Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nidos receptas: burokėlių rizotas su ožkos sūriu

Rudenį karaliaus sostą daržovių lentynoje patogiai užsiima burokėlis. Užsiima ir ilgam pasilieka, nes ši daržovė yra viena tų, kuri gali išstovėti rūsyje ilgai, iki pat pavasario. Negana to, ji be proto skani, graži ir neprisivalgoma! Aš be burokėlių ilgai neištverčiau ir jaučiuosi savotiškai nesaugi, kai burokėliai pasibaigia mano daržovių dėžėje!
Nida Degutienė ir jos gamintas rizotas
Nida Degutienė ir jos gamintas rizotas / Nidos Degutienės nuotr.

Jau kuris laikas bent vieną dieną per savaitę stengiuosi gaminti nemėsiškus, lengvesnius patiekalus. Dažniausia tokios „lengvesnės“ dienos būna po persivalgymo savaitgalių… Tad jei jūs ieškosite alternatyvų mėsiškoms vakarienėms, prisiminkite rizotą – šis nesudėtingai pagaminamas patiekalas dažniausiai patinka daugeliui.

Burokėlių rizotas

Ingredientai (3–4 asm.):

  • 2–3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1,5 vidutinio dydžio svogūno, supjaustyto kubeliais;
  • 3 skiltelės česnako, sutrintos;
  • žiupsnis džiovintų čiobrelių;
  • 150 g rizotui tinkamų ryžių (arborio);
  • 150 ml baltojo vyno;
  • 3 stiklinės (750 ml) gero naminio sultinio (daržovių arba vištienos);
  • 450 g burokėlių (apie 4 vidutiniai), nuskustų ir sutarkuotų stambia tarka;
  • 1 valg. šaukšt. sviesto;
  • 3–4 valg. šaukšt. tarkuoto Parmezano sūrio;
  • druskos;
  • grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir kepinkite maišydami apie 3–4 minutes, kol svogūnai suminkštės, taps skaidrūs, bet neapskrus. Suberkite česnakus ir čiobrelius, dar pakepinkite apie 1 minutę.

2. Suberkite ryžius ir kepinkite toliau, kartkartėmis pamaišydami (apie 3–4 minutes) arba kol ryžiai sugers visą aliejų, taps skaidrūs.

3. Kol ryžiai kepa, užkaitinkite iki virimo sultinį ir suberkite į jį tarkuotus burokėlius. Palikite virti ant labai mažos ugnies.

4. Į ryžių masę supilkite vyną ir maišydami kaitinkite, kol vynas visiškai išgaruos. Tada pilkite samtį sultinio su burokėliais ir vėl kartkartėmis maišydami virinkite, kol visas skystis susigers į ryžius. Taip dalimis supilkite visą sultinį su burokėliais, paragaudami, kad nepervirtumėte ryžių, nes jie turi išlikti al dente.

5. Pabaigoje įmaišykite sviestą ir tarkuotą sūrį, pagardinkite druska ir pipirais (jei trūksta). Patiekite iškart su ožkos pieno sūriu, arba kaip garnyrą prie mėsiškų ar žuvies patiekalų.

Nidos Degutienės nuotr. /Burokėlių rizotas su ožkos sūriu
Nidos Degutienės nuotr. /Burokėlių rizotas su ožkos sūriu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius