovyklą ir ten sutikome aktorę Kate Beckinsale, kuri mane užsipuolė sakydama, kad legaliai vis dar yra ištekėjusi už MANO vyro ir kad jai priklauso 28 milijonų kompensacija už neištikimybę.“

Dar viena draugė sapnavo, jog suviliojo Didžiosios Britanijos ministrą pirmininką Borisą Johnsoną, bet tik tam, kad nuverstų valdžią.

Nors šie sapnai tikrai fantastiški, didžioji dalis mano draugų visgi papasakojo sapnavę sapnus, susijusius su kasdieniais dalykais, tačiau perpintais nerimu ar baime: – sapne nesugebėjo rasti dantų šepetėlio, nesuvaldė mašinos posūkyje ar laikė egzaminą, kuriam nepasiruošė.

Viena kolegė pasakojo: „Vis sapnuoju, kad vėluoju į darbą ir susipykstu su mūsų šefu. Sapne jaučiuosi taip, tarsi būčiau pusiau pabudusi ir pusiau mieganti. Kai pabundu, kurį laiką dar būna sunku susiorientuoti, ar tai tikrai įvyko, ar tik susapnavau.“

Taigi, kas čia vyksta? Ar karantinas tik fantazija, ir Prezidentas išeis iš mano vonios kambario ir pareikš, kad viskas tebuvo sapnas? Ne, greičiausiai kai kas įdomaus vyksta mūsų smegenyse.

123RF.com nuotr./Miegas
123RF.com nuotr./Miegas

Kas vyksta mūsų smegenyse?

Miego ekspertai (taip, tokių yra!) įsitikinę, kad sapnuojame gilaus REM miego metu. REM miego metu mūsų smegenų bangos būna beveik tokios pačios, kaip pabudus. Lengvo snaudulio metu sapnuojami sapnai būna kaip trumpos vinjetės, tačiau REM miego metu sapnai įgauna struktūrą.

Miego tyrėjai iškėlė hipotezę, kad karantino metu būdami namuose kokybiškiau išsimiegame, nes nereikia keltis ir važiuoti į darbą – daugiau laiko lieka miegui. Pažiūrėkime taip: jei mūsų sapnai būtų filmas, anksčiau dėl žadintuvų pabusdavome per geriausią filmo vietą, dabar filmą peržiūrime iki titrų.

Tam tikri išoriniai veiksniai taip pat prisideda prie intensyvių sapnų reiškinio. Sapnai atsiranda, kai mūsų smegenys tvarkosi su per dieną sukaupta informacija. Šiuo metu mes visi bandome iš naujo suprasti pasaulį ir jo tvarką. Tokiame chaotiškame stresą keliančios informacijos viesule mūsų smegenys nesusitvarko su apkrova. Tai nereiškia, kad reikia atsiriboti nuo žinių, tiesiog reiktų atidžiau stebėti, kiek ir kokių žinių suryjame.

Jei mūsų sapnai būtų filmas, anksčiau dėl žadintuvų pabusdavome per geriausią filmo vietą, dabar filmą peržiūrime iki titrų.

Nerimą ir stresą patiriantys žmonės dažniau prabunda naktį ir todėl atsimena savo sapnus. Prie to prisideda ir tai, kad dažnai pabudę imamės savo ryto rutinos ir sapnai pasimiršta. Nedaugelis turbūt veda sapnų dienoraščius. Pabudus ir niekur neinant turime daugiau laiko apgalvoti, ką sapnavome ir tuo pasidalyti su kitais.

Vieni žmonės šiuo metu sapnuoja malonius fantastiškus sapnus, tačiau vis dėlto žymiai didesnę dalį žmonių pradėjo kamuoti košmarai. Košmarai – dažnas psichologinės traumos padarinys. Tačiau tai nereiškia, kad viskas blogai – košmarai mūsų organizme veikia kaip naktinė terapija. Tai yra normali mūsų psichologijos dalis. Žmonės su potrauminiu streso sutrikimu nuolat prabunda naktimis, kol susitvarko su savo išgyvenimais.

Be jokios abejonės, koronos siautėjimo laikais kai kurie žmonės įgis traumų – ypač gydytojai, matantys mirtis ir kitą siaubą, susijusį su šia rykšte. Tačiau mums, paprastiems žmonėms, didesnį nerimą kelia nematoma grėsmė, kyla nerimas – o kas bus toliau?

Košmarai mūsų organizme veikia kaip naktinė terapija. Tai yra normali mūsų psichologijos dalis.

Taigi, ar galime kontroliuoti savo sapnus? Ne visai, tačiau galime bandyti sumažinti savo nerimą. Prieš miegą galvokite apie tai, kas jus atpalaiduoja. Taip pat nepamirškite mankštintis ir laikytis miego grafiko. Prieš miegą geriau nežiūrėkite žinių, venkite kofeino ar ėjimo miegoti alkani.

Kažkuriuo metu pasaulis sugrįš į savo vėžes, ir mes vėl sugrįšime prie savo laiko valdovų – žadintuvo ir rytinių kelionių į darbą. Tačiau dėl nestabilumo ekonomikoje nerimas gali išlikti, tik švelnesne forma. Taigi pasiruoškite įdomioms naktims.

123RF.com nuotr./Pora lovoje
123RF.com nuotr./Pora lovoje

Ką gali reikšti jūsų sapnai?

Sapnų interpretacija nėra mokslas, ir sapnai dažniausiai nepasako nieko specifinio apie jūsų gyvenimą. Tačiau smagumui štai kelios teorijos apie dažniausiai pasitaikančius sapnus:

  • Jums krenta dantys – nerimaujate dėl savo išvaizdos ar tai, kaip aplinkiniai jus mato.
  • Jūs nuo ko nors bėgate – greičiausiai bėgate ir realiame gyvenime nuo problemų, keliančių stresą ar nerimą.
  • Nerandate tualeto – jums sunku išreikšti savo poreikius tam tikrose situacijose.
  • Esate nuogas viešoje erdvėje – simbolizuoja nesugebėjimą „atrasti savęs“ ar jaustis neteisingai apkaltintam.
  • Laikote egzaminą, kuriam esate nepasiruošę, – net penktadalis žmonių sapnuoja tokį sapną ir manoma, kad tai atspindi pasitikėjimo savimi trūkumą ir nesugebėjimą perlipti į naują etapą savo gyvenime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius