-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Griliui renkamės vištieną: ekspertų patarimai, kaip ją gardžiai iškepti

Vištiena – viena gardžiausių ir paprasčiausiai pagaminamų mėsos produktų. Lengviausia ją kepti ir grilyje, kadangi vištiena iškepa greitai, jai nereikia didelės kaitros. Tad susiruošus į gamtą tereikia čiupti maišelį anglių, paruoštą kepimui vištieną ir, žinoma, nepamiršti geros nuotaikos. O kaip kepsniukus iškepti skaniai, pataria „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.
Grilyje kepta vištiena
Grilyje kepta vištiena / 123RF.com nuotr.

Kiekvienas prieskonis vištienai suteikia visiškai naują charakterį

„Paukštienos skonį didele dalimi lemia marinatas, tad norint ant grotelių mėsą iškepti išties gardžiai, marinato ir prieskonių pasirinkimui būtina skirti didelį dėmesį. Tik tinkamai atrinktas ir paruoštas gaminys atskleidžia visą paukštienos skonį ir leidžia išties ją valgant mėgautis", – sako mėsininkas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Bartošius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Bartošius

„Norfos“ mėsos ekspertai šalia patikrintų pačios šviežiausios kiaulienos marinuotų gaminių siūlo ir griliui paruoštos vištienos, kasmet įvesdami vis naujų produktų.

Organizatorių nuotr./„Norfos“ marinuoti gaminiai griliui
Organizatorių nuotr./„Norfos“ marinuoti gaminiai griliui

„Marinuoti vištienos gaminiai mūsų sveriamos mėsos skyriuje nėra naujiena. Kas sezoną arba kas kelis vis pakeičiame skonius vidurinei vištienos sparnelio daliai arba blauzdelėms be sąnario. Šį sezoną pirkėjams siūlome visiškai naują „Smidrų“ skonį, kuriame marinuota vidurinė sparnelių dalis. Tai labai švelnus ir subtilus marinatas, skirtas mėgstantiems išbandyti naujus skonius. Jame suderinome tiek tradicinius prieskonius, petražoles, tiek pastarnokų natas“, – naujiena dalinasi D.Bartošius.

Pasak specialisto, marinuoti vištienos gaminiai yra labai populiarūs šiltojo sezono metu, kai norisi pailsėti gamtoje ir skaniai pavalgyti. Pirkėjai įvertino ir pernai pasiūlytą produktą – blauzdeles be sąnario „Spring“ marinate. Labai mėgstami ir jau laiko patikrinti gaminiai – tradiciškai marinuoti viščiukų sparneliai, krūtinėlės ir blauzdelės, „Kaimiškai“ marinuoti viščiuko ketvirčiai ir pikantiškos sparnelių „Tulpės“ medaus ir garstyčių marinate.

„Sparnelių „Tulpės“ medaus ir garstyčių marinate susijungia aštrumas ir saldumas, šiuo produktu prekiaujame jau seniai. Tradiciniame marinate naudojami specialūs vištienos prieskoniai, kuriuose dominuoja paprika, marinatui suteikianti ryškiai raudoną spalvą ir skonį. Kaimiškame marinate taip pat dominuoja tradiciniai prieskoniai, išskyrus papriką, ją pakeičia stambiai malti pipirai, garstyčių grūdeliai, morkų gabalėliai, kmynai“, – vardija vyr. mėsininkas.

Pasak jo, vištiena yra labai švelni ir neutrali mėsa, tad su ja dera daugybė prieskonių. Pasirinkę skirtingus, kaskart gausime vis kitokį skonį.

Organizatorių nuotr./„Norfos“ marinuota vištiena griliui
Organizatorių nuotr./„Norfos“ marinuota vištiena griliui

Pagrindinės kepimo taisyklės ir subtilybės

Vištiena kepa greitai, tad jai nebūtinos malkos, nebent norite pasėdėti prie ugnies. Kepimui visiškai pakanka ir anglių. Tačiau kokias jas rinktis? Ar tiesiog prekybos centre griebti bet kurį maišelį?

Anot D.Bartošiaus, viskas priklauso nuo to, kokio norite rezultato. Jeigu norite tiesiog greitai iškepti mėsą, tiks bet kokios anglys. Jeigu siekiate išgauti subtilų skonį ir nustebinti valgytojus, teks būti išrankesniems. Kepant paukštieną geriausia rinktis obels, vyšnios, alksnio ar klevo anglis. Galima įsigyti įvairių skiedrelių, kurios atlieka parūkymo funkciją. Prieš naudojimą jos sušlapinamos, pamirkomos, paskui dedamos ant žarijų ir grilis uždengiamas. Drožlės pradeda rūkti ir maistas įgauna malonų dūmo aromatą. Tad jeigu neturite kvapnių obels, vyšnios ar alksnio malkų, pagudraukite. Dūmą galima paskaninti ant anglių užmetus rozmarino, čiobrelių šakelių, cinamono lazdelių ir kvapniųjų pipirų.

Vyr. mėsininkas atkreipia dėmesį į dar vieną dažnai pamirštamą niuansą: kad mėsa keptų kuo tolygiau tiek išorėje, tiek viduje, dedama į kepsninę ji turi būti aplinkos temperatūros. Kuo šiltesnė vištiena, tuo lengviau ugnis kaitins ne tik mėsos paviršių, bet ir vidų. Taip pat prieš kepimą reikia nusausinti vištienos paviršių, kad kepant drėgmė netrukdytų paviršiui apskrusti. Kepti marinuotą vištieną reikia ant įkaitintos kepsninės, kol iš mėsos, ją prapjovus, bėgs skaidrios sultys.

„Kepame pirmiausiai ant didesnės kaitros, apie 200° C. Reikia apkepti vieną, po to kitą pusę, taip mėsos drėgmė bus užrakinta mėsos viduje, o baigti kepimą galima ant mažesnės kaitros, apie 180 °-170° C, kol iškeps vidus. Mažesnės vištienos dalys kepamos apie 10-15 min., didesnės – kiek ilgiau. Iškeptą vištieną būtina sudėti į indą ir leisti kelias minutes „pailsėti“, kad susivienodintų iškeptos vištienos temperatūra išorėje ir viduje, ir tolygiai po mėsą pasiskirstytų mėsos sultys", – pataria ekspertas.

Mėgstate gaminti? Pasidalinkite savo patiekalų receptais bei nuotraukomis ir laimėkite net 5 kg marinuotų kepsnių jūsų grilio vakarėliui! Konkurso sąlygos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius