-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Augalinio maisto festivalis „Vegfest LT“ šiemet šturmuos dar vieną miestą

Prieš keletą metų pirmą kartą Lietuvoje surengtas ir išpopuliarėjęs augalinio maisto festivalis „Vegfest LT“ šiemet plečiasi – prie Vilniaus bei Kauno, miestų, kur festivalis vyko jau kelerius metus, jungiasi ir Šiauliai. Festivaliai šiame miestų trejetuke vyks balandžio-gegužės mėnesiais, o metų pabaigoje žadami ir papildomi kalėdiniai renginiai.
„VegfestLT Kaunas“ akimirka
„VegfestLT Kaunas“ akimirka / Gintarės Stepanavičiūtės nuotr.

„Veganizmas, augalinė mityba bei sveikas gyvenimo būdas visame pasaulyje sparčiai populiarėja, o kartu su jais ir šioms temoms skirti renginiai“, – sako „Vegfest LT“ organizatorė, Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Ventė Viteikaitė. Šio renginio idėją ji atsivežė iš Londono – čia kasmet rengiamas didžiausias Europoje veganams skirtas renginys „Vegfest UK“ – jame dalyvauja daugiau nei pusė tūkstančio verslų, skaityti paskaitų atvažiuoja pasaulinio garso lektoriai, o per savaitgalį renginyje apsilanko kelios dešimtys tūkstančių žmonių.

„Kai pirmą kartą jame apsilankiau, buvau taip įkvėpta, kad iškart apsisprendžiau panašų organizuoti ir Lietuvoje“, – pasakoja V.Viteikaitė. Pirmasis „Vegfest LT“ buvo surengtas 2016-ųjų rudenį Vilniuje, o jau kitais metais vyko ir Kaune. „Labai džiaugiamės, kad šiemet renginys dar labiau išsiplėtė ir nuo šiol taip pat bus rengiamas Šiauliuose“, – sakė organizatorė.

„4FO Studio“ nuotr./Ventė Viteikaitė
„4FO Studio“ nuotr./Ventė Viteikaitė

Visuose trijuose „vegfestuose“ vyks veganiškų prekių mugė, paskaitos, maisto gaminimo pamokos, Kaune bei Vilniuje įsikurs dar ir Vaikų zona, kurioje vyks įvairūs užsiėmimai mažiesiems.

Bus ir nuolatinių „vegfesto“ dalyvių, dar nepraleidusių nei vieno renginio, ir tų, kurie pasirodys pirmą kartą.

Į mugę kviečiami veganiški bei veganams draugiški verslai tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio. Bent ketvirtadalis mugės dalyvių atvyksta iš svetur. Šiemet į renginį pakviesti dalyviai iš Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Rusijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Skandinavijos šalių. Lankytojai galės paragauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti įvairių pusfabrikačių, mėsos bei pieno produktų pakaitalų, ekologiškų gaminių, natūralios kosmetikos, etiškai pagamintų drabužių, avalynės, papuošalų bei aksesuarų, prekių vaikams.

Renginyje Kaune dalyvaus 70 verslų, Šiauliuose – 60, o Vilniuje – daugiau nei 100. „Bus ir nuolatinių „vegfesto“ dalyvių, dar nepraleidusių nei vieno renginio, ir tų, kurie pasirodys pirmą kartą. Šis renginys – puiki platforma pristatyti savo gaminius ar paslaugas, ne vienam jaunam verslui tai buvo atspirties taškas“, – sakė organizatorė.

Paskaitų programoje – pranešimai, susiję su gyvūnų teisėmis, sveikata, ekologija, maisto gaminimo pamokos. Ji baigiama sudaryti ir bus paskelbta kitą mėnesį.

Festivalio archyvo nuotr./„Vegfest LT Kaunas“ akimirka
Festivalio archyvo nuotr./„Vegfest LT Kaunas“ akimirka

Veganizmo judėjimas gimė 1944 m. Jungtinėje Karalystėje, kai buvęs Vegetarų draugijos narys Donaldas Watsonas Birmingemo mieste įkūrė Veganų draugiją – tai iki šiol veikianti ir labai įtakinga organizacija, parėmusi ir pirmųjų „vegfestų“ organizavimą Lietuvoje. Nuo pat organizacijos įkūrimo veganų skaičius pasaulyje augo, o ypač išpopuliarėjo atsiradus internetui. Šiuo metu veganizmas laikomas sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu.

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti kitų gyvų būtybių, tad nevalgo mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, pieno produktų, kiaušinių ir netgi medaus, vengia su gyvūnais išbandytos ar gyvūninės kilmės sudedamųjų dalių turinčios kosmetikos, atsisako kailio, odos, vilnos, šilko, neina į zoologijos sodus, delfinariumus, cirką su gyvūnais, nejodinėja, nevažinėja kinkiniais. Žinoma, etiniai įsitikinimai nėra vienintelė priežastis rinktis veganizmą. Daug kam svarbi paskata yra noras gyventi sveikiau ir nekenkti aplinkai.

Organizatorių archyvo nuotr./Festivalio „Vegfest LT“ akimirka
Organizatorių archyvo nuotr./Festivalio „Vegfest LT“ akimirka

„Priežasčių rinktis veganizmą – iš tiesų daug“, – tikino „Vegfest LT“ sumanytoja. Visus, norinčius sužinoti daugiau, ji kviečia apsilankyti artėjančiuose renginiuose. „Atmosfera juose – itin pozityvi ir draugiška. Laukiame visų – ir veganų, ir dar tik besidominčių, ir tų, kuriems tiesiog patinka išbandyti naujoves“, – aiškino ji. Tai puiki proga paragauti ir įsigyti naujų dalykų, praplėsti žinias, susipažinti su bendraminčiais.

Anastasijos Zaburdiajevaitės nuotr. /„Vegfest LT“ vasaros festivalis
Anastasijos Zaburdiajevaitės nuotr. /„Vegfest LT“ vasaros festivalis

Kaune festivalis vyks balandžio 25 d., Šiauliuose – gegužės 16 d., o gegužės 30 d. Vilniuje šurmuliuos didžiausias metų renginys – „Vegfest LT“ vasaros festivalis. Lapkritį šiuose miestuose planuojami kalėdiniai renginiai. Įėjimas į „Vegfest LT“ renginius – nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius