Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joninių stalo pažiba – tinklaraštininkės siūlomas keptas plokščias viščiukas

Joninės – pati ryškiausia vasaros šventė, o jos išvakarėse daugelis suka galvą, kokiais ypatingais patiekalais nustebinti artimuosius, ypač atėjus neįprastiems karščiams. Jau tapo kone tradicija, jog per Jonines karaliauja ant grilio ruošti patiekalai – nuo šašlykų iki desertų. Maisto tinklaraščio „Ant medinės“ lentelės autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė šiai progai siūlo ruošti itin gardų vištienos patiekalą.
Keptas plokščias viščiukas
Keptas plokščias viščiukas / Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pasakoja, kad ir senoviniai Joninių patiekalai, visai kaip ir dabar, dažniausiai būdavo ruošiami lauke, ant ugnies.

Ant laužo buvo spirginami lašiniai, pelenuose kepamos bulvės, mėsa, pyragai, taip pat sūriai ir kiaušiniai. Pats populiariausias Joninių nakties valgis – lauže keptos bulvės su rūgpieniu ar įvairiais padažais, o kiekvienas patiekalas turėjo dar ir magišką galią. Tačiau V.Juodkazienė pastebi, kad šiais laikais žmonės dažniau renkasi ant laužo kepti ne bulves, o įvairesnius patiekalus: šiuo metu ant žarijų verdamos ir įvairios sriubos, troškiniai, gaminamas plovas, kepami mėsainiai, dešrainiai, netgi gaminami desertai.

Šventei – ypatingas viščiukas

Maisto tinklaraščio „Ant medinės“ lentelės autorė K.Pišniukaitė-Šimkienė pasakoja, kad jai Joninės svarbios dėl laiko su artimaisiais: K. Pišniukaitės-Šimkienės vyro Vytauto tėtis yra Jonas, tad tinklaraštininkė kiekvienais metais per Jonines stengiasi jį aplankyti, pasveikinti ir gražiai šią progą paminėti.

Asmeninio albumo nuotr. /Kristina Pišniukaitė-Šimkienė
Asmeninio albumo nuotr. /Kristina Pišniukaitė-Šimkienė

Tinklaraštininkė pasakoja, kad ant grotelių su vyru kaskart kepa įvairiausius patiekalus: nuo sparnelių ir šonkauliukų iki varškės sūrio, troškinių, picų ir pyragų. Šį kartą K.Pišniukaitė-Šimkienė su šeima išbandė išsikepti plokščią viščiuką.

Gaminant tokiu būdu pašalinamas viščiuko stuburas, jis kepa plokščias, todėl iškepa greičiau ir tolygiau.

„Angliškai šis metodas vadinamas butterflied chicken – gaminant tokiu būdu pašalinamas viščiuko stuburas, jis kepa plokščias, todėl iškepa greičiau ir tolygiau. O kad būtų dar skaniau ir maistingiau, garnyrui kepame visą daržovių vaivorykštę: tai česnakiniu sviestu gardinti kukurūzai, cukinija, smidrai, paprikos ir pomidorai, o visą skonių derinį tobulai užbaigia česnakinis jogurto padažas“, – vardina K.Pišniukaitė-Šimkienė ir dalijasi ypatingai paruoštos vištienos receptu, kuris puikiai tiks ir Joninių stalui.

Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės nuotr. /Keptas plokščias viščiukas
Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės nuotr. /Keptas plokščias viščiukas

Plokščias viščiukas su daržovėmis

Ingredientai:

viščiukui:

  • 1 viščiukas;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. obuolių sidro acto;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. maltos rūkytos paprikos;
  • 1/2 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
  • sauja įvairių šviežių žolelių arba 1 arbat. šaukšt. džiovintų žolelių.

daržovėms:

  • įvairių daržovių;
  • 3 valg. šaukšt. sviesto;
  • 2 skiltelės česnako;
  • druskos;
  • pipirų;
  • sauja įvairių šviežių žolelių arba 1 arbat. šaukšt. džiovintų žolelių.

česnakiniam padažui:

  • 4 valg. šaukšt. graikiško jogurto;
  • 2 skiltelės česnako;
  • po žiupsnelį druskos, pipirų ir cukraus;
  • šlakelis citrinos sulčių;
  • saujelė krapų arba žiupsnelis džiovintų krapų.

Gaminimas:

1. Dieną prieš kepimą Kristina paruošia ir pamarinuoja viščiuką. Aštriu peiliu arba specialiomis žirklėmis pašalina viščiuko nugaros kaulą, atverčia jį taip, kad šis gulėtų krūtinėle į viršų ir rankomis dar paspaudžia, kad viščiukas taptų plokščias.

2. Indelyje tinklaraštininkė sumaišo aliejų, actą, tarkuotą česnaką ir prieskonius. Šiuo marinatu ji kruopščiai ištepa viščiuką, stengiasi, kad marinato patektų ir po odele. Tuomet indą su viščiuku apdengia maistine plėvele ir padeda nakčiai į šaldytuvą.

3. Atėjus laikui gaminti paruošia kepsninę kepimui tiesioginėje kaitroje. Viščiuką kepa 160 °C temperatūroje 20 minučių ant tos pusės, kuri pilnai padengta odele. Tuomet apverčia viščiuką ir kepa dar apie 40 minučių, arba kol vidinė mėsos temperatūra pasiekia 75 °C.

4. Kai viščiukas iškepa, atideda jį ir apdengia folija, kol iškeps daržovės.

5. Tuomet Kristina pasiruošia česnakinį padažą: indelyje sumaišo jogurtą su trintu česnaku ir kitais padažo ingredientais.

6. Vėliau paruošia česnakinį sviestą daržovėms: lydytą sviestą sumaišo su trintu česnaku, druska, pipirais ir žolelėmis.

7. Paskui Kristina daržoves deda ant grilio, kepdama kartkartėmis patepa jas česnakiniu sviestu. Anot jos, kepimo laikas visoms daržovėms skirtingas, tad kepdami prižiūrėkite kiekvieną daržovę atskirai.

8. Galiausiai ji viščiuką supjausto dalimis ir patiekia su keptomis daržovėmis ir česnakiniu padažu.

Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės nuotr. /Keptas plokščias viščiukas
Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės nuotr. /Keptas plokščias viščiukas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius