Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pasididinusią krūtinę moterį užklupo negalavimai – nuo perštinčių akių iki sutrikusios atminties

Prieš metus ir devynis mėnesius 32-ejų Eglė (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) ryžosi krūtinės didinimo operacijai. Prabėgus pusmečiui po jos jauna moteris sako pradėjusi justi simptomus, su kuriais anksčiau gyvenime jai neteko susidurti: raudonos, perštinčios akys, paūmėjusi egzema, sąnarių skausmai ir t. t. Gydytojai priežasčių nenustatė, tokio dalyko kaip krūtų implantų liga (angl. „Breast implant illness“) nepripažįsta, o sprendimas liko vienas – atsisveikinti su implantais.
Krūtų implantai
Krūtų implantai / Vida Press nuotr.

Nuo raudonų akių iki maudžiančių sąnarių

Praėjus pusmečiui po operacijos, Eglė pradėjo justi pirmuosius simptomus – pasak jaunos moters, kiekvieną rytą akys būdavo labai raudonos, sunkios, perštinčios. Manė, kad tai galbūt alergija. Jokie lašai nepadėjo ir nepadeda iki šiol. Pasidarė daug tyrimų: alergijos maistui, erkutėms, įkvepiamoms dulkėms, maisto netoleravimo, lankėsi pas dietistę, porą kartų keitė mitybą, ėjo pas akių ir pas gerklės gydytojus.

„Paskui atsirado ir kitų nemalonių pojūčių: pradėjo svaigti galva, kartais šlubuoti atmintis, vasarą ypač buvo sustiprėjusi egzema, bėrimai, prasidėjo dilgėlinė, gerklė sausa, skauda sąnarius, raumenys tokie lyg pavargę, tiesiog kartais išvis jaučiuosi ne savimi. Tyriausi, ėjau pas gydytojus, niekas nieko nenustatė.

Pradėjo svaigti galva, kartais šlubuoti atmintis, vasarą ypač buvo sustiprėjusi egzema, bėrimai, prasidėjo dilgėlinė, gerklė sausa, skauda sąnarius, raumenys tokie lyg pavargę.

Ieškojau informacijos internete, labai gaila, kad lietuvių kalba galima rasti tik straipsnius, kurie labiau panašūs į klinikų užsakomuosius. Tačiau pavyko šį tą aptikti užsienio spaudoje, o iš ten atradau ir moterų grupę „Facebooke“, vienijančią daugiau kaip 52 tūkst. narių. Paskaičiusi supratau, kas vyksta, kad tai autoimuninė reakcija, kurią gali sukelti implantai.

Chirurgai apie tai neperspėja. Kai ėjau darytis operacijos, klausiau, kas laukia, ar viską galėsiu daryti po jos, atsakė, kad taip. Vienintelis dalykas, apie kurį įspėjo, kad po kurio laiko teks pakeisti kapsules. Skaičiau daug moterų, turinčių implantus, istorijų, kuriose jos kalba apie užklupusias ligas, o jų sąrašas tikrai ilgas.

Nustojau tirtis ir varstyti gydytojų kabinetų duris po to, kai atradau šią moterų grupę, nes aišku, kad mūsų medicina nepripažins, jog yra tokia krūtų implantų liga, gal pas mus dar išvis apie tai nežinoma. Neturiu kitos išeities, kaip atsisakyti implantų, nes simptomų man nuolat daugėja“, – pasakojo pašnekovė.

Išeitis – išimti implantus

Implantų išėmimo operaciją jai atliks tas pats plastikos chirurgas, kuris juos ir įdėjo (moteris nenorėjo atskleisti pavardės, nes operacija dar laukia). Paklausta, kaip reagavo ir ką sakė plastikos chirurgas, išgirdęs jos pasakojimą apie patiriamus simptomus, Eglė teigė, kad nesakė nieko, gal buvo kiek nustebęs, kad implantai galėtų turėti tokį poveikį.

Vida Press nuotr./Krūtų implantai
Vida Press nuotr./Krūtų implantai

„Nieko ir nesakė, buvo nustebęs, klausė, ar lankiausi pas alergologą, ką jis sakė ir pan. Bet jis juk puikiai žino, kad nėra tokių tyrimų, kurie tai įrodytų, tad tiesa yra jo pusėje. Tuo viskas ir baigėsi, sutarėme, kad išims implantus, užrašė laiką, palinkėjo sėkmės, ir tiek. Laukiu operacijos“, – sakė moteris.

Eglei implantai atsiėjo 3,2 tūkst. eurų, juos pašalinti kainuos dar 2 tūkst. eurų. Moters teigimu, plastikos chirurgas siūlė išimti implantus taikant vietinę nejautrą už 300 eurų, bet ji pasidomėjusi sužinojo, kad būtina pašalinti ir pačią kapsulę.

„Toje moterų grupėje atradau informacijos, kad net patys Amerikos chirurgai dalijasi žiniomis, jog implantus reikia išimti su visa kapsule, nepaliekant tų audinių aplink. Norint pasveikti, kad ateityje nesivystytų autoimuninės ligos, būtina viską pašalinti. Sakoma, kad pats silikonas turi daug toksiškų medžiagų, tad viską reikia išvalyti, neužtenka tik išimti implantą“, – sakė pašnekovė.

Atrastos implantų ir ligų sąsajos?

Susidūrusi su neigiamais simptomais, Eglė skyrė daug laiko informacijos paieškai internete. Ji aptiko puslapį (healingbreastimplantillness.com), kuriame kalbama apie minėtą krūtų implantų ligą ir didžiausią iki šiol atliktą tyrimą. Šių metų rugsėjį buvo publikuotas Hjustone (JAV) esančio Andersono vėžio centro Plastinės chirurgijos departamento tyrimas apie silikoninių krūtų implantų saugumą.

Tyrime dalyvavo 99 993 moterys, 56 proc. implantų buvo silikoniniai. Buvo nustatyta, kad, palyginti su normatyviniais duomenimis, silikoniniai implantai siejami su Sjögreno sindromu, skleroderma, reumatoidiniu artritu, kūdikio neišnešiojimu, melanoma. Išvadose pateikiama, kad visos aptiktos sąsajos turėtų būti toliau tiriamos, jog būtų galima pateikti įtikinamus įrodymus.

Nebuvo įspėta apie galimą šalutinį poveikį

Minėtoje grupėje „Facebooke“ moterys dalijasi ligomis, neigiamais simptomais, kurie siejami su implantų turėjimu. Sąrašas išties ilgas. Čia minimi ir simptomai, su kuriais susiduria Eglė: akių sausumas, sąnarių skausmas, šlubuojanti atmintis. Be šių, minimas plaukų slinkimas, išsausėjusi oda, bėrimai, svorio problemos, inflamacija, nemiga, migrena, galvos skausmai, užesys ausyse, kepenų ir inkstų disfunkcija, limfmazgių patinimas, skydliaukės ir antinksčių sutrikimai ir t. t.

Pati Eglė teigė jokių didelių bėdų, alergijų prieš operaciją neturėjusi. „Žinau, ką sakys mūsų medikai, kad nėra tyrimų, nėra pripažinta ir pan. Straipsniuose užsienio spaudoje plastikos chirurgai sako, kad moterys turi būti įspėtos, pavyzdžiui, dėl alergijos, kad jei turi, ji gali paūmėti.

Aš alergiška nebuvau, tik pasireikšdavo egzema, tačiau manęs chirurgas neįspėjo apie jokius galimus šalutinius poveikius.

Aš alergiška nebuvau, tik pasireikšdavo egzema, tačiau manęs chirurgas neįspėjo apie jokius galimus šalutinius poveikius. Ir to iš jų nereikalaujama, jie turi gana laisvą erdvę veikti, nes tai nėra kontroliuojama. Tyrimai, kuriuos atlikau jau įsidėjusi implantus, nerodė alergijų, pavyzdžiui, maisto netoleravimas buvo tik kai kuriems maisto produktams ir tai neaukštas.

Kreipiausi į jus turėdama tik vieną tikslą – pasidalyti tuo, ką pati patiriu, ir ką pavyko apie tai sužinoti. Suprantu, kad ne visoms moterims tai pasireiškia, bet tikrai daug jų dėl to nukenčia. Norisi, kad moterys, prieš atlikdamos tokią operaciją, dar daugiau viskuo pasidomėtų“, – sakė 15min redakcijai parašiusi Eglė.

Pašnekovei nepanorus įvardyti plastikos chirurgo, kuris atliko operaciją, pakalbinome kitą plastinės chirurgijos ekspertą – Renaldą Vaičiūną. Jis įspėjo, kad negalės komentuoti šio konkretaus atvejo, nes pacientė – ne jo. Paprašėme, kad atsakytų į keletą su krūtų didinimo operacijomis susijusių klausimų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Renaldas Vaičiūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Renaldas Vaičiūnas

– Kokia informacija iš chirurgo turi pasiekti moterų ausis prieš atliekant krūtų didinimo operacijas?

– Aš įprastai prieš krūtų didinimo operaciją pasiteirauju pacientės, ar ji ką nors žino apie operaciją, galbūt ji jau turi klausimų? Jei taip, atsakau į juos. Vėliau detaliai supažindinu su operacijos apimtimi, eiga ir galimomis rizikomis. Aptariama viskas: galimi skirtingi implantų modeliai, jų pliusai ir minusai, jų pritaikymo ypatybės.

Žinoma, išvardijamos ir dažniausiai pasitaikančios komplikacijos, kurios skirstomos į ankstyvąsias ir vėlyvąsias. Tai sąrašas, kuris yra sudarytas Tarptautinės plastinės chirurgijos asociacijos. Jis pagrįstas statistiškai tyrimų rezultatais. Tačiau kalbant apie medicininę diagnozę ir prognozę – čia nebūna 100 proc. tikslumo. Niekada.

– Kokios yra tos dažniausiai pasitaikančios komplikacijos ir ar yra nustatytas laikas, kada jos turėtų pasireikšti: iškart po operacijos, po kelių dienų, savaičių, ar gali būti ir taip, kad prabėgus pusmečiui, metams?

– Yra ankstyvosios komplikacijos, pasireiškiančios per pirmąsias pooperacines valandas (kraujavimas, infekcija ir t. t.), ir vėlyvosios, kurios gali pasireikšti ir po metų (implanto pasislinkimas, kapsulinė kontraktūra ir t. t.). Prie vėlyvųjų komplikacijų būtų galima priskirti ir individualią alerginę reakciją vienai ar kitai medžiagai, naudojamai implantų arba chirurginių siūlų gamyboje.

Ligų yra šimtai tūkstančių. O galimų jų kombinacijų skaičius – begalybė. Ligų dėsniai skiriasi nuo fizikos dėsnių. Jie netelpa į formules ir grafikus. Jų negalima aprašyti matematiniais modeliais ir apskaičiuoti net pasitelkus pačius galingiausius procesorius.

– Ar pacientei prieš operaciją atliekami tyrimai dėl alergijos medžiagoms, kurios naudojamos implantų arba chirurginių siūlų gamybai?

– Alerginiai tyrimai neatliekami, nes visos medicinoje naudojamos medžiagos yra išsamiai tiriamos alergizavimo ir kitų galimų poveikių aspektu.

– Ar yra tekę girdėti tokį terminą „krūtų implantų liga ir apie kokius nors ta tema atliktus tyrimus?

– Taip, tokį terminą esu girdėjęs, tačiau jis nėra moksliškai pagrįstas.

– Ar tiesa, kad implantai yra toksiški?

– Ne, netiesa. 1991 ar 1992 m. kilus JAV silikono skandalui, pasauliniu mastu buvo paskelbtas moratoriumas silikonu užpildytiems implantams – negaminti, neparduoti, neimplantuoti. Dešimt metų vyko išsamūs, nepriklausomi tyrimai, įskaitant silikono įtaką piktybinių navikų formavimuisi ir autoimuninėms reakcijoms. Tyrimų rezultatai tokių sąsajų nenustatė.

Dešimt metų vyko išsamūs, nepriklausomi tyrimai, įskaitant silikono įtaką piktybinių navikų formavimuisi ir autoimuninėms reakcijoms. Tyrimų rezultatai tokių sąsajų nenustatė.

– Kai atliekama implantų šalinimo operacija – kaip viskas daroma: įprastai išimami tik implantai ar šalinama ir vadinamoji kapsulė?

– Priklausomai nuo situacijos, gali būti šalinamas tik implantas, o gali būti, kad kartu reikia šalinti ir visą kapsulę – tai yra randinio audinio kapsulė, kuri susiformuoja apie bet kurį svetimkūnį. O krūtų implantas, kad ir koks jis būtų „draugiškas organizmui“, vis tiek yra svetimkūnis.

– Ar yra dalykų, kurie nulemia, kad įdėjus implantus gali grėsti viena arba kita, ar čia yra visiška loterija – tik įdėjus bus aišku, kaip organizmas priims tą svetimkūnį?

– Yra konkrečios kontraindikacijos, kai negalima dėti implantų (sergant krūtų onkologinėmis ligomis, išreikštu reumatoidu ir t. t.), tačiau pacientai, sergantys tokiomis ligomis, ir nesikreipia dėl tokių procedūrų. Visais kitais atvejais neįmanoma numatyti individualios organizmo reakcijos. Tai būtų tas pats, kaip daryti alerginius tyrimus prieš kiekvieną kąsnį. Šalutinį poveikį gali sukelti ir tatuiruotė, gripas ar net stresas. Ligų dėsnių yra tiek pat, kiek ir išimčių. O išimtys tokios svarbios, kad kiekviena turi savo dėsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius