Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuo ypatinga Tailando virtuvė? 3 patiekalai, kurių šioje šalyje būtina paragauti

Svarbiausiu Tailando gyvenimo būdo požymiu galima laikyti paprastumą, tačiau egzotiška šalies virtuvė pilna gaivių ir aromatingų skonių, kurie sukelia norą vis ragauti ir ragauti. Saldžių, rūgščių, aštrių ir sūrių skonių deriniai yra tai, kas daro Tailando virtuvę tokią išskirtinę.
Maistas Tailande
Maistas Tailande / Vida Press nuotr.

Nesvarbu, ar pirksite maistą gatvėje, ar užsuksite į prašmatnų restoraną, šie skoniai bus praktiškai kiekviename patiekale – nuo šalies garsiosios tom yum sriubos ir tailandietiškų patiekalų su žaliuoju kario padažu iki kasdienių patiekalų iš lakštinių.

Tradiciniu būdu pagaminti tailandietišką patiekalą užima ne vieną valandą, nes reikia daug ką nulupti, supjaustyti ir sugrūsti.

Tiek aštrūs, tiek palyginus prėski patiekalai pasižymi skonių harmonija, kuri yra pagrindinis Tailando virtuvės principas. Tailande svarbu valgyti teisingai tarpusavyje suderintus patiekalus; tiek pat svarbi yra kiekvieno patiekalo skonių ir tekstūros dermė. Dėl šios priežasties tradiciniu būdu pagaminti tailandietišką patiekalą užima ne vieną valandą, nes reikia daug ką nulupti, supjaustyti ir sugrūsti.

Kadangi pagrindinis maisto produktas Tailande yra ryžiai, juos paprastai valgo su kiekvienu patiekalu: sriubomis, kario patiekalais, ar keptomis daržovėmis.

Tarp pagrindinių tailandietiškų patiekalų ingredientų yra česnakas, čili pipirai, laimų sultys, citrinžolė ir švieži kalendros lapai, o sūrų skonį patiekalams suteikia fermentuotas žuvies padažas (nam pla), arba krevečių pasta (kapi). Tuo tarpu tailandietiški desertai dažniausiai gaminami iš lipnių ryžių ar kokosų pieno, miltų, kiaušinių ir palmių cukraus. Ištisus metus galima mėgautis įvairiais vaisiais.

Tailandietiškas maistas yra skirtingas įvairiuose regionuose, ypač keturiose jo srityse – šiaurinėje, šiaurės-rytų, centrinėje ir pietinėje. Pavyzdžiui, šiaurinėje ir šiaurės-rytų srityse lipnūs ryžiai populiaresni už garintus ryžius, o pietinė sritis garsėja itin aštriais patiekalais. Be to, kai kuriose kaimo vietovėse valgomi ir tam tikri vabzdžiai (svirpliai, šilkaverpių lervos, chironomidai ir jų lervos). Nors didžioji dalis tailandietiško maisto apibūdinama kaip pikantiškas ir labai aštrus, šiuo metu jis labai išpopuliarėjo visame pasaulyje.

Jeigu būsite Tailande, arba norėsite pabandyti pasigaminti tailandietiško maisto, būtinai pasirinkite vieną iš šių populiarių patiekalų:

Tom Yam Goong

Kai kas šio patiekalo aromatą laiko nacionaliniu Tailando kvapu dėl įvairių kvapiųjų žolelių jo sudėtyje. Citrinžolė, laimo lapai, galangalas ir askaloniniai česnakai skleidžia nepamirštamą aromatą, o čili pipirai ir žuvies padažas dar labiau padidina malonius pojūčius. Patį patiekalą sudaro didžiosios krevetės ir grybai. Dėl unikalaus aromatingo, aštraus ir rūgštaus skonio šis patiekalas yra puiki užkanda, o kartu su ryžiais (kaip dažniausiai valgo tailandiečiai) yra atskiras visavertis patiekalas.

Vida Press nuotr./Tom Yam Goong
Vida Press nuotr./Tom Yam Goong

Phat kraphao

Šį nepamainomą gatvės patiekalą sudaro mėsos filė, kepta su „šventuoju“ baziliku (todėl ir pavadinimas kraphao) ir daug šviežių čili pipirų bei česnako. Valgoma su ryžiais, ant viršaus uždėjus keptą kiaušinį. Tai tipiškas tailandietiškas vieno patiekalo valgis.

Patiekalas su žaliojo kario padažu

Dar neragavusiems tailandietiško maisto geriausia pradėti nuo žaliojo kario pastos ir tiršto kokosų pieno derinio. Iš visų kario patiekalų, kurių yra daugybė – nuo parduodamų gatvės turgeliuose iki greitojo maisto užeigėlių – ryškiai žalios spalvos patiekalas yra aromatingiausias ir populiariausias! Be to, jis mažiausiai primena Indijos kario patiekalus. Nepamirškite gaminti taip, kaip tai daro tailandiečiai, ir derinkite karį su lėkšte „jazminų“ ryžių, bet tai neturi būti valgoma be kitų priedų, vien kaip sriuba.

Dovilės Jakštaitės nuotr. /Vištiena su žaliuoju kariu
Dovilės Jakštaitės nuotr. /Vištiena su žaliuoju kariu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius