-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosmetologė apie spuoguotos odos priežiūrą: „Nelieskite ant smakro esančių spuogų“

Spuoguotos odos savininkės žino – į veidrodį kartais nesinori žiūrėti. Džiugu tai, kad spuogus tikrai galima įveikti pasitelkus tinkamas priežiūros priemones, specialistų pagalbą ir gebėjimą susivaldyti – nespaudyti spuogelių.
Oda
Oda / 123RF.com nuotr.

Su kosmetologe, „Manoda“ odos priežiūros klinikos įkūrėja, kosmetologe Monika Launikaityte kalbamės apie tai, ką reikėtų žinoti, jeigu manome, kad niekaip negalime įveikti spuogų, ir kaip rūpintis spuoguota oda.

Asmeninio archyvo nuotr. /Kosmetologė Monika Launikaitytė
Asmeninio archyvo nuotr. /Kosmetologė Monika Launikaitytė

– Dažną vargina spuogai paauglystėje, tačiau nereta moteris skundžiasi problemine oda ir perkopusi trisdešimtmetį. Dėl kokių priežasčių taip nutinka?

– Užsitęsę bėrimai būna dėl kelių pagrindinių priežasčių. Padidėjusi ir labai aktyvi riebalinių liaukų veikla, kuri prasidėjo paauglystėje, bet dėl genetinio polinkio nesumažėjusi ir vyresniame amžiuje. Tokiu atveju odą reikėtų prižiūrėti tarsi paauglystėje, naudoti stipresnes priemones, nuolat ją valyti.

Kita priežastis – vidinių organų fermentų ar hormonų išsibalansavimas. Tokie bėrimai būna pavieniai, labai gilūs, skausmingi, sunkiai valomi.

Taip pat vyresniame amžiuje gali pasireikšti ir dermatilomanija – nuolatinis draskymas, bėrimų spaudinėjimas namuose, išdraskymas dar nespėjus sugyti, kas dar labiau ūmina bakterijos plitimą ir pagilina bėrimo židinius.

– Kokias priemones rinktis, kad padėtų išsaugoti skaisčią odą?

– Pastebiu, kad dažniausiai būna sulėtėjęs odos atsinaujinimas – per lėtai naujos sveikos ląstelės pakeičia senas ir negyvybingas. Odai trūksta drėgmės ir vitaminų.

Jei nuolat skatinsite odos atsinaujinimą šveitikliais (rūgštiniais, fermentiniais ar abrazyviniais), naudosite serumus ir kokybiškus produktus, reguliariai lankysitės pas specialistą stipresniam odos atstatymui – tikrai neišvengiamai turėsite skaisčią odą. Taip pat geriau naudoti kelias, bet labai kokybiškas ir profesionalias priemones, nei daug beverčių.

– Kokių priemonių nerekomenduotumėte naudoti spuoguotai odai?

– Odai, lydimai nuolatinių bėrimų, labai kenkia muilas, kadangi šarmina odos pH ir ūmina bėrimus. Netinka ir priemonės su alkoholiu – išbalansuoja odos apsaugines funkcijas.

Taip pat reikia žinoti, kad priemonės ir dekoratyvinė kosmetika, kurių sudėtyje yra didelės molekulinės masės ingredientų, užkemša odą. Didelės molekulinės masės ingredientai – tai dauguma sudedamųjų dalių, kurios nėra chemiškai išskaidytos ir negali pereiti į gilesnius odos sluoksnius, taip pat medžiagos, kurios lieka plaukų folikuluose, riebaliniuose kanaluose ir juos užkemša.

– Kokios klaidos daromos dažniausiai rūpinantis spuoguota oda? Kas tokiai odai kenkia labiausiai?

– Yra daromos keturios didžiausios pagrindinės klaidos. Visų pirma, jūs netinkamai prižiūrite odą namuose; nuolat spaudinėjate spuogelius, taip dirgindami odą; naudojate netinkamą pagal odos tipą dekoratyvinę kosmetiką ir renkatės netinkamą mitybą. Spuogų formavimuisi didelę įtaką daro labai aukšto glikeminio indekso kasdienė mityba.

Vida Press nuotr./Paplūdimyje
Vida Press nuotr./Paplūdimyje

– Ar tiesa, kad saulė gelbti spuoguotą odą? Dažnas galvoja, kad po saulės vonių oda pagražėja.

– Netiesa. Saulė tik padžiovina bėrimus. Aknės bakterija turi savybę palaukti palankesnių sąlygų ir vėl atsinaujinti. UV spinduliai dažnu atveju sumažina bakterijos kiekius, tačiau jos neišnaikina. Tuo metu sumažėja aktyvių pūlingų bėrimų, bet nustojus veikti tiesioginiams saulės spinduliams – vėl recidyvuoja ir ūmiai beria.

– Ką daryti, jeigu iššoko spuogas, o laukia rimtas susitikimas? Kokia priemonė padės suvaldyti procesą?

– Jei spuogas yra paviršinis su balta viršūnėle, pavienis – geriau jį išspausti (išskyrus smakro srityje). Smakro srityje bėrimai dažniausiai yra hormoniniai (labai gilūs, skausmingi, be baltos viršūnės), cirkuliuojantys kraujotakoje. Juos net ir spaudžiant – niekaip neišspausime, tik padarysime žaizdą, kuri dar stipriau pūliuos ir ilgainiui taps ryškesne potraumine dėmele. Tokiu atveju reikėtų tik tepti stipresnes priemones prieš naktį, ir patinimas po truputi rims.

Jei jaučiasi tik skausminga vieta paspaudus ir dar besiformuojanti rausva dėmelė – patepkite nakčiai vietine priemone nuo spuogų su rūgštimi. Jei giluminis spuogas patinsta, tačiau jo nesimato ir taip nebeiškyla – ar liko budėjimo režime, ar jau išsiskaidė – geriausiai nustatytų specialistas apžiūros metu. Jei tai pakankamai retai pasireiškiantys bėrimai – greičiausiai išsisklaidė, bet jei paspaudus tą vietą dar giliai liko dūrimo pojūtis, vadinasi, liko uždegimo kapsulė, kuri gali ardyti jungiamąjį audinį ir ilgainiui formuoti randą. Jei bėrimai lydimi nuolat ir besikartojantys – būtinai kreipkitės į specialistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius