Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas ta akvafaba, gelbstinti veganus nuo kiaušinių vartojimo?

Visavalgiai kartais net ir garsiai „pagaili“ veganų, esą, jiems tenka atsisakyti daugybės gardėsių. Tačiau vieni produktai gardėsiais veganų anaiptol nelaikomi, jų nepasigendama, kiti nesunkiai pakeičiami. Vienas iš, ko gero, keisčiausių pakaitalų, yra vadinamoji akvafaba („aquafaba“), įprastai laikoma šalutiniu produktu, o veganams, prireikus, ji pakeičia kiaušinių baltymus.
„Aquafaba“ išplakus supanašėja su plaktais kiaušinio baltymais
„Aquafaba“ išplakus supanašėja su plaktais kiaušinio baltymais / Vida Press nuotr.

Jei turite lotynų kalbos pradmenis, šį pavadinimą nesunku iššifruoti – jis susideda ir žodžių „vanduo“ (aqua) ir „ankštiniai“ (faba) – taigi, ankštinių vanduo. Pavadinimas išrastas ne taip jau seniai, kai kilo tikras akvafabos vartojimo veganų rate bumas.

Kas tai yra?

Nors pavadinimas ir gali skambėti paslaptingai, akvafaba yra itin paprastas ingredientas – tai skystis, kuriame ilgesnį laiką virė ar mirko ankštiniai, tokie kaip pupelės, lęšiai, avinžirniai. Daugelis mūsų tiesiog išpilame šį tirštą, krakmolingą skystį, kai atidarome skardinę konservuotų ankštinių. Būtent akvafaba ir keliauja į virtuvės kriauklę.

Veganai šį skystį naudoja gamindami morengus, kepdami blynus ar net prireikus paruošti kai kuriuos kokteilius.

Vida Press nuotr./Avinžirnių skystis „aquafaba“
Vida Press nuotr./Avinžirnių skystis „aquafaba“

Kaip vartoti?

Jei nutarsite paeksperimentuoti ir keisite kiaušinius akvafaba gamindami blynų tešlą, majonezą, morengus ar pan., proporcijos bus maždaug tokios: 1 didelis šaukštas pakeis kiaušinio trynį, 2 – baltymą, 3 – visą kiaušinį. Žinoma, akvafabos konsistencija gali labai skirtis, tad kartais rekomenduojama ją kiek pakaitinti, kad šiek tiek skysčio nugaruotų ir turėtumėte krakmolingesnį ingredientą.

Labai dažnai akvafaba naudojama kaip plaktų baltymų pakaitalas – skystį reikia iki standumo išplakti šluotele. Tiesa, vartojantieji ir kiaušinius, ir akvafabą komentuoja, jog šios plakinys yra žymiai delikatesnis, lengviau bliūkštantis, tokį standų plakinį, kaip iš kiaušinio baltymo, vargu, ar išvis pavyks gauti.

Vida Press nuotr./„Aquafaba“ plakimas
Vida Press nuotr./„Aquafaba“ plakimas

Privalumai ir kuo vertinga?

Akvafaba vartojama dar gana neseniai, tad plačių tyrimų apie jos naudą nėra. Akivaizdu, jog šiame skystyje yra šiek tiek baltymų, nedaug skaidulų, tad maistinė jo vertė nėra stebuklinga.

Žinoma, itin atsargūs žmonės įvertins, jog akvafabos plakinys yra saugesnis nei plaktas termiškai neapdorotas kiaušinio baltymas, be to, jis neturi gana charakteringo kiaušinių kvapo. Kita vertus, jei nesate veganas, matyt, nėra tiek jau daug argumentų, kodėl turėtumėte rinktis šį skystį, nebent mėgstate naujoves ir eksperimentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius