Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Keliautojos ir kulinarės Running Vita indiškos duonelės „naan“, keptos keptuvėje

Vita Marija Murėnaitė, socialiniuose tinkluose žinoma kaip Running Vita, paprastai keliauja ten, kur skanu. Taip kulinarijos knygos „Kaip per sviestą“ autorė aplankė nemenką būrį šalių.
Vita Marija Murėnaitė ir jos kepta „naan“ duona
Vita Marija Murėnaitė ir jos kepta „naan“ duona / Asmeninio albumo nuotr.

Be ilgų kelionių, per kurias iš arti patiria, kaip gyvena tų šalių žmonės, Vita jau negali. Tačiau dar stipresnė jos aistra – maistas. „Kai renkuosi kryptį, kur vyksiu šįsyk, turiu gerokai pasvarstyti, ar noriu ten, kur šilta ir palankios keliavimo sąlygos, ar ten, kur buvo gardu. Dažniausiai laimi maistas“, – juokiasi.

Ji yra pusę metų savanoriavusi Portugalijoje, po pusantro mėnesio praleidusi Tailande ir Balyje, su mama ir viena iš seserų apkeliavusi Vietnamą, porą mėnesių skyrusi pažinčiai su Filipinais. „Tailandas, kur planuoju praleisti nors mėnesį, man – skaniausia iš aplankytų šalių, – atskleidžia. – Nekantrauju grįžti tęsti ragavimo kelionės!“

Visada lendu į virtuvę ir be užuolankų sakau, kad atvykau susipažinti su jų receptais.

Vitai didžiausias malonumas – gastronominių patirčių semtis gyvenant pas vietinius. „Man įdomūs ne turistams skirti patiekalai, o tai, ką iš tiesų kasdien valgo, kaip, ką gamina tų kraštų žmonės, – pasakoja. – Visada lendu į virtuvę ir be užuolankų sakau, kad atvykau susipažinti su jų receptais.“

Asmeninio albumo nuotr. /Vita Marija Murėnaitė
Asmeninio albumo nuotr. /Vita Marija Murėnaitė

Ragauti ir šeimininkauti ji mėgsta nuo mažens. Maisto ruošimo pagrindų išmokusi iš mamos, dabar, kai ją aplanko, skuba į virtuvę, kad pati palepintų. Šiltuoju metų laiku mamos sodyboje organizuoja maisto stovyklas. Ne vienus metus savo receptais linksmai dalijasi ir socialiniuose tinkluose. Kvatoja, kad Running Vitos sekėjų gretos instagrame pradėjo augti kaip ant mielių, kai per pirmąjį karantiną pasidalijo idėja, kaip iškepti traškų sumuštinį, kurį keptuvėje reikia prispausti kokiu nors sunkiu daiktu. „Žmonės iš įvairiausių šalių rašė, kas ką sunkaus uždėjo ant to svieste skrudinamo sumuštinio“, – juokiasi prisimindama.

15min nuotr./„Kaip per sviestą. Lengva ir greita kelionė į virtuvės olimpą su Running Vita“
15min nuotr./„Kaip per sviestą. Lengva ir greita kelionė į virtuvės olimpą su Running Vita“

Sekėjai įkvėpė ir rašyti knygą „Kaip per sviestą“. „Dažnai jie klausdavo elementarių dalykų, tarkim, kaip išvirti grikius ar ryžius. Kai tokių klausimų pradėjo gausėti – užsirašydavau, – pasakoja. – Viską, kas neaišku virtuvėje nepatyrusiam žmogui, atskleidžiu knygoje. Norėjau, kad ten sudėti receptai pavyktų kiekvienam. Manau, kad jei patiekalą pasiseka pagaminti tokį, kaip knygoje esančioje nuotraukoje, tai drąsina, skatina bandyti ir toliau. Beje, kiekvieną receptą išmėgino, pakomentavo bent penki mano sekėjai, tad nepavykti tiesiog negali. Svajojau sukurti knygą, kurios būtų neįmanoma nepastebėti, kurią norėtų pavartyti ir nemėgstantys gaminti. Manau, man pavyko: daug kas sako, kad ji netikėta, kitokia, linksma.“

Jūsų dėmesiui – Vitos receptas, kaip išsikepti itin skanių indiškų duonelių naan.

Ingredientai:

  • 170 g kvietinių miltų;
  • 0,5 šaukštelio druskos;
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 240 g graikiško jogurto;
  • apie 20 g miltų stalviršiui pabarstyti.

Gaminimas:

1. Vita dubenyje sumaišo visus sausus ingredientus. Tuomet pila jogurto, šaukštu išmaišo tešlą ir perkelia ant švelniai pamiltuoto stalviršio.

2. Tešlą minko porą minučių – kol sulimpa į vientisą kamuolį. Uždengia maistine plėvele ir palieka valandai kambario temperatūroje.

3. Paskui peiliu tešlą padalija į aštuonias dalis ir ant vos miltais pabarstyto paviršiaus kiekvieną gabalėlį iškočioja į ploną netvarkingos formos blynuką.

Asmeninio albumo nuotr. /„Naan“ duonelių formavimas
Asmeninio albumo nuotr. /„Naan“ duonelių formavimas

4. Kepa sausoje keptuvėje ant truputį didesnės nei vidutinė kaitros dvi minutes, tada apverčia ir kepa minutę ar pusantros. „Duonelės turėtų pradėti pūstis kaip burbulai. Tai – ženklas, rodantis, kad vidus iškepęs“, – sako.

Asmeninio albumo nuotr. /Duonelės kepimas
Asmeninio albumo nuotr. /Duonelės kepimas

5. Kol kepa kitas duoneles, iškeptas laiko apkamšytas švariu rankšluosčiu, kad išliktų šiltos.

6. Patiekia su paprastu arba česnakiniu, prieskoninėmis žolelėmis pagardintu sviestu, prie sriubos ar užtepėlių.

Asmeninio albumo nuotr. /„Naan“ duonelės su priedais
Asmeninio albumo nuotr. /„Naan“ duonelės su priedais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius