Nemalonių komentarų dėl odos sulaukusi Ieva tapo kosmetologe: rodau, kaip susigyventi su akne

Kosmetologė Ieva Bazevičiūtė sako, kad padėti žmonėms kovoti su akne, kai pati turi šią problemą, iš pradžių buvo iššūkis. „Nepaisant to, kad aknė yra liga visam gyvenimui, kai kam atrodė keista, kad aš užsiimsiu tokiu darbu. Iš kitos pusės aš čia turiu daugiau patirties, o ir mano klientai žino, kad suprantu, ką jie jaučia“, – pasakoja Ieva.
Kosmetologė Ieva Bazevičiūtė
Kosmetologė Ieva Bazevičiūtė / Asmeninio archyvo nuotr.

Paklausta, kaip nusprendė tapti kosmetologe ir dalintis savo patirtimi „Instagrame“, ji sako, kad viskas prasidėjo nuo tos pačios aknės.

„Kai paauglystėje susidūriau su akne, susidomėjau kosmetologija. Tačiau dėl to turėčiau kaltinti savo pusbrolį – jis pirmasis pradėjo lankytis pas kosmetologę dėl odos problemų ir pasiūlė tai padaryti ir man. Apsilankiusi pirmus kartus ir pamačiusi rezultatus supratau, kad tai yra mano kelias – noriu padėti žmonėms išspręsti odos problemas, kurios juos kankina“, – pasakoja Ieva.

Asmeninio archyvo nuotr./Kosmetologė Ieva Bazevičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Kosmetologė Ieva Bazevičiūtė

– Kokia buvo pati jūsų darbo pradžia?

– Pradžia buvo sunki, nes kosmetologija yra tokia darbo sritis, kur tu pats kuriesi savo darbo vietą. Tai man buvo nelengva, nes reikalingi finansiniai įsipareigojimai, todėl pirmieji mėnesiai buvo sunkūs. Tačiau nusprendusi pasitelkti socialinius tinklus ir dalintis savo patirtimi pastebėjau, kad tai žmonėms įdomu – taip pamažu atsirado ir pirmieji klientai.

Kadangi pati turiu aknę, daugiausia ir dirbu su žmonėmis, kurie kamuojasi su akne, rožine, dermatitu, kuperoze ar kitomis odos problemomis. Darbe man tai labiausiai ir patinka – spręsti dideles odos problemas ir pamatyti rezultatus.

– Savo „Instagramo“ paskyroje pasakojate ir savo istoriją – apie aknę ir kaip su ja susigyventi. Kaip sekasi tai suderinti su kasdieniu savo darbu?

– Tai, kaip specialistei, man buvo labai sunku. Kai studijavau, man atrodė, kad baigusi mokslus aš būtinai turiu būti be aknės, nes, jeigu mano pačios veidas bus problematiškas, kaip pas mane lankysis klientai? Suvokiau, kad žmogus gali klausti, kaip tu padėsi man, jeigu nepadedi sau?

Jeigu mano pačios veidas bus problematiškas, kaip pas mane lankysis klientai?

Aknė yra liga, kuri neišgydoma iki galo ir bet kada gali sugrįžti. Bet viduje vis tiek jaučiau didžiulį spaudimą ir baimę, kad aš pati turiu būti be aknės. Daugiau kalbėti apie tai, ką patiriu, aš pradėjau socialiniuose tinkluose – man turinį padėjusi kurti mergina sakė, kad aš būtinai turiu išdrįsti ir tuo padėti kitiems žmonėms, kad tai yra mano išskirtinumas.

Žinoma, aš jaučiau baimę pasirodyti neprofesionali, nes kaip aš galiu kalbėti apie odos priežiūrą, jeigu pati turiu aknę? Po truputį išdrįsau parodyti savo realybę ir dalintis savo žiniomis – taip sulaukiau ir pirmųjų klientų, kurie nebijojo pas mane atvykti. Taip, kaip gydytojas gali susirgti viena ar kita liga, taip ir kosmetologas gali susidurti su odos problemomis – nuo to niekas nėra apsaugotas.

Manau, kad tai, kuo aš kasdien dalinuosi, žmonėms kaip tik padeda – aknė nėra kažkas purvino ar blogo. Labai dažnai kai kurie klientai bijo eiti pas kosmetologus, kad neišgirstų pastabų apie odą, kad ją netinkamai prižiūri arba išvis nieko nedaro. Noriu paskatinti nebijoti apsilankyti pas specialistą, nes tikrai ne vienas jų patiria tą patį, ką ir jūs.

– O kas šiandien veiksmingiausia gydant aknę?

– Aknei gydyti naudojami vaistiniai preparatai, taip pat padeda ir tinkamai parinktos kosmetinės, rūgštinės priemonės, rūgštiniai veido valymai. Tačiau viskas priklauso nuo pačios aknės tipo, nes bėrimai gali būti labai įvairūs.

Didelę įtaką daro ir tai, kada spuogai atsirado, ar problema jau įsisenėjusi. Kartais problema yra išsprendžiama tik vaistais, tačiau vėlgi, reikia nepamiršti, kad nebus taip, jog išgersite vaistų ir aknė dings visam gyvenimui. Aknės gydymas apima labai daug, jis įvairiapusiškas, todėl čia dirba kelių sričių specialistai. Svarbi tinkama kosmetika, rutina, balansas visur ir konsultacijos su specialistais.

– Kokia priemonė būtinai turėtų būti kosmetikos krepšelyje? Ir koks bazinis krepšelis?

– Jeigu kalbėtume apie aknę, pirmiausia reikia pradėti nuo prausiklio. Jis neturėtų būti per stiprus, kad nepažeistų odos, ir tuo pačiu per silpnas – kad oda nepajustų poveikio. Geriausia pasitarti su specialistu, koks jums tiktų labiausiai, nes jų paskirtys skiriasi. Jeigu prausiklis nepritaikytas naudoti vienas, t. y., jis nėra rūgštinis, gali prireikti toniko.

Apie toniką galima išgirsti įvairių nuomonių, kadangi daugelis sako, kad tai rinkodaros triukas ir jis nėra būtinas. Tačiau tonikas atstato odos pH, o tas atstatymas svarbus tuo, kad pH turint aknę, pakinta. Ir jeigu neatstatome pH, galime dar labiau pabloginti odos būklę.

Toliau reikėtų kalbėti apie drėkinamąjį kremą, kurio funkcija gali būti pritaikyta pagal situaciją, t. y., ne tik drėkinti, bet ir veikti antibakteriškai, kovoti su uždegiminiais židiniais ir pan. Apskritai, kuo daugiau kiekviena priemonė turi papildomų funkcijų, tuo labiau teigiamai paveikia aknės paliestą odą.

Noriu paminėti apsaugos nuo saulės svarbą, kadangi SPF yra būtina priemonė kalbant apie aknę ir kitas odos ligas. Būna, kad žmonės niekada neturėję aknės arba kitų odos ligų, nudega saulėje ir tada pasireiškia odos problemos. Kodėl taip yra? Nudegus odai stimuliuojami uždegiminiai procesai odoje, būtent todėl labai svarbu naudoti apsaugines priemones nuo saulės visus metus. Be to, SPF apsaugo dar ir nuo odos sustorėjimo, nes odos sustorėjimas yra viena iš priežasčių dėl ko atsiranda aknė, tad nenaudodami SPF galime stimuliuoti aknės formavimąsi ilgalaikėje perspektyvoje.

Manau, kad tai, kuo aš kasdien dalinuosi, žmonėms kaip tik padeda – aknė nėra kažkas purvino ar blogo.

Tai yra bazinės priemonės, kurias patarčiau naudoti kasdien. Iš papildomų priemonių, turint aknę, patarčiau rinktis rūgštinius (enziminius/fermentinius) šveitiklius ir jokiu būdu ne mechaninius, kurie gali pažeisti odą dar labiau. Tokie šveitikliai pašalina negyvas ląsteles ir tuo pačiu apsaugo nuo odos sustorėjimo, dėl kurio gali atsirasti aknė.

Serumai ir naktiniai kremai taip pat labai naudingi, kadangi gali padėti odai atsistatyti, įveikti uždegimines reakcijas. Bet kuriuo atveju visada geriausia pasitarti su specialistu, kuris jums sudarys tinkamiausią bazinį ir papildomą kosmetikos priemonių krepšelį.

– Papasakokite, kokias klaidas žmonės daro turėdami aknę?

– Turbūt didžiausia klaida – spausti spuogus. Manęs ne vienas yra klausęs, kodėl aš negaliu išspausti spuogo, jeigu tai daro kosmetologė? Pasakysiu, kad net kosmetologai tai daro ypač retai ir tik tam tikrais atvejais. Kodėl negalime spausti spuogo? Mūsų oda yra sudaryta iš kelių sluoksnių ir spuogas dažniausiai nėra paviršiuje, jis yra kur kas giliau. Spausdami spuogą mes stimuliuojame, kad uždegimas plėstųsi gilesniuose sluoksniuose, o to tikrai nereikia. Būna atvejų, kai išspaudus spuogą netgi kyla infekcija ir visa tai pašalinti galima tik chirurginiu būdu. Todėl verčiau kreiptis į specialistą ir pasitarti, kad dar labiau nepablogintumėte odos būklės.

Antroji klaida – manymas, kad viską galite išspręsti savo jėgomis. Aknė yra liga, kuriai įtaką daro daugybė aspektų, todėl reikalinga dermatologo ir kosmetologo pagalba ir priemonių parinkimas. Kuo greičiau pradėsite spręsti odos problemos, tuo geresnio rezultato galite tikėtis. Būna, kad žmonės bando įvairiausius dalykus ir tik po ilgių nesėkmių kreipiasi pagalbos, o tada odos gydymas užtrunka dar ilgiau nei iškart kreipusis į specialistą.

Trečioji klaida – kantrybės trūkumas. Kad pasirodytų pirmieji rezultatai, reikia laiko. Pavyzdžiui, priemonės poveikis gali pasirodyti tik po kelių savaičių. Todėl pasitikėkite specialistu ir būkite kantrūs, nenuleiskite rankų.

Ir dar vienas pastebėjimas – žmonės mano, kad aknė kamuoja tik paauglius. Deja, aknė gali formuotis bet kuriame amžiaus tarpsnyje. Paauglystėje aknę sukelia vieni rodikliai, suaugus – kiti, didžiulę įtaką čia daro ir stresas, odos nudegimas, nėštumas ir pan.

– Kadangi ir pati kovojate su akne, ką galėtumėte patarti kitiems? Aknė paveikia ne tik odą, bet ir psichologinę žmogaus būseną, kadangi kelias ir kova su problemine oda yra kone nesibaigianti.

– Kad ir kaip žmogus motyvuotas išspręsti aknės problemas, ta motyvacija yra svyruojanti. Manau, kad svarbiausias dalykas suvokti, kad aknė yra visam gyvenimui, kad ir kaip tai liūdnai skambėtų, tačiau kelias link odos gijimo yra per savo odos būklės priėmimą. Teisingai prižiūrėdami odą galime pasiekti to, kad aknė daugiau neatsinaujins. Patarčiau nesivaikyti stebuklingos priemonės, kuri viską išspręs ir nesitikėti greito rezultato, tad būtina kantrybė.

Jeigu kalbėtume apie psichologinę pusę, priimkite save tokiais, kokiais esate. Aišku, tai skamba sudėtingai, kai žiūri į veidrodį ir sau nepatinki, bet reikia sugebėti pamatyti grožį savyje. Būna, atėjusios klientės man sako, kad nemato manyje tų spuogų, odos problemų, kadangi dėmesys nukrypsta į asmenybę, žavesį, kuris žmogus skleidžia. Aš visą laiką atsakau, kad jeigu gali pamatyti žavesį kitame ir nematyti trūkumų, lygiai taip pat turėtum žiūrėti į save. Juk aknė tavęs nekeičia kaip asmenybės, o visus kelius užkerti pats sau ir neleidi sau atsiskleisti. Žiūrėkite į veidrodį ir matykite save, o ne spuogus.

Priimkite save tokiais, kokiais esate. Aišku, tai skamba sudėtingai, kai žiūri į veidrodį ir sau nepatinki, bet reikia sugebėti pamatyti grožį savyje.

Tai nėra lengvas procesas. Bet reikia žengti pirmą žingsnį ir džiaugtis net menkiausiais pasiekimais, nes jūs jau einate į priekį link savo svajonių odos. Galite daryti nuotraukas prieš ir po, kad įvertintumėte, kaip pasikeitė oda ir tai tikrai motyvuoja nesustoti ir nenuleisti rankų.

– Kokių atsiliepimų sulaukiate iš sekėjų kurdama turinį Instagrame?

– Tai yra kita mano darbo dalis, kur aš esu laisvesnė, galiu išreikšti savo kūrybiškumą ir tai man labai patinka. Įkvepia, kai gaunu atgalinį ryšį iš sekėjų, kad jie įvertina mano pastangas ir mato viltį – juk jeigu pavyko vienam žmogui įveikti aknę, tai gali pavykti ir kitam. Tai mane žavi ir motyvuoja nesustoti.

Tačiau sunkumų šiame kelyje taip pat buvo, kadangi bijojau, kaip sekėjai sureaguos į mano odos būklę. Pastabos ir kritika odai gali labai stipriai paveikti žmogų. Turbūt ne vienas esame sulaukę komentaro ar patarimų, ką turėtume daryti ir ko nedaryti su savo oda, kokią naują priemonę išbandyti ir kur apsilankyti, klausimų, kodėl tavo oda tokia spuoguota ir pan. Tai slegia žmones, kadangi yra kur kas sunkiau būti ne su akne, bet aplinkoje, kur yra matoma ir stebima tavo odos būklė ir tai demotyvuoja.

Asmeninio archyvo nuotr./Kosmetologė Ieva Bazevičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Kosmetologė Ieva Bazevičiūtė

Aš taip pat sulaukiau komentarų ir asmeninių žinučių, kad pirmiausia turėčiau susitvarkyti su savo oda, o tada kažką pasakoti kitiems apie priežiūrą. Man buvo sunku ir užtekdavo vos kelių komentarų, kurie įskaudindavo, bet aš nepasidaviau, kadangi daugiau buvo žmonių, kurie tavimi tiki ir kuriems tu padedi. O tai ir yra svarbiausia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius