-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aliejaus kelias iki mūsų virtuvės

Aliejus yra nepakeičiamas pagalbininkas visose pasaulio virtuvėse: praėjusiais metais jo suvartota beveik 180 mln. tonų. Kad geriau įsivaizduotumėte mastus, tai didžiausią Lietuvos Drūkštų ežerą pavertus keptuve, jį būtų galima užpildyti aliejumi beveik sklidinai. Nors šį maisto produktą naudojame nemažais kiekiais, retas matė, kaip gimsta aliejus, kurio butelį taip dažnai dedame į pirkinių krepšelį.
„Obelių aliejaus“ gamykloje
„Obelių aliejaus“ gamykloje / Gamintojo nuotr.

Viena didžiausių Baltijos šalių aliejaus importuotojų ir gamintojų UAB „Rukola“, gaminanti vienus žinomiausių ir populiariausių „Vilniaus“ ir „Obelių“ bei įvairių Lietuvos ir užsienio prekybos tinklų privačių prekės ženklų aliejus, sutiko atverti gamyklos Kaišiadoryse vartus ir parodyti, kokį kelią tenka įveikti aliejui, kol jis pasiekia mūsų stalą.

Sunku įsivaizduoti tokį aliejaus kiekį vienoje vietoje

Kaišiadoryse įsikūrusios gamyklos pajėgumai didžiuliai – dirbant visu apkrovimu gamykla per parą pajėgi apdirbti apie 200 tonų aliejaus, – todėl vien Lietuvos augintojai sunkiai vieni galėtų patenkinti paklausą. Tenka pasitelkti kaimynus.

VIDEO: „Obelių aliejaus“ gamyba iš arti

„Kaišiadoryse esančią gamyklą aliejus geležinkelio bėgiais ir autocisternomis pasiekia ne tik iš Lietuvos, bet ir Estijos, Lenkijos, Italijos, Ispanijos, Ukrainos ir kitų šalių. Estijoje esančioje moderniausioje Baltijos šalyse spaudykloje aliejus spaudžiamas ir iš Lietuvoje užaugintų rapsų, nes mūsų ūkininkai didelę dalį rapsų eksportuoja. Estijoje išspausto rapsų aliejaus kokybė ypač aukšta, tad nenuostabu, kad pirkėjai taip vertina „Obelių aliejaus“ kokybę“,- sako UAB „Rukola“ rinkodaros vadovė Rūta Gurung.

Šveicarų kompanijos I CERTIAS QUDAL 2016-2017 m. sertifikatas patvirtina, jog dauguma iš 1200 apklaustųjų kaip kokybiškiausią maistinį aliejų, kurį rekomenduotų savo artimiesiems ir draugams, nurodė „Obelių aliejų”.

Gamintojo nuotr./ Šveicarų kompanijos I CERTIAS QUDAL 2016-2017 m. sertifikatas „Obelių aliejui"
Gamintojo nuotr./ Šveicarų kompanijos I CERTIAS QUDAL 2016-2017 m. sertifikatas „Obelių aliejui"

Pripratę prie tradicinėje plastikinėje taroje esančio aliejaus, žmonės nustebtų išvydę, kaip atrodo aliejus gamykloje – jis iš jas atvežusių transporto priemonių vamzdynais keliauja į aklinas didžiules plienines talpas. Kiekviena talpykla – vis kitai aliejaus rūšiai. Nieko keisto - UAB „Rukola“ jų pilstoma ne viena rūšis, daugiausiai rapsų ir saulėgrąžų. Kai išpilstoma viena partija aliejaus, talpykla išplaunama ir paruošiama kitai žaliavai.

Gamintojo nuotr./„Obelių aliejaus“ gamykloje
Gamintojo nuotr./„Obelių aliejaus“ gamykloje

„Jei nutrūktų tiekimas, tuomet talpyklose esančio aliejaus užtektų apie mėnesį – taigi tik po tokio laiko pirkėjai pamatytų ištuštėjusias aliejaus lentynas“, – talpyklų tūrį vaizdingai nusako Rūta Gurung.

Prieš patenkant į pilstymo įrangą, aliejus tiriamas – jo mėginiai keliauja į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą arba į Kauno technologijos universiteto Maisto instituto laboratoriją, kur atliekama kiekvienos partijos produkto saugos parametrų analizė. Taip galutiniai įsitikinama, kad galutinį vartotoją produktas pasieks turėdamas visas reikalingas skonines ir maistines savybes. Saugiai aplinkai gamykloje skiriamas didelis dėmesys – be chalato, specialaus apavo ir kepuraitės geriau nosies nekišti, todėl įžengiant į gamybines patalpas gali pasijausti lyg chirurgas, einantis į operacinę.

Gamintojo nuotr./„Obelių aliejaus“ gamykloje
Gamintojo nuotr./„Obelių aliejaus“ gamykloje

Primena fokusą: mėgintuvėlis virsta buteliu

Įžengus į gamybines patalpas, mus pasitinka konteineriuose suguldyti plastikiniai, permatomi mėgintuvėliai – tokius ne vienas turi namie ir juose laiko prieskonius ar birius produktus nedideliais kiekiais. Tačiau čia jie skirti ne tam – į juos bus pilstomas aliejus.

„Koks čia bus fokusas?“, imant į rankas vos kelių dešimčių mililitrų tūrio talpas galvoje nuskamba klausimas. Paslaptis greitai aiškėja – ne per toliausiai stovi konvejeris, kuriuo mėgintuvėliai keliauja į kaitinimo kamerą ir iš kitos pusės jau išlenda... buteliai. Tokie, kokius matome parduotuvių lentynose.

Viskas primena lėliukės virtimą drugeliu. Pasirodo, kiekvienas ruošinys turi tam tikro storio sieneles, kurios yra veikiamos kaitinimo lempų – nuo jų kaitrumo priklauso, kaip vėliau bus išpučiamas butelis ir kokią formą jis įgaus. Kai forma suminkštėja, oro srove jis yra išpučiamas – priklausomai nuo suminkštėjimo, vienos ruošinio dalys išsiplečia labiau nei kitos – štai jums ir aliejaus butelis. Ta pačia mašina galima išgauti įvairių formų butelius, todėl gamintojai mus stebina ne tik įvairėjančiomis aliejaus rūšimis, bet ir įdomia pakuote.

Gamintojo nuotr./„Obelių aliejaus“ gamykloje
Gamintojo nuotr./„Obelių aliejaus“ gamykloje

Aliejus, kokį pažįstame

Naujai gimę buteliai surikiuojami į fasavimo liniją, kur susitinka su jų laukiančiu aliejumi. Darbas vyksta itin didele sparta, per labai trumpą laiką reikia butelį pripilti, uždėti kamštelį, užklijuoti etiketę, paženklinti galiojimo terminą bei sufasuoti į dėžę.

Nors darbo sparta didelė, tačiau spėjama ne tik pagaminti produktą, bet kiekviename etape jis dar ir patikrinimas, ar aliejaus kiekis atitinka nustatytą, peržiūrima buteliukų kokybė, taip pat ar etiketės užklijuotos reikiamame aukštyje.

„Įmonė gali pasidžiaugti savo maisto saugos sistemų įgyvendinimu. Per 2016 metus įdiegta integruota ISO 22000 maisto sauga ir BRC standartas, kurio įmonė gavo aukščiausią įvertinimą – A lygį. 2016 metais buvo pradėta įgyvendinti LEAN sistema, kuri leido įmonei priimti netradicinius sprendimus ir optimizuoti procesus“, – pasakoja Eglė Lukaševičienė, UAB „Rukola“ Kokybės kontrolės vadovė.

Į dėžes sugulę buteliai išgabenami į sandėlį, iš kur pabyra po visą Europą – UAB „Rukola“ savo produkciją tiekia ne tik Baltijos šalių prekybininkams, tačiau ir į Skandinavijos šalis, Centrinę ir Vakarų Europą. Todėl nenustebkite, jei apsilankę Švedijos ar Latvijos parduotuvėje, lentynoje pamatysite aliejų, prie kurio kilmės šalies bus parašyta „Made in Lithuania“.

Gamintojo nuotr./„Obelių aliejaus“ gamykloje
Gamintojo nuotr./„Obelių aliejaus“ gamykloje

Rūta Gurung pasidalija, jog viena iš pagrindinių įmonės strateginių krypčių – ekspertiškumas ir vartotojų edukacija, todėl visų pirma nuolat savo žinias apie aliejų gilina patys darbuotojai.

„Neseniai išklausėme KTU prof. D. Gruzdienės paskaitų ciklą apie aliejų ir jo chemines savybes bei gamybos būdus – buvo labai įdomu, sužinojome daug naujo, ypač tie administracijos darbuotojai, kurie mažiau susiję su gamybos procesais. Tada daug lengviau edukuoti savo vartotojus, ne tik dalijantis receptais su aliejumi, bet ir patariant bei padedant susigaudyti aliejų gausybėje”,- sako rinkodaros vadovė, pasidžiaugdama, kad įmonė šiemet pristatė rinkai naujieną – šalto spaudimo nerafinuotus „Obelių“ aliejus, skirtus labiau gurmanams ir sveikuoliams, norintiems išbandyti kažką naujo savo virtuvėje.

Gamintojo nuotr./Obelių naujų skonių aliejai
Gamintojo nuotr./Obelių naujų skonių aliejai

Tai moliūgų, graikinių riešutų, sezamų, linų sėmenų ir rapsų aliejai, kurie pradžiugins net pačius išrankiausius. R.Gurung teigimu, UAB „Rukola“ nuolat plečia savo prekių krepšelį ir vartotojams stengiasi pasiūlyti įvairių naujienų. „Neseniai pasaulį išvydo ir „Obelių majonezas“, kuris džiugina ne tik akį savo patraukliomis pakuotėmis, bet ir kiekvieną šeimininkę savo kokybe. Darome viską, kad mūsų šūkis „visiems patiks“ nebūtų tik skambus reklaminis triukas, bet kad išties mūsų produktus pasirinkę būtų ramūs, kad su jais ruošti patiekalai bus gardūs“.

Gamintojo nuotr./Obelių majonezas
Gamintojo nuotr./Obelių majonezas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius