-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitės vieta: „16i kava“ – geros kavos stotelė draugams ir kaimynams

Vieną itin šaltą sausio dieną pirmąsyk užsukusi į sostinės Naujamiestyje įsikūrusią kavinukę „16i kava“, draugams raportavau: labai maža, labai jauki, o cappuccino – puiki! Vidiniame didžiulio pastato kieme įsikūrusi kavinė šiek tiek slapstosi, tačiau ji pirmiausia ir skirta vietos bendruomenei, o šie naują, mažytę it kišenė kavos vietą, randa nesunkiai.

Vos užsukus į „16i“ pirmiausia akį traukia jaukus jos netobulumas – kvadratėliais mirgančios juodai baltos grindys, „nesutvarkytos“ lubos, nestandartiniai baldai, metaliniai ligšiol nematyti šviestuvai. Čia kvepia kava, iš ant sienos kabančio plakato žvelgia meškinas, skamba gera muzika.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė „16i kava“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinėje staliukų nedaug, tad užtenka kelių svečių ir jau justi jaukus šurmulys

Kavinė vadinamajame Ševčenkos loftų kvartale duris atvėrė pačioje praėjusių metų lapkričio pabaigoje. Jos šeimininkai – keturi bičiuliai, kuriems šis „kūdikis“ yra papildoma veikla, nes be to jie dar turi kitų užsiėmimų.

Viena jos bendraturčių Simona Didvalytė vadovauja tame pačiame pastate veikiančiai dizaino studijai „DADADA“, antrasis komandos narys Martynas Birškys yra šios studijos įkūrėjas. Kavos kokybe ir tiekimu rūpinasi Martyno brolis Ignas Birškys, gyvenantis Didžiojoje Britanijoje, o ketvirtasis komandos narys Andrius Adamonis yra „pilkasis kardinolas“, besirūpinantis apskaita ir finansais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė „16i kava“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viena iš kavinės bendraturčių Simona Didvalytė

Sąmoningai kūrėme vietą, kuri būtų jauki ir neiščiustyta. Norėjome, kad ji būtų nauja, bet neatrodytų nauja, kad pritaptų prie aplinkos.

Kaip pasakoja Simona, prieš tai ne vienus metus dirbusi didelėse korporacijose, mintį apie panašią vietą ji parsivežė iš Stokholmo, kur kelerius metus gyveno, tačiau pradžioje pati tokios idėjos... išsigando.

Laimė, panašią svajonę puoselėjo ir broliai Martynas bei Ignas, tad vos tik atsirado laisvos patalpos tame pačiame pastate, kuriame Simona ir Martynas dirba, viskas susidėliojo į savo vietas – gimė mažytė kavinukė. „Sąmoningai kūrėme vietą, kuri būtų jauki ir neiščiustyta. Norėjome, kad ji būtų nauja, bet neatrodytų nauja, kad pritaptų prie aplinkos, – sako Simona. – Siekėme paprastumo, o ne idealumo, manau, būtent tokioje vietoje svečiui norisi ilgiau užsibūti.“

VIDEO: Savaitės vieta: „16i kava“ – mažytė kavinukė draugams ir kaimynams

Pasak Martyno ir Simonos, kavinukę, kuri dirba darbo dienomis nuo 8-os ryto iki 16 val., pirmiausia jie kūrė vietos bendruomenei. „Juokaujame, kad mūsų kavinė skirta specialiai kieme statomų automobilių vairuotojams ir kaimynams – tam, kad prieš dienos darbus, prieš nuvesdami į darželį vaikus, jie užsuktų išgerti kavos, suvalgytų ryto sumuštinį ar saldėsį. Orientuojame į skubantį darbo dienos žmogų – siūlome jam kavos ryte ir popiet, jau prieš darbų pabaigą.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė „16i kava“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinės iškaboje ratu sukasi 16 raidžių „i“

Daug kas šioje kavinėje kurta savomis rankomis – baldai ir šviestuvai gaminti vieno iš įkūrėjų šeimos, kavos tiekėjus iš Didžiosios Britanijos, nedidelę įmonę „Yallah“, rado šioje šalyje gyvenantis Ignas, už baro triūsianti barista Irina yra minėtosios studijos „DADADA“ dizainerio žmona, besidžiaugianti kiekvienu kavinukės lankytoju ir tuo, kad visi lietuviai puikiai kalba angliškai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė „16i kava“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lankytojai gali pasistiprinti sumuštiniais ar paragauti šviežių saldėsių

Pasak Simonos, mažoje erdvėje šurmulys jaučiasi užsukus vos keliems lankytojams, o jie čia mielai grįžta ir žeria komplimentus: ne tik už jaukumą ir šiltą bendravimą, bet ir už kavą, puikią arbatą, kuriai čia irgi skiriamas didelis dėmesys.

„Mums svarbu net ne pats komplimentas, o tai, kad jis idealiai atitinka tą viziją, kokią kūrėme“, – sako Simona ir pasakoja apie ateities planus: galbūt nuo pavasario dirbti ir savaitgaliais, o ne tik darbo dienomis, ilgainiui turėti porą staliukų lauke, pasiūlyti keptų sumuštinių pietums... Ji įsitikinusi, jog šis rajonas atgimsta panašiai, kaip Stoties, o atėjus pavasariui, kai visi daugiau bus gryname ore, netrūks šurmulio ir Naujamiestyje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė „16i kava“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavos pupelės į kavinukę atkeliauja iš skrudintojų Didžiojoje Britanijoje

Paklausta, kuo ypatingas „16i kava“ meniu, moteris pasakoja, jog kavos pupelės atkeliauja iš skrudintojų Didžiojoje Britanijoje, kurie, savo ruožtu, pupeles perka iš nedidelių augintojų. Įdomu, kad skrudintojai pasirenka konkrečias pupeles gana trumpam laikui, o vėliau keičia, tad ir „16i kava“ klientai turi galimybę ragauti kavos vis su naujais skonio niuansais.

Prie kavos ar arbatos siūloma šviežių gardėsių. Pavyzdžiui, galima rinktis šviežutėlį sumuštinį su sūrio užtepu ir burokėliais ar gardžiuotis šokoladiniu pyragu, sausainiais. Visi šie skanėstai iš vienos kepėjos paimami kiekvieną rytą prieš atsidarant kavinei.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė „16i kava“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinės langas žvelgia į didelį vidinį pastato kiemą

Nesunku atspėti, jog kavinė pavadinta pagal pastato, kuriame yra įsikūrusi, adresą – T.Ševčenkos 16i, 16 „i“ raidžių „sukasi“ ir šios vietos logotipe. Martynas juokiasi, jog pati jų kavinukė savotiškai sudėliojo taškus ant „i“ šiame rajone: „Čia yra viešbutis, yra automobilių plovykla, yra baras ir daug kūrybinių studijų bei gyventojų. Betrūko tik kavinės, dabar yra ir ji.“

Adresas: T. Ševčenkos 16i, Vilnius
Darbo laikas: I–V 8-16 val.
Kainos:​
Espresso 1,40 €
Latte 1,80 €
Cappuccino 1,60 €
Arbata 1,30 €
Gabalėlis šokoladinio pyrago 0,90 €
Sumuštinis su sūriu ir burokėliais 1,95 €

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius