Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nidos receptas: kalėdinis kalakutas, brandintas peletrūnų sūryme

Kalakutas tikrai yra vienas populiariausių pasirinkimų, kai kalbama apie pagrindinį šventinio stalo herojų! Šį paukštį verta užsisakyti iš anksto, jokiais būdais neprovokuokite likimo bandydami jo ieškodami paskutinę minutę. Netaupykite ir negriebkite mažesnio nei 5,5 kg paukščio, antraip rizikuojate turėti daugiau kaulų ir odos nei sultingos paukštienos! Tačiau neįsibėgėkite ir neparsineškite didesnio nei 10 kg milžino, nebent jam kepti turite pramoninę krosnį!
Nida Degutienė ir jos keptas Kalėdinis kalakutas
Nida Degutienė ir jos keptas kalėdinis kalakutas / Nidos Degutienės nuotr.

Vienais metais Izraelyje aš užsisakiau „didelį kalakutą“ vietinėje mėsos parduotuvėje, tačiau kai atvykau jo pasiimti, tikrai nesitikėjau, kad jis bus tokio dydžio, kad niekaip netilps į mano buitinę orkaitę!

Yra daug patarimų, kaip kepti kalakutą, kad jis išliktų sultingas ir minkštas, apie juos esu rašiusi savo tinklaraštyje. Pagal kalakuto svorį apskaičiuojamas ir preliminarus paukščio kepimo laikas. Tačiau užvis patikimiausia matuoti temperatūrą storiausioje kalakuto vietoje, kad įsitikintumėme, ar paukštis tikrai iškepė. Geriausi kalakutų kepimo specialistai, be jokios konkurencijos, yra amerikiečiai. Tačiau nepamirškite, kad Amerikoje užaugintų kalakutų mėsa dėl tenykščių pašarų būna minkštesnė nei ta, kurią nusipirksite iš Lietuvos ūkininkų.

Aš šiemet mečiau sau iššūkį ir kalakutą kepiau... grilyje „Big Green Egg“.„Grilyje?“ – su siaubu akyse paklausė mano bičiulė, kai jai pasigyriau apie savo kulinarinį eksperimentą. Žmonėms dažnai atrodo, kad grilis tinkamas tik šašlykams ar kepsniams vasarą kepti, o įkišę į jį kalakutą, iškart pasmerkiame jį sudegti.

Nidos Degutienės nuotr. /Kalėdinis kalakutas
Nidos Degutienės nuotr. /Kalėdinis kalakutas

Taip, jei tą mėginsite daryti kokiame nors metaliniame standartiniame grilyje, ir ne, jei kalakutą imsite kepti Didžiajame Žaliajame Kiaušinyje. Užbėgdama įvykiams už akių pasayksiu, kad jokio kitokio geresnio būdo tokiam ilgam kepimui jau ir nesugalvočiau, juolab kad mano dvi namų orkaitės lieka laisvutėlės įvairiausiems stalo priedams ruošti, namuose jokio kvapo, o „Big Green Egg“ sugeba išlaikyti tokią stabilią temperatūrą, kad, pašovusi kalakutą, jam bekepant, visai valandai buvau išlėkusi į miestą, palikusi paukštį ramiai kepti, ir nė kiek nesinervinau, kad grįžusi rasiu arba užgesusią ugnį, arba susvilusį paukštį!

Tačiau nenorėčiau nuvilti ir tų, kurių svajonių grilis dar tik užrašytas Kalėdų Seneliui skirtame norų ir pageidavimų laiške. Kalakutą tikrai iškepsite ir orkaitėje! Taip, jis neturės dūmo kvapo, bet užtikrinu, kad skoniu ir sultingumu nenusivilsite.

Gaminant kalakutą šiuo būdu, jums reikės 6 valandas jį mirkyti specialiai paruoštame sūryme. Todėl pasirūpinkite indu, į kurį tilps ir paukštis milžinas, ir dar 8 litrai skysčio!

Nidos Degutienės nuotr. /Kepimui ruošiamas kalėdinis kalakutas
Nidos Degutienės nuotr. /Kepimui ruošiamas kalėdinis kalakutas

Kalėdinis kalakutas, brandintas peletrūnų sūryme

  • Kalakutas (apie 5,5 kg);
  • 150 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 1 arbat. šaukšt. nutarkuotos citrinos žievelės;
  • 2 skiltelės česnako, sutrintos;
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 citrina, perpjauta pusiau.

sūrymui:

  • 2 stiklinės (500 g) rupios druskos;
  • 1 stiklinė (175 g) rudojo cukraus;
  • 2 česnako galvutės, perpjautos pusiau;
  • 2 valg. šaukšt. pankolio (fenel) sėklų (nesunkiai rasite didesniuose prekybos centruose, prieskonių lentynose);
  • 1 valg. šaukšt. juodųjų pipirų, švelniai patraiškytų;
  • 1 citrina, supjaustyta stambiais gabalėliais;
  • pundelis peletrūnų (jei neturite šviežių, keiskite džiovintais arba šaldytais, arba kitomis prieskoninėmis žolėmis: šalavijais, rozmarinais)
  • 8 lauro lapai;
  • 8 litrai vandens.

Gaminimas:

1. Pradėkite nuo sūrymo: sudėkite visus ingredientus (išskyrus vandenį) į puodą ir užpilkite 1 litru vandens. Užkaiskite ir maišydami kaitinkite, o užvirus virinkite kartkartėmis pamaišant apie 10 minučių, kol ištirps druska ir cukrus. Supilkite šį skystį kartu su prieskoniais į didelį indą ir įpilkite likusius 7 litrus vandens. Išmaišykite.

2. Rankomis švelniai atlaisvinkite kalakuto odą, dengiančią krūtinėlę. Paukščio kojas suriškite virtuvine virvele, pačias ploniausias sparnelių dalis galite nupjauti, nes jie gali sudegti ilgai kepant. Įdėkite kalakutą krūtinėle žemyn į indą su sūrymu ir laikykite šaltai, bet ne ilgiau nei 6 valandas.

3. Išimkite kalakutą iš sūrymo ir uždėkite ant aliejumi pateptų grotelių, uždėtų ant gilios kepimo skardos, krūtinėle į viršų. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite sviestą, citrinos žieveles ir česnakus. Labai atsargiai šį sviesto mišinį pakiškite po krūtinėlės odele, paskirstydami sviestą po visą krūtinėlės plotą. Citriną įdėkite į kalakuto ertmę, dar galite į vidų įdėti peletrūno arba kitų mėgstamų prieskoninių žolių.

Nidos Degutienės nuotr. /Kalėdinis kalakutas su padažu ir priedais
Nidos Degutienės nuotr. /Kalėdinis kalakutas su padažu ir priedais

4. Įkaitinkite grilį arba orkaitę iki 180 °C. Popieriniu rankšluosčiu labai gerai nusausinkite visą kalakuto paviršių ir patepkite aliejumi. Į kepimo skardą po kalakutu supilkite 2,5 stiklinės vandens. Kalakutą tampriai uždenkite šiek tiek aliejumi ištepta aliuminio folija (vidinė pusė) ir pašaukite kepti 1,5 valandos. Tada foliją nuimkite ir toliau kepkite kalakutą mažiausiai dar 1,5 valandos, tikrindami, ar jis iškepęs, įbedant storiausioje vietoje peilį (jei sultys bėga skaidrios, vadinasi, paukštis paruoštas valgyti). Taip pat kartkartėmis patikrinkite, ar neišgaravo visas vanduo skardoje, jei reikia, įpilkite papildomai.

5. Iškepusį kalakutą uždenkite aliuminio folija ir palikite pastovėti 20 minučių, prieš pjaustydami ir patiekdami.

Nidos Degutienės nuotr. /Kalėdinis kalakutas
Nidos Degutienės nuotr. /Kalėdinis kalakutas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius