Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

18-metė Adut Akech – Pietų Sudano pabėgėlė, įkvepianti siekti savo tikslo

Adut Akech turi ne vieną svajonę. Pirmoji jų – gauti verslo administravimo išsilavinimą ir atidarinėti mokyklas savo gimtajame Pietų Sudane. Antroji – tapti žurnaliste ir įkvėpti kitas moteris lyderiauti. Trečioji – iki 30-ies sukurti savo imperiją, kad ateityje jai nereikėtų dirbti kažkam kitam.
Adut Akech mados savaičių metu
Adut Akech mados savaičių metu / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Tai gali įvykti. Dabartinė merginos karjera jau pavydėtina – ji viena iš pasaulyje labiausiai vertinamų jaunų modelių, rašo CNN. Jau ambicinga?

Vos prieš dvejus metus, praėjus keliems mėnesiams po mokyklos baigimo Australijoje, Adelaidėje, ji debiutavo ant podiumo – mados namų „Saint Laurent“ 2017 m. pavasario ir vasaros kolekcijos pristatyme.

Nuo tada kaip modelis ji dalyvavo „Christian Dior“, „Burberry“, „Alexander McQueen“ ir „Prada“ kolekcijų pristatymuose, taip pat liepos mėnesį tapo antrąja juodaode „Chanel Haute Couture“ šou.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Adut Akech („Saint Laurent“)
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Adut Akech („Saint Laurent“)

Tuomet, žinoma, sekė Italijos, Korėjos, Britanijos „Vogue“ žurnalų viršeliai, ją fotografavo Timas Walkeris, Mario Sorreti, Juergenas Telleris, Inez van Lamsweerde bei Vinoodh Matadin. Taip pat didžiulės kompanijos „Saint Laurent“, „Valentino“, „Versace“ ir „Moschino“.

„Niekas neatrodo taip kaip Adut“, – CNN parašė Edwardas Enninfulas, britų „Vogue“ redaktorius. Pamatęs ją ant podiumo pristatant „Saint Laurent“ kolekciją, jis pakvietė A.Akech dalyvauti „Pirelli 2018“ kalendoriaus fotosesijoje, kurios fotografas buvo T.Walkeris. 2018 m. gegužę ji atsidūrė ant viršelio.

„Ji ne tik nepaprastai graži, bet ir turi saldumo, kuris atsiskleidžia nuotraukose. Jei Naomi Campbell ir modelis Alek Wek turėtų mylimą vaiką, tai būtų Adut“, – sakė E.Enninfulas.

Anksčiau šį mėnesį per Niujorko mados savaitę A.Akech buvo maloniai nustebinta, kai atsidūrė Mados verslo kasmetiniame 500-uke (angl. Business of Fashion's (BoF) annual 500 list ), kuriame pagerbiami mados industrijos formuotojai.

„Aš buvau tiesiog sujaudinta, kai tai sužinojau, niekada nemaniau, kad galėčiau būti pasirinkta, – pripažino modelis. – Visuomet žiūrėdavau į tą sąrašą. Imranas man atskleidė sekęs mano darbą pastaruosius dvejus metus ir tai jam pasirodė neįtikėtina, aš jam pasirodžiau įkvepianti. Yra žmonių, kurie mato, ką aš darau. Tai nuostabu.“

Kodėl, jos manymu, į ją atkreipiamas dėmesys? „Galbūt kalta mano asmenybė, kaip save pateikiu. Aš labai draugiška, lengvai užmezgu pažintis, – sako ji. – Jaučiu energiją ir tam tikras vibracijas.“

Gimusi pabėgėlių stovykloje Pietų Sudane dėl konflikto šiaurinėje dalyje, A.Akech užaugo Kenijos Kakumos pabėgėlių stovykloje. Vėliau su savo mama ir penkiais broliais bei seserimis persikėlė į Adelaidę.

„Net jei tapčiau turtingiausiu pasaulio modeliu, aš vis tiek būsiu pabėgėlė. Aš esu pabėgėlė“, – tvirtino ji. Mergina vis dar prisimena tuos metus Kenijoje ir savo mamos sunkumus, kad išlaikytų šeimą. „Kai pirmą kartą iškeliavau į Australiją, man buvo šešeri, pažadėjau mamai, kad baigsiu mokyklą, nupirksiu jai mašiną ir padarysiu ką nors dėl savęs“, – teigia ji.

Net jei tapčiau turtingiausiu pasaulio modeliu, aš vis tiek būsiu pabėgėlė. Aš esu pabėgėlė.

Kelias į šlovę nebuvo lengvas. Nuo mažų dienų ji patyrė patyčias dėl savo išvaizdos – tamsios odos, kūno sudėjimo, ypač dėl putlių lūpų ir tarpo tarp dantų. Kartą, kai ji fotografavosi australų žurnalui, darbdavys išreiškė nepasitenkinimą, kad jos išvaizda gali pakenkti leidinio auditorijai.

Šiandien, kai netyla diskusijos apie tai, kad mados ir grožio pasaulyje trūksta įvairovės, skatinami pokyčiai. Šios merginos patirtis primena, kiek ši sritis dar turi tobulėti. Tačiau A.Akech yra dalis naujo būrio modelių, kurie nepaiso nusistovėjusių standartų. Tai suteikia optimizmo, kad vyksta pokyčiai.

Vis daugiau dizainerių ir žurnalų ieško moterų, kurių skirtingi odos tipai, kūno sudėjimas, ir jie nesulaukia didelės kritikos socialiniuose tinkluose, rašo CNN.

„Žinoma, kol išvysime permainas, užtruks, – pripažino ji. – Tačiau didžiuojuosi, kad esu modelis šiuo metu, kai galiu būti tų pokyčių dalis.“

Didžiuojuosi, kad esu modelis šiuo metu, kai galiu būti tų pokyčių dalis.

A.Akech tikisi, kad jos sėkmė įkvėps kitas, parodydama jaunoms merginoms, kad „tamsi oda gražu“, kaip kad N.Campbell (ji esą jai kaip mama), A.Wek ir Lupita Nyongo (nuotr. žemiau) parodė jai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alek Wek
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alek Wek
„Scanpix“/AP nuotr./Lupita Nyongo
„Scanpix“/AP nuotr./Lupita Nyongo

„Noriu mergaitėms, panašioms į mane, pasakyti, kad užuot bandžiusios paslėpti tam tikrus savo bruožus, jos jais didžiuotųsi ir juos pabrėžtų“, – sako ji. A.Akech ragina neleisti kitiems apibrėžti, kas jūs esate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius