-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo dažniau prausiamės, tuo labiau „pyksta“ oda: kaip vasarą jai nepakenkti?

Atlikite eksperimentą – kiek asmeninės higienos priemonių šiuo metu stovi jūsų vonioje? Vaikams reikia vaikiško šampūno ir dušo želė, vyrai mėgsta aštresnius kvapus, moterys – saldesnius. Ir taip lentynoje rikiuojasi buteliukas po buteliuko. Ar tikrai paprastai odos švarai palaikyti reikia tiek daug priemonių?
Dovilės ir Žygimanto Stakėnų šeima
Dovilės ir Žygimanto Stakėnų šeima / Asmeninio arch. nuotr.

Karštomis dienomis prausdamiesi dažniau rizikuojame sudirginti odą įvairių kvapų ir sudėties priemonėmis. Ko iš tiesų šaukiasi oda vasarą, kai daugiau prakaituojame, ir – natūralu – dažniau lankomės duše? Tokį klausimą uždavėme dermatovenerologijos centro gydytojai.

Dilema: kuo dažniau prausiamės, tuo labiau pažeidžiame natūralią odos apsaugą

Oda – didžiausio ploto organas, pagrindinis mus nuo aplinkos veiksnių saugantis barjeras. Pasak dermatovenerologijos centro gydytojos Ivetos Gylienės, oda kasdien atsimušinėja nuo įvairiausių alergenų, mikroorganizmų, jau nekalbant apie tai, kad turi prisitaikyti prie nuo –15 °C iki + 30 °C kintančios aplinkos temperatūros.


Negana to, odos būklę veikia ir vidiniai veiksniai – mūsų nuovargis, stresas, neigiamos emocijos. Kartais susidėjus tiek išoriniams, tiek vidiniams veiksniams, oda nebegali atlaikyti krūvio ir prasideda įvairios odos ligos. Tuomet kreipiamės pas dermatologą, tačiau gali būti, jog tikroji priežastis slypi giliau – kasdieniuose mažuose mūsų įpročiuose.

Kaip galime padėti odai kasdien?

„Didelį vaidmenį atlieka odą gaubianti rūgštinė mantija, sudaryta iš riebalų ir prakaito liaukų išskiriamų produktų, – sako gydytoja I. Gylienė. – Kartu su odos paviršiuje gyvenančiais mums draugiškais mikroorganizmais, vadinamąja odos mikrobiota, rūgštinė mantija padeda neutralizuoti įvairius šarminius aplinkos dirgiklius, slopina žalingų bakterijų augimą, tokiu būdu saugo nuo įvairių infekcijų ir kitų ligų. Rūgščiąją odos terpę apibūdina pH, o sveikos odos pH svyruoja tarp 4,5-5,5.“

Tačiau odos pH neigiamai veikia vanduo ir muilai – juk pastarųjų sudėtyje yra šarmo!

„Jokiu būdu nenoriu pasakyti, kad nerekomenduoju praustis, – šypsosi gydytoja. – Tačiau reikėtų tinkamai pasirinkti priemones, kurios prausiantis nepažeistų natūralios odos pusiausvyros.“

Siekdama sukurti būtent tokias odos natūraliai rūgštinei terpei pritaikytas priemones, kompanija „Eucerin“ jau 1950-aisiais metais pristatė specialias pH5 simboliais pažymėtą priemonių liniją. Šiandien tai yra dermatologų pripažįstama klasika, gamintojui per daugybę metų priemonių formulę ištobulinus taip, jog kiekvienas ingredientas yra apgalvotas ir turintis savo konkrečią paskirtį.

Asmeninio arch. nuotr./Iveta Gylienė
Asmeninio arch. nuotr./Iveta Gylienė

Potencialus vasaros iššūkis – suprasti, KO pridėta į jūsų dušo želė arba kūno losjoną

Beje, ar parduotuvėje dažnai tyrinėjate odos priežiūrai skirtų priemonių sudėtį? Vertėtų ugdyti tokį įprotį, nes net ir žaliausiais lapeliais išpiešta pakuotė kartais savyje gali turėti agresyvių sintetinių, odą dirginančių ingredientų. Vieni labiausiai vengtinų: metil/propil/butil-parabenai, dietanolaminas, natrio laureto sulfatas arba natrio laurilsulfatas (SLS/SLES). Iš šių pavyzdžių jau galite nuspėti, kad įsigilinti, kas slepiasi po sudėtingais pavadinimais nėra taip jau paprasta. Dermatologė Iveta Gylinė detaliau paaiškina apie vieną iš teigiamai odą veikiančių „Eucerin pH5“ kūno losjono sudedamųjų dalių ir jos poveikį.

„Viena iš losjono pagrindinių medžiagų yra dekspantenolis. Šią medžiagą dažniausiai galėtumėte pamatyti tik specializuotų medicinos priemonių, skirtų žaizdoms gydyti sudėtyje, o čia – kasdieninio naudojimo losjonas. Užtat jis odą ne tik drėkina ir ramina, bet ir skatina ląstelių regeneraciją. Taip pat sudėtyje yra ir visų sveikos odos entuziastų mylimo taukmedžio sviesto.“

Kiti drėkinantys sintetiniai ingredientai, tokie kaip, pavyzdžiui, petrolatumas, skirti drėkinti odai, bet gali turėti ir visiškai priešingą poveikį – ją išsausinti. Tuo metu taukmedžio sviestas – natūralus, bet kurio jautriaodžio toleruojamas drėkiklis, kartu turintis ir priešuždegiminį poveikį.

Galiausiai natūralios odos rūgštinės terpės „policininkas“ yra dar vienas natūralus ingredientas – alfa-hidroksi citrinos rūgštis, kuri kartu turi ir odą lyginančių, skaistinančių savybių.

„Eucerin“ nuotr./„Eucerin“ losjonas ir prausimosi aliejus
„Eucerin“ nuotr./„Eucerin“ losjonas ir prausimosi aliejus

Aliejinis prausiklis papildomai praturtintas maitinančiais ir odos barjerą sustiprinančiais sojų ir ricinos aliejais. Vasarą labai svarbu normalizuoti šarminio vandens ir įprastų prausiklių veikiamą mūsų odos paviršiaus pH,“– sako I. Gylienė.

Tam, kad tausotume savo organizmo ir odos kuriamus apsauginius resursus, mažiausiai ką galime padaryti – vonioje pasistatyti neagresyvų, odos nedirginantį prausiklį bei į savo dienos rutiną įtraukti kelias minutes dėmesio jai: po prausimosi pasitepti losjonu. Odos barjerinę funkciją stiprinančios priežiūros priemonės gali būti raktas į ilgalaikę odos sveikatą. Pasak gydytojos, čia tinka posakis, jog pagrindinis ir geriausias problemos gydymas yra jos profilaktika.

Užtenka vienos priemonės – visų mūsų oda atlieka tą pačią funkciją ir turi tą patį pH

O dabar grįžkime prie skirtingų priemonių klausimo. Ar moterų, vyrų ir vaikų oda taip stipriai skiriasi? Ar kiekvienam šeimos nariui reikia atskiros prausimosi ir odos priežiūros priemonės?

„Kalbant apie bazinę odos priežiūrą nereikėtų išskirti lyčių – tiek vyrų, tiek moterų oda atlieka tas pačias funkcijas, kurioms nusilpus, tiek vieniems, tiek kitiems tenka kulniuoti pas gydytoją. Galbūt vaikų atveju atskiro paminėjimo vertas faktas, kad nuo kūdikystės naudojami drėkinantys kremai, emolientai, mažina atopinio dermatito riziką, kas pastaruoju metu yra tapo kone dažniausiai diagnozuojama vaikų odos liga,“ – pastebi gydytoja.

„Eucerin pH5“ priemonių linija tinka rūpinantis visos šeimos oda, nes atliepia bazinius natūralius odos poreikius, nepriklausomai nuo amžiaus ar lyties. Losjonas, kaip ir švelnus dušo gelis, tinkami naudoti jau nuo 3 mėnesių amžiaus. O tinkamus įgūdžius vaikui lengviausia ugdyti būtent tuomet, kai patys tėvai tą praktikuoja ir rodo gyvu pavyzdžiu.

Vos kelias priemones visos šeimos odos priežiūros poreikiams naudoja ir kosmetologė Dovilė Stakėnienė, radijo laidų vedėjo Žygimanto Stakėno žmona.

Asmeninio albumo nuotr./Dovilė Stakėnienė
Asmeninio albumo nuotr./Dovilė Stakėnienė

„Labai džiaugiuosi, kai yra galimybė priemones rinktis tikslingai: kad veiktų kuo efektyviau ir reikėtų kuo mažiau. Tikrai smagu, kad yra vienas produktas, tinkantis visai šeimai ir juo galime naudotis visi. Šiais pasirinkimo laikais yra begalė produktų. Visuomet galvoju, kas tiktų šeimai ir turėtų tikslingą poveikį,“ – sako D. Stakėnienė.

Kosmetologe ir biomedicinos diagnostikos specialiste dirbanti moteris pirmiausia atkreipia dėmesį į produktų sudėtį, tuomet įvertina jų teikiamą naudą.

„Namie turime bendrų prausimosi, apsaugos nuo saulės priemonių. „Eucerin pH5“ produktais esu labai patenkinta dėl sudėties ir galimybės naudotis visiems šeimos nariams. Pradedant prausimosi aliejumi visam kūnui arba tik rankoms plauti (nuostabus produktas!), baigiant losjonu, kuris tinka pažeistam apsauginiam odos barjerui atkurti,“ – rekomenduoja D. Stakėnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius