Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Volelis veidui: lygina raukšles, skaistina odą – ar tikrai? Specialisto komentaras

Nefrito, rožinio kvarco ar kurio kito mineralo volelis veidui, pasak gamintojų ir pardavėjų, yra puiki priemonė, padedanti odai geriau įsisavinti naudojamus kremus, lygina raukšles, skaistina odą, masažuoja, detoksikuoja, gerina kraujo cirkuliaciją, padeda panaikinti rytinį patinimą. Ar tikrai ir ar tikrai pats populiariausias nefrito volelis išties yra nefrito?
Volelis veidui
Volelis veidui / 123RF.com nuotr.

Pasak veido mankštų, savimasažų ir kitų manualinių technikų specialistės, kosmetikės Viktorijos Baltramiejūnienės, volelis veidui dabar išgyvena renesansą. Jis tapo itin populiarus tarp daugelio moterų, pašnekovė sako pati sulaukianti nemažai žinučių ir laiškų su klausimu: ar tikrai ši priemonė tokia veiksminga?

Teigti vienareikšmiškai taip ar ne – neišeina. Tad su V.Baltramiejūniene aptarėme keturias didžiausias reklamuojamas volelio savybes: pirma – padeda odai geriau įsisavinti naudojamas veido priežiūros priemones: serumus, kremus, aliejus ir pan., antra – lygina raukšles ir veido odą, trečia – gerina odos būklę ir ketvirta – masažuoja. Ir pateikiame paaiškinimus tiesa tai ar mitas.

Asmeninio archyvo nuotr./Viktorija Baltramiejūnienė
Asmeninio archyvo nuotr./Viktorija Baltramiejūnienė

Mitas: padeda geriau prasiskverbti produktams.

Volelių veidui gamintojai teigia, kad ši priemonė padeda geriau į odą prasiskverbti mūsų naudojamiems produktams: kremams, serumams, aliejams.

„Tai yra netiesa, nes dažniausiai siekiant tokio poveikio, kad produktas išties gerai įsiskverbtų, pasitelkiami tam tikri aparatai, kurie veikia naudodami ultragarsą – tai reiškia, kad iš tikrųjų yra praskleidžiamos odos ląstelės ir specialia technologija bandoma praskverbti produktą į odos sluoksnį. Tokiu atveju galima tikėtis, kad galbūt tai suveiks.

Mūsų oda yra labai vientisa, jos funkcija – neįsileisti į save jokių blogųjų bakterijų, dulkių ir kitų išorinių dalykų.

Siekiant padaryti tą patį voleliu yra tas pats, kaip mėginti kremu, pasitelkus volelį, ištepti sieną, kad kremas įsiskverbtų, įsigertų. Mūsų oda yra labai vientisa, jos funkcija – neįsileisti į save jokių blogųjų bakterijų, dulkių ir kitų išorinių dalykų. Taip, kaip mes įsivaizduojame produkto įsiskverbimą į odą, kad jis būtų veiksmingas, voleliu to pasiekti, mano nuomone, neįmanoma“, – teigė veido mankštų ir savimasažų specialistė.

Pasak jos, jei oda būtų vibruojama, dar būtų galimybė pasiekti reklamuojamą poveikį. Padėti galėtų ir priemonė nelygiu paviršiumi.

„Tarkime, ranka yra nelygus paviršius, o volelis – lygus. Taip, būna ir nelygaus paviršiaus volelių, bet jie skirti tik tam tikroms veido vietoms, be to, naudojant tokį namuose, gali būti ir šioks toks trauminis poveikis, nes dantukai dirgina, plūsta kraujas, todėl parausta veidas. Vieniems – gerai, o tiems, kurių kapiliarai silpni ar oda jautri, – tokia priemonė netinka“, – sakė V.Baltramiejūnienė.

123RF.com nuotr./Volelis veidui
123RF.com nuotr./Volelis veidui

Mitas: jaunina odą, lygina raukšles.

Raukšlių yra visokių: ir mažyčių ar net plika akimi nematomų odos, tai – organo senėjimo, išdžiūvimo, elastingumo, stangrumo, drėgmės praradimo padarinys, ir mimikos raukšlių, esančių tarp antakių, prie burnos, kaktoje ir t. t. Kai kalbame apie raukšles ar skaitome, kad viena ar kita priemonė padeda jas išlyginti, iškart įsivaizduojame, kad štai kurį laiką panaudojus volelį veide neliks mimikos raukšlių.

„Deja, to padaryti neįmanoma, – teigė V.Baltramiejūnienė. – Reikia anatomiškai suprasti, kuri raumenų grupė veide padaro tą raukšlę ir tikslingai dirbti veikiant raumenį, pasitelkus manualines technikas, o ne paviršiumi važinėti. Esmė – atpalaiduoti raumenį, kai tai įvyksta, raukšlė yra veikiama ir ji ima mažėti.

Volelį galima įspausti ir giliau, bet juo per odą važiuojame kaip per audinį, jis tikslingai raumens neveikia ir, kitaip tariant, nedirba su raukšle, kaip reikėtų, todėl jų sumažinti, naudojant volelį, mano nuomone, neįmanoma.“

123RF.com nuotr./Mergina naudoja volelius veidui
123RF.com nuotr./Mergina naudoja volelius veidui

Tiesa: pagerina odos būklę.

V.Baltramiejūnienės teigimu, volelis išties turi limfodrenažinį ir tuo pačiu detoksikacinį poveikį. „Tai yra kompresija odos audiniams, jis išjudina limfotaką. Taigi tiesa, kad veido oda gali paskaistėti, atrodyti šviežesnė“, – sakė pašnekovė.

Tačiau, pasak jos, yra vienas „bet“. Manualinių technikų specialistė sako, kad, jei voleliu tiesiog bet kaip važinėsime, „išmozosime“ limfą po visą veidą, visur paskleisime toksinus, bet jie taip ir liks nenuvesti iki limfmazgių.

„Tai reiškia, kad voleliu reikia mokėti dirbti – ne tik per masažines linijas važinėti, bet ir būtinai nuvesti limfą iki limfmazgių. T. y., kai voleliu važiuojate per veidą, visos linijos turi užsibaigti ties ausimi – jos centru (kremzlyte) ir speneliu. Tarkime, nuo nosies horizontalia linija volelį reikia vesti iki ausies centro. Jei važiuojate kakta, nuo vidurio kaktos į vieną pusę vedate volelį iki smilkinio, o tada iki ausies.

Voleliu reikia mokėti dirbti – ne tik per masažines linijas važinėti, bet ir būtinai nuvesti limfą iki limfmazgių.

Jei važiuojate vertikaliai kaklu, visos linijos turi užsibaigti šonuose virš raktikaulio esančiose duobutėse. Tada tinkamai išvalysite odą, tinkamai bus varinėjama limfa, visi toksinai nuvedami ten, kur jie išdetoksikuojami, ir bus galima pasiekti norimą ir žadamą efektą – pagerinti odos būklę. Atliekant šią procedūrą netinkamai, veidą gali ir išberti, arba tiesiog jokios šviesesnės, skaistesnės odos neturėsite“, – paaiškino V.Baltramiejūnienė.

Mitas: atlieka masažo funkciją.

„Sakyčiau, kad tai greičiau masažo imitacija. Volelis neturi galimybės „įsisukti“ į audinį ir atlikti kokį nors manualinį veiksmą ar stipriau paspausti ten, kur reikia, nes jis, nepaisant to, anatomiškai veidas yra labai kūdas ar stambus, presavimą daro visiems vienodą. O jei reikia palindimo po kaulu ar kurioje nors vietoje labiau paspausti ir pan., šito volelis neatlieka. Praktiškai jis nėra ergonomiškas konkrečiam žmogaus veidui.

Palyginti su ranka, kai jauti savo veidą, odą, kur prasideda ir baigiasi kaulas, galėdamas pakeisti savo rankos kampą, esi virtuozas veide. Su voleliu esi tik mėgėjas, kuris bando ką nors padaryti“, – teigė pašnekovė.

„Nefritas“ dažniausiai yra serpentinitas

Volelių veidui gali būti įvairių, bet pats populiariausias – nefrito volelis veidui. Tik štai bėda, su kuria sako susiduriantys ir mineralogai, kad tai, ką parduoda kaip nefritą, dažniausiai nėra nefritas.

„Tai, kas gaunama iš Kinijos, yra parduodama kaip nefritas arba žadeitas. Bet dažniausiai tai yra toks minkštesnis mineralas – serpentinitas. Jei labai pasiseka, gali būti ir žadeitas. Labai dažnai matau įvairius gaminius ir mugėse, žmonės prisivežę žemos kokybės žadeito dubenėlių, skulptūrėlių ir tų pačių volelių, bet tikina, kad tai – nefritas, nes gamintojas jiems taip pasakė. Man ir pačiai eksperimentiniais tikslais teko siųstis akmenų iš internetu prekiaujančių užsienio tiekėjų, bet ten dažnai būna ne tie, kurie reklamuojami“, – sakė mineralų terapijos specialistė Agnė Vilkoicaitė.

Martyno Rudzinsko nuotr./Agnė Vilkoicaitė
Martyno Rudzinsko nuotr./Agnė Vilkoicaitė

Pasak jos, nefritas yra kietas, tačiau skalus akmuo, todėl tokių priemonių iš jo gaminama mažai, o ir jo ištekliai yra gana nedideli, akmens kaina didelė.

„Nefritas iš savęs yra jėgos akmuo, būtų labai energizuojantis, nes mineralų terapijoje nefritas yra skirtas gyvybinei energijai atstatyti. Ir, sakyčiau, relaksaciniam masažui jis nėra pats tinkamiausias akmuo, nes yra kitų, kurie tinka kur kas labiau“, – teigė pašnekovė.

123RF.com nuotr./Nefrito volelis veidui
123RF.com nuotr./Nefrito volelis veidui

Paprašyta įvardyti serpentinito savybes ir poveikį odai, A.Vilkoicaitė sakė, kad šis akmuo apibūdinamas kaip nuskausminantis, atpalaiduojantis.

„Aš į mineralus žiūriu kaip į gamtos vaistinę, gamtos dovaną. Jie turi savo subtilią vibraciją ir poveikį žmogui, tik tai reikalauja ilgesnio įsiklausymo, įsijautimo. Yra mineralų, kurių kontaktas su oda, vandeniu, kremu gali būti pavojingas, nes jie tirpsta, išskiria nuodingas medžiagas ir pan. Tačiau tie mineralai, iš kurių gaminami masažiniai įrankiai, nėra toksiški. Ir tie, apie kuriuos kalbame, nėra pavojingi, juos tikrai galima naudoti“, – teigė mineralų terapeutė ir pridūrė, kad kur kas geriau naudoti priemonę, pagamintą iš natūralaus akmens nei plastikinę ar metalinę.

Rožinis kvarcas – svarbiausia, kad būtų nedažytas

Antras pagal dažnumą mineralas, iš kurio gaminami voleliai veidui, yra rožinis kvarcas. Jeigu jis natūralus, pasak pašnekovės, labai atpalaiduoja, nuima įtampą, tinkamas vakariniam masažui.

Rožinis kvarcas yra vienas geriausių akmenų moterims.

„Rožinis kvarcas yra širdies akmuo, tokiu voleliu būtų galima masažuoti ir krūtinės sritį ties širdimi, nugarą, tinka itin jautriems žmonėms. Vienas geriausių akmenų moterims, bet tinka ir vyrams, ir džiugu, kad jie vis dažniau renkasi rožinį kvarcą, nes tai reiškia norą priimti ir pamilti save“, – pastebėjo A.Vilkoicaitė.

Tačiau rožinis kvarcas gali būti ir dažytas. Kaip atskirti? „Jei akmuo dažytas, turint didinamąjį stiklą ir ryškų šviesos šaltinį galima pamatyti dažais užpildytas gysleles – į mineralo paviršiuje esančius smulkučius įtrūkimus įtrinami ryškios spalvos milteliai. Tokiu atveju masažuojant odą su kremu ar aliejumi, įsivaizduoju, tos medžiagos galėtų „atsipalaiduoti“ (ištirpti, išbyrėti) ir ant odos patektų neaiškių dažų dalelių. Labai dažnai su dažytu rožiniu kvarcu susiduriame papuošalų pasaulyje – tokie dažnai, deja, būna vėriniai“, – paaiškino pašnekovė.

123RF.com nuotr./Rožinio kvarco volelis veidui
123RF.com nuotr./Rožinio kvarco volelis veidui

Ametistas padeda pašalinti įtampą, karneolis – aktyvina

Dar du mineralai, puikiai tinkatys odai, yra ametistas ir karneolis. Pasak A.Vilkoicaitės, ametistas labai tinkamas akmuo mentalinei įtampai, traukuliams, nervinio pobūdžio skausmams numalšinti. Juo tinka masažuoti pečius, kaklo sritį, kur susikaupia įtampa, dėl kurios kyla galvos skausmai.

„Taigi veido volelis su ametistu veiktų kaip savotiškai atpalaiduojanti priemonė. Mūsų mineralų terapijos mokytoja Audronė Ilgevičienė knygoje „Raktas į akmenų karalystę“ pastebi, kad didesnė nauda veidui, kai, tarkime, turime ametisto ar rožinio kvarco volelį, jį naudojame, bet dar tokį patį akmenį laikome pamerktą vandenyje ir tuo vandeniu nuvalome veidą. Arba keletą to natūralaus mineralo gabaliukų galima laikyti įdėjus į patį kremą“, – kaip visapusiškiau panaudoti gerąsias akmens savybes, siūlė specialistė.

Jos teigimu, ametistas prieš miegą gali tikti, gali netikti – būtina pasibandyti, nes žmonės skirtingai į jį reaguoja. Ametistas ypač efektyviai pašalina protinę įtampą, suteikia mintims skaidrumo.

123RF.com nuotr./Ametisto volelis veidui
123RF.com nuotr./Ametisto volelis veidui

Oranžiniai raudonas karneolis, pasak mineralų terapeutės, yra puikus medžiagų apykaitos aktyvintojas. „Detoksikacija, kraujotakos pagerėjimas įvyksta ir dėl mechaninio veiksmo – paties masažuojančio paspaudimo, bet dar geresnis rezultatas gaunamas pridėjus mineralo poveikį. Karneolis yra stimuliuojantis, nuotaiką keliantis, kūrybingumą skatinantis, odą stiprinantis ir skaistinantis akmuo“, – pasakojo mineralų terapijos specialistė A.Vilkoicaitė.

123RF.com nuotr./Karneolis
123RF.com nuotr./Karneolis

Šaldyti volelį ar ne?

Pateikdami instrukciją, kaip naudoti volelį, gamintojai ar pardavėjai rekomenduoja jį laikyti šaldytuve, kad išsitraukus veidui būtų suteiktas vėsinamasis poveikis.

Paklausta, ar nieko nenutinka pačiam akmeniui, jo savybėms, jei jis yra laikomas šaltyje, A.Vilkoicaitė teigė, kad šaldytuvo temperatūra nuo +4 iki +8 laipsnių nėra pavojinga. Tik, pasak jos, svarbiausia iš šaldytuvo ištraukto akmens nekišti po karštu vandeniu, kad nesutrūkinėtų.

„Būna, žmonės nešioja žiedus su akmenimis, o žiemą grįžę namo iškart po karštu vandeniu plauna rankas, nenusiėmę žiedo. Tie terminiai svyravimai ilgainiui sukelia mažyčius įtrūkimus akmenyje, kurie paskui išdidėja. Tada atrodo, kad staigiai sutrūko, bet išties tai įvyko pamažu“, – atkreipti dėmesį siūlė pašnekovė.

Kalbant apie veido odą ir šalto akmens poveikį jai, veido mankštų ir savimasažų specialistė, kosmetikė V.Baltramiejūnienė pasiūlė elgtis atsargiau, kad netyčia nepakenktumėte odai.

„Šalčiu odą galima ir nudeginti, todėl siūlyčiau, jei jau norisi vėsesnio poveikio, keletui minučių volelį padėti į šaldytuvą prieš naudojimą, bet ne nuolat ten jį laikyti“, – rekomendavo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius