Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saldžiam savaitgaliui: spurgos ir spurgytės

Savaitgaliais, kai už lango siaučia žvarbūs vėjai, kaip niekada gera leisti laiką jaukiuose ir šiltuose namuose: užsiplikyti puodelį kvapios kavos ar arbatos, leistis į mažus eksperimentus virtuvėje...
Spurgos su vaniliniu kremu
Spurgos su vaniliniu kremu / Astos Černės nuotr.

Spurgos – štai ką jums siūlome pasigaminti šį savaitgalį. Vilioja? Net neabejojame! Juk visi žinome, kad jos yra vienas tų desertų, kurie kaip niekas kitas verti nuodėmės.

Spurgos (anglų k. doughnuts arba donuts) – visame pasaulyje populiarus desertas. Neretai galima susidurti su klaidinga nuomone, kad jos yra tradicinis amerikiečių skanėstas. Pasirodo, spurgų kilmės vieta nuo Jungtinių Valstijų itin stipriai nutolusi. Sakoma, kad šiandienių šių skanėstų pirmtakai Artimųjų Rytų virtuvėje atsirado dar tada, kai apie Amerikos žemyną dar niekas nė negirdėjo. Spurgos buvo verdamos senovės Romoje ir Graikijoje, o viduramžiais panašius kepinius gamino ir arabai: įkaitintame aliejuje jie virdavo nesaldžios tešlos gabalėlius, paskui mirkydavo juos saldžiame sirupe. Maždaug 1400 m. spurgos paplito ir Šiaurės Europoje: Anglijoje, Vokietijoje, Olandijoje. Tik dar vėliau su piligrimais ir naujakuriais iš Olandijos spurgų receptas pasiekė Amerikos žemyną...

Amerikoje spurgos išpopuliarėjo labai greitai. Nenuostabu, kad šiandien jos yra vienas populiariausių amerikiečių desertų. Net žmonės, niekada nesilankę toje pasaulio dalyje, puikiai žino didžiulį amerikiečių spurginių tinklą Dunkin‘ Donuts. Rytais ten nusidriekia ilgiausios eilės žmonių, laukiančių rytinio savo kavos puodelio ir, žinoma, spurgos.

Kokios svarbios amerikiečiams yra spurgos, įrodo ir šis faktas: kiekvienų metų pirmąjį birželio penktadienį Jungtinėse Valstijose minima Nacionalinė spurgų diena (anglų k. National Doughnut Day). Pirmą kartą ši diena paminėta 1938-aisiais, o jos istorija yra labai graži ir patriotiška. Pirmojo pasaulinio karo metais, amerikiečiams kariaujant Prancūzijoje, Gelbėjimo armijos (anglų k. Salvation Army) moterys, žinomos kaip „Spurgų merginos“ (anglų k. Doughnut Girls), virdavo ir tiekdavo jiems šviežias spurgas – desertą, kuris turėjo kariams priminti namus ir palaikyti jų dvasią.

Spurgos, turinčios amerikiečiams ypatingą reikšmę, mėgstamos didžiojoje pasaulio dalyje. Lietuvoje bene populiariausios varškės spurgos, tačiau jų variantų yra begalė. Pagal dydį spurgas galime skirstyti į apvalias, riestainius su skyle ir mažas spurgytes, o pagal ruošimo technologiją – į ruošiamas su mielėmis ir su kepimo milteliais; į klasikines verdamas aliejuje ir į modernias, kepamas orkaitėje. Pagal skonius galime išskirti tokią daugybę spurgų, kad visas išvardyti tikriausiai būtų neįmanoma.

Minkštos, purios ir burnoje tiesiog tirpstančios spurgos negali nusibosti: mažos ir didelės, su glaistu ir pabarstukais, su vaisiais ar įvairiais kreminiais įdarais... Galbūt šią akimirką manote, kad žinote, kokios spurgos pačios tobuliausios ir mėgstamiausios, bet nebijokite išmėginti ir naujų receptų. Gali būti, kad po šių mažų eksperimentų virtuvėje suprasite, jog atradote naujas mėgstamiausias spurgas!

► Imbierinės spurgos – tai tikras rudens skonis, šildantis šaltomis popietėmis. Jos  nuostabaus kvapo ir ypač sodraus skonio. Spurgos, kaip ir priklauso visoms geroms ir skanioms spurgoms, yra minkštos, purios. Dėl dosnaus žiupsnio įvairių prieskonių jos kiek aštresnės, ne tokios švelnios. Tačiau pusiausvyrą puikiai išlaiko miltelinio cukraus glaistas ar cukraus plutelė. 

Imbierinės spurgos
Receptas: Imbierinės spurgos
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.6 / 27
Receptas
Ingredientai
Miltai: 370.00 g
Rudasis cukrus: 100.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 valg. š.
Druska: 5.00 g
Imbieras: 2.00 valg. š. (maltas)
Cinamonas: 1.00 valg. š. (1 valg. š. tešlai ir 1 arbat. š. apvoliojimui)
Gvazdikėliai: 5.00 g (malti)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapieji)
Pienas: 190.00 ml (190 ml tešlai ir 1 valg. š. glaistui)
Auksaspalvis sirupas: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Sviestas: 60.00 g
Vanilė: 2.00 arbat. š. (po 1 arb. š. vanilės ekstrakto tešlai ir glaistui)
Aliejus: 4.00 st. (virimui)
Miltelinis cukrus: 240.00 g (glaistui)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską, maltą imbierą, cinamoną, gvazdikėlius ir pipirus. Centre padarykite duobutę ir supilkite į ją pieną, auksaspalvį sirupą, įmuškite kiaušinį, supilkite tirpintą ir visiškai atvėsintą sviestą,  vanilės ekstraktą. Gerai išmaišykite. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve valandą.
  2. Lygų ir švarų paviršių dosniai apibarstykite miltais. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, išvyniokite iš maistinės plevelės ir perkelkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite iki maždaug 1–1,5 cm storio. Naudodami stiklinę, metalinę formelę ar kitą apvalią priemonę (apie 8 cm skersmens), išspauskite apskritimus. Su mažesnio skersmens formele išspauskite apskritimų centre skyles.
  3. Įkaitinkite aliejų dideliame prikaistuvyje iki maždaug 180 °C temperatūros. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti ir taip: įmetus į aliejų kubelį baltos duonos, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių. Kol aliejus kaista, iš karto pasiruoškite popierinių rankšluosčių, kuriais nusausinsite riebalų perteklių.
  4. Vienu metu į įkaitusį aliejų dėkite po tris spurgas. Įdėkite jas į aliejų atsargiai, palikdami tarp viena kitos nemažus tarpus. Virkite apie minutę, kol taps gražios aukso spalvos. Tuomet apverskite ir virkite dar apie minutę, kol ir kita spurgų pusė bus tokios pat spalvos.
  5. Naudodamos kiaurasamtį, išimkite spurgas iš aliejaus ir dėkite ant popierinių rankšluosčių. Taip išvirkite visas spurgas.
  6. Paruoškite glaistą: nedideliame dubenėlyje sumaišykite visas jam skirtas sudedamąsias dalis. Pusę spurgų aptepkite šiuo glaistu.
  7. Paruoškite cukrų, skirtą apvolioti: nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Pusę spurgų apvoliokite šiame mišinyje.
  8. Spurgas visiškai atvėsinkite ir iš karto tiekite. Skaniausios jos visiškai šviežios, todėl geriausia suvalgyti tą pačią dieną.

Recepto idėja: kokocooks.com

Suskleisti

Verdiktas: jei mėgstate imbierą, cinamoną ir kitus žiemos prieskonius, jums tikrai labai patiks!


► Netikime, kad atsirastų bent vienas žmogus, galintis šioms spurgoms pasakyti „ne“. Nuostabiai gardžios klasikinės spurgos su vaniliniu kremu tikrai nepaliks abejingų, mat jos purios ir tirpstančios burnoje, o vanilinis kremas – švelnus, ne per saldus, intensyviai vanilinis, akimirksniu paverčiantis spurgą puikiu desertu.

Spurgos su vaniliniu kremu
Receptas: Spurgos su vanilinio kremo įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 37
Receptas
Ingredientai
Mielės: 15.00 g (2 ½ arb. š. sausų)
Pienas: 540.00 ml (165 ml tešlai ir 375 ml kremui)
Cukrus: 170.00 g (70 g tešlai, 100 g kremui ir pagal skonį apvoliojimui (arba miltelinis cukrus apibarstymui))
Miltai: 525.00 g (490 g tešlai ir 35 g kremui)
Druska: 25.00 g (2 arbat. š. tešlai ir ½ arb. š. kremui)
Kiaušiniai: 7.00 vnt. (3 vnt. tešlai ir 4 tryniai kremui)
Sviestas: 90.00 g
Aliejus: 3.00 st. (virimui)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstraktas - kremui)
Grietinėlė: 6.00 valg. š. (riebi - kremui)
Kaip gaminti
  1. PARUOŠKITE TEŠLĄ. Dubenyje sumaišykite sausas mieles, šiltą (ne karštą!) pieną ir šaukštą cukraus. Sumaišykite ir palikite pastovėti porą minučių, kol mielės ištirps ir masė suputos. Tuomet suberkite miltus, cukrų (70 g), druską ir įmuškite kiaušinius. Išplakite iki vientisos masės. Dalimis sudėkite kubeliais supjaustytą minkštą kambario temperatūros sviestą. Maišykite dar kelias minutes, kol masė bus vientisos konsistencijos.
  2. Išimkite paruoštą tešlą iš dubens ant lakšto maistinės plevelės, lengvai suvyniokite į ją. Šaldykite mažiausiai 6 valandas, galite šaldyti ir iki 15 valandų. 
  3. PARUOŠKITE VANILINĮ KREMĄ. Kol tešla vis dar šaldytuve, pasiruoškite vanilinį kremą. Dubenyje sumaišykite cukrų, miltus ir druską. Kitame dubenyje išplakite kiaušinių trynius. Lėtai supilkite juos į miltų mišinį ir išplakite iki vientisos masės.
  4. Į vidutinio dydžio prikaistuvį supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol prikaistuvio kraštuose pienas ims kilti, bet neleiskite jam užvirti.
  5. Nuimkite prikaistuvį su pienu nuo ugnies. Pieną plona srovele, nuolat plakdamos šluotele, supilkite į dubenį su miltų ir kiaušinių plakiniu. Viską supilkite atgal į prikaistuvį ir statykite jį ant vidutinio dydžio ugnies. Nuolat maišydamos, kaitinkite dar apie 3 min., kol masė užvirs. Jai užvirus, kaitinkite dar 10 sek., kol kremas sutirštės, bus lygios ir glotnios konsistencijos. Iš karto nuimkite prikaistuvį nuo ugnies.
  6. Paruoštą kremą perkoškite per sietelį. Įmaišykite vanilės ekstraktą. Uždenkite dubenį su maistine plėvele taip, kad plėvelė liestų kremą ir jis neapdžiūtų, ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite jame nuo mažiausiai nuo 4 valandų iki 3 dienų.
  7. PARUOŠKITE SPURGAS. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir šiek tiek apipurškite aliejumi. Atidėkite į šalį.
  8. Lygų ir švarų paviršių dosniai apibarstykite miltais. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, išvyniokite iš maistinės plėvelės ir perkelkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite maždaug 30 x 30 cm dydžio kvadratą, kurio storis turėtų būti apie 1–1,5 centimetro. Naudodami stiklinę, metalinę formelę ar kitą apvalią priemonę (apie 8 cm skersmens), išspauskite apskritimus. Perkelkite juos ant aliejumi apipurkšto kepimo popieriaus.
  9. Palaikykite šiltoje vietoje apie 2–3 valandas, kol tešla pakils dvigubai ir apskritimai taps „pilvoti“.
  10. IŠVIRKITE SPURGAS. Į didelį storadugnį puodą supilkite aliejų – maždaug 7 cm nuo dugno. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol aliejus pasieks maždaug 180 °C temperatūrą. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti ir taip: įmetus į aliejų kubelį baltos duonos, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių.
  11. Kol aliejus kaista, iš karto pasiruoškite popierinių rankšluosčių, kuriais nusausinsite riebalų perteklių. Taip pat iš karto į dubenėlį susiberkite cukrų, kuriame apvoliosite išvirusias spurgas.
  12. Vienu metu į įkaitusį aliejų dėkite po tris spurgas. Įdėkite jas į aliejų atsargiai, palikdamos tarp viena kitos nemažus tarpus. Virkite apie 2–3 minutes, kol taps gražios aukso spalvos. Tuomet apverskite ir virkite dar 2–3 minutes, kol ir kita spurgų pusė bus tokios pačios spalvos.
  13. Naudodami kiaurasamtį, išimkite spurgas iš aliejaus ir dėkite ant popierinių rankšluosčių. Taip išvirkite visas spurgas.
  14. Išvirusias ir nusausintas spurgas, tačiau vis dar šiltas, apvoliokite cukruje iš visų pusių. Tuomet leiskite visiškai atvėsti.
  15. ĮDARYKITE SPURGAS. Grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
  16. Iš šaldytuvo išimkite paruoštą vanilinį kremą. Gerai išmaišykite. Tuomet dalimis, per tris kartus, įmaišykite išplaktą grietinėlę. Išmaišykite kremą lengvais judesiais, tačiau kruopščiai, kol gausite visiškai vientisą masę.
  17. Sudėkite kremą į konditerinį maišelį su smailiu apvaliu antgaliu. Antgalį smeikite į spurgos šoną ir pripildykite spurgos vidų kremu. Tą patį pakartokite su visomis spurgomis.
  18. Spurgas patiekite iš karto. Skaniausios jos visiškai šviežios, todėl geriausia suvalgyti tą pačią dieną.

Recepto idėja: browneyedbaker.com

Suskleisti

Verdiktas: net jei iš pirmo žvilgsnio ilgas receptas išgąsdino, nebijokite. Šios spurgos  vertos kiekvienos joms pagaminti sugaištos sekundės.


► Jos atrodo be galo žaviai, mielai ir jaukiai. Jau iš pirmo žvilgsnio nedideles spurgytes galima tiesiog įsimylėti. O kai atkandi kąsnelį ir randi saldų šokoladinį lazdynų riešutų kremą, ta meilė išauga dvigubai. Saldu, gardu ir šiek tiek nuodėminga... Nes šios spurgos tokios jau yra – paragavus vieną, norisi dar ir dar vienos.

Spurgos su šokoladiniu lazdyno riešutų kremu
Receptas: Spurgytės su šokoladiniu lazdyno riešutų kremu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.5 / 37
Receptas
Ingredientai
Miltai: 420.00 g (420 – 455 g)
Mielės: 22.00 g (2 ¼ arb. š. sausų)
Cukrus: 6.00 valg. š. (6 valg. š. tešlai ir 100 g įdarui)
Druska: 5.00 g
Pienas: 170.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Sviestas: 90.00 g
Aliejus: 3.00 st. (virimui)
Šokoladinis lazdyno riešutų kremas, pavyzdžiui, „Nutella“: 200.00 g
Cinamonas: 15.00 g (1 ½ arb. š. malto)
Kaip gaminti
  1. Dubenyje sumaišykite 3 puodelius miltų, sausas mieles, cukrų ir druską. Suberkite kubeliais pjaustytą sviestą ir trinkite tarp pirštų tol, kol gausis trupiniai. Viduryje padarykite duobutę ir supilkite kambario temperatūros pieną bei įmuškite kiaušinius. Išminkykite tešlą. Minkykite apie 10 minučių. Jei matote, kad tešla per skysta ar lipni, pridėkite šiek tiek miltų.
  2. Išminkę tešlą, dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu. Palikite tešlą pakilti šiltoje vietoje valandai ar porai valandų. Tešlos tūris turi padvigubėti.
  3. Lygų ir švarų paviršių dosniai apibarstykite miltais. Išimkite tešlą iš dubens ir perkelkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Iškočiokite iki maždaug 1–1,5 cm storio. Naudodamos stiklinę, metalinę formelę ar kitą apvalią priemonę (apie 8 cm skersmens), išspauskite apskritimus.
  4. Imkite į rankas po tešlos apskritimą. Į jo centrą dėkite po šaukštelį šokoladinio lazdynų riešutų kremo.  Atsargiai sulenkite kraštus ir užspauskite, suformuodami kuo taisyklingesnį rutuliuką su įdaru. Išdėliokite paruoštas spurgas ant kepimo popieriaus lakšto ir palikite pastovėti apie 30–45 minutes.
  5. Įkaitinkite aliejų dideliame prikaistuvyje iki maždaug 180 °C temperatūros. Jei neturite termometro, aliejaus temperatūrą galite pamatuoti ir taip: įmetus kubelį baltos duonos į aliejų, tamsiai rudos spalvos jis turi tapti po maždaug 3 minučių. Kol aliejus kaista, iš karto pasiruoškite popierinių rankšluosčių, kuriais nusausinsite riebalų perteklių.
  6. Vienu metu į įkaitusį aliejų dėkite po 4–5 spurgas. Dėkite jas į aliejų atsargiai, palikdamos tarp viena kitos nemažus tarpus. Virkite apie minutę, kol taps gražios aukso spalvos. Tuomet apverskite ir virkite dar apie  minutę, kol ir kita spurgų pusė bus tokios pat spalvos.
  7. Naudodami kiaurasamtį, išimkite spurgas iš aliejaus ir dėkite ant popierinių rankšluosčių. Taip išvirkite visas spurgas.
  8. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną. Apvoliokite šiame mišinyje dar šiltas purgas.
  9. Visiškai atvėsinkite ir tuomet spurgas patiekite iš karto. Skaniausios jos visiškai šviežios, todėl geriausia suvalgyti tą pačią dieną.

Recepto idėja: sipsandspoonfuls.com

Suskleisti

Verdiktas: puikiai tiks ne tik desertui namuose, bet ir išvykai ar rudens iškylai. Draugai neatsitrauks nuo jūsų spurgų nė per žingsnį! Jei nemėgstate šokoladinio riešutų kremo, įdarui galite naudoti ir žemės riešutų sviestą, ir tirštą džemą.

Tekstas ir receptai Astos Černės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius