Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Spalvų konsultantė: kodėl juoda tinka ne visiems, kokios spalvos jaunina ir kaip nusistatyti sau tinkamas

„Spintoje turėdami drabužius, tinkamus savo spalviniam tipui, apsirengti galėsite kad ir tamsoje – nes jie visi vieni su kitais puikiai derės ir gerai atrodys. Be to, dėvėdami jums tinkamiausias spalvas visada atrodysite geriau, mažiau išryškės nepageidaujami bruožai ir sutaupysite pirkiniams, kurie paskui sunkiai atranda savo vietą“, – kodėl svarbu žinoti, kokios spalvos mums geriausiai tinka, sako sertifikuota asmeninių stiliaus spalvų konsultantė Ieva Kurash.
Asmeninių stiliaus spalvų konsultantė Ieva Kurash (kairėje)
Asmeninių stiliaus spalvų konsultantė Ieva Kurash (kairėje) / Asmeninio archyvo ir 123rf.com nuotr.

Esate pastebėję, kad būna tokių dienų, kai jaučiatės pavargę, būnate neišsimiegoję, o ateinate į biurą ir kolega pasitinka su komplimentu, kaip puikiai atrodote? Arba, priešingai, esate pailsėję, geros nuotaikos, o sutinkate bičiulį gatvėje ir šis klausia, ar viskas gerai, nes atrodote nekaip. Gal ir sunku patikėti, bet tokį įspūdį ir tą vizualų vaizdą dažnai gali lemti drabužio, kurį dėvite, spalva.

Asmeninių stiliaus spalvų konsultantė I.Kurash papasakojo labai įdomių dalykų: apie žmonių tipą, pagal kurį nustatomos tinkamos spalvos, kaip sudaromos spalvų paletės, kokios spalvos jaunina, kokios prideda metų, paryškina raukšlę, ar spalvos turi amžių, ar vyresni žmonės turėtų vengti tam tikrų spalvų, kodėl juoda nėra visiems tinkama spalva ir, svarbiausia, kaip pačiam namuose pamėginti nusistatyti savo tipą ir sau tinkamiausias spalvas.

Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Kurash
Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Kurash

Tad pasidarykite kavos ir trumpam pasinerkite į spalvų pasaulį. Po šio interviu gal kils noras kritiškiau peržvelgti spintos turinį ar pamėginti nusistatyti savo spalvinį kodą.

– Ieva, spalvomis domitės jau keletą metų. O pati mėgstate jas? Kuo jos jus žavi?

– Buvau žmogus, kuris juodai rengdavosi nuo galvos iki kojų. Mano net plaukai buvo juodi, o kitos spalvos dėl manęs galėjo net neegzistuoti. Tačiau, nepaisant to, kad spalvų mano spintoje nebuvo, aš jomis jau senokai domėjausi. Suvokdavau, kad tam tikros spalvos žmogui tinka, tam tikros – ne, vilkėdamas vienų spalvų drabužius atrodo gražiai, kitų – ne. Visada domėjausi mada, tad ir spalvos man buvo įdomu.

Ėmiau analizuoti žmones socialiniuose tinkluose, žinomus asmenis, kodėl viename renginyje atrodė tobulai, kitame – ne itin gerai. Pradėjusi domėtis spalvomis, pamačiau, kiek įtakos jos turi žmogaus išvaizdai, psichologinei būsenai, ir po truputį ėmiau jų įsileisti į savo spintą. Iš pradžių buvo nedrąsu, nes buvau pripratusi dėvėti juodą, pilką, baltą. Tad tie bandymai vyko pamažu. Bet, atradusi savo spalvas ir pradėjusi rengtis tokiais drabužiais, visai kitaip pasijaučiau: ir komplimentų sulaukiau, ir save pradėjau kitaip matyti. Net ėmiau labiau savimi pasitikėti. Atrodė, kad ėmiau kitaip save jausti, net kitaip elgtis. Spalvos mūsų gyvenime tikrai daug ką keičia.

– Ką įdomaus ir naujo sau sužinojote, pradėjusi gilinti į spalvų pasaulį?

– Pirmiausia tai, kad juoda tikrai tinka ne visiems. Kad nėra vienos baltos spalvos, kad ji taip pat turi ir šaltų, ir šiltų atspalvių, kaip, beje, ir kitos spalvos: yra balta sniego, balta pieno, balta dramblio kaulo ir t. t. Pradėjusi labiau gilintis supratau, kad yra žmonių, kuriems auksiniai papuošalai netinka, yra žmonių, kuriems ypač tinka sidabras, platina ir baltas auksas, bet yra ir tokių, kuriems netinka sidabras ir tinka tik auksas.

Atrodo, gana paprasti dalykai, bet, kol nesigilini, tų skirtumų nematai. Aš ir instagrame sulaukiu daug žinučių, kad čia gi abi raudonos spalvos, tai kuo jos skiriasi? Bet jos tikrai skiriasi, nes viena raudona savy turi violetinės, mėlynos, kita raudona – oranžinės. Kol jų neatskiriame, jas reikia sudėti šalia, kad tą skirtumą pamatytume.

Atradusi savo spalvas ir pradėjusi rengtis tokiais drabužiais, visai kitaip pasijaučiau. Net ėmiau labiau savimi pasitikėti.

Laisvai kalbu itališkai, tad, kai pradėjau domėtis spalvomis, skaitydavau daug itališkos literatūros, sekdavau italų tinklaraštininkus. Atrodė, kad ir tą, ir aną žinau, ir čia man jau viskas aišku. O pradėjusi studijuoti supratau, kad nieko nesuprantu (juokiasi), nes kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių. Taigi iš savo patirties galiu pasakyti, kad neužtenka vien perskaityti knygų, kad visa tai suvoktum. Čia reikia ir profesionalų, daug metų su tuo dirbančių, pagalbos, paaiškinimo, pavyzdžių, kad galėtum imti patarinėti kitam.

– Papasakokite apie tą spalvinį kodą: kas tai yra, kaip jis nustatomas?

– Mes visi esame labai skirtingi. Vienas – šviesesnio gymio, kitas – tamsesnio. Vienas įdegęs turi bronzinį atspalvį, kitas – molio ir t. t. Pagal žmonių odos tipą prieš daug metų buvo nustatytas vadinamasis spalvinis kodas. Tai buvo pradėta naudoti Holivude, nes ir filmuose išryškėjo, kad tam tikriems žmonėms labiau tinka tam tikros spalvos.

Tada žmones imta skirstyti į keturias grupes pagal sezoną: žiema, pavasaris, vasara ir ruduo. Žiema ir vasara priskiriama šaltam tipui – tai yra šaltos spalvos, o ruduo ir pavasaris – šiltam tipui, žmonės, kuriems labiau tinka šiltos spalvos. Visa tai sprendžiama atsižvelgiant į žmogaus odos toną. Tai yra daroma specialia technika, naudojant medžiagas ir spalvotas korteles. Atliekama gyvai, nes nuotrauka ne itin tiksliai gali parodyti žmogaus odos atspalvį.

123RF.com nuotr./Mergina mėgina nusistatyti savo tipą ir tinkamiausias spalvas
123RF.com nuotr./Mergina mėgina nusistatyti savo tipą ir tinkamiausias spalvas

Vėliau buvo pamatyta, kad vienam ar kitam tipui priskiriami žmonės nėra vienodi, tad dar kiekvienam tipui atsirado po tris pogrupius. Tai reiškia, kad galime rasti 16 skirtingų tipų žmonių. Kiekvienam sezonui ir pogrupiams yra tinkamos atskiros spalvos. Tarkime, jei žmogus yra žiemos tipo, tai reiškia, kad jam tinka visos žiemos tipui priskiriamos spalvos, tačiau to pogrupio, kuriam jis priklauso, spalvos jį dar labiau išryškina.

– Gal galite įvardyti tuos pogrupius?

– Žiema gali būti tamsi, spindinti / ryški ir šalta. Vasara gali būti šalta, šviesi ir prigesinta. Ruduo gali būti prigesintas, tamsus ir šiltas. Pavasaris gali būti šiltas, šviesus ir ryškus / spindintis.

– Visų darbinių paslapčių neišduosite, bet kad būtų aiškiau, apie ką kalbame, gal galite pasidalyti, kokios bazinės spalvos priklauso žiemos, vasaros, pavasario ir rudens sezonams?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius