Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tausojantis gaminimas su Renata Ničajiene: kaip panaudoti padžiūvusią ruginę duoną?

Tyrimai rodo, kad būtent duona atsiduria tarp dažniausiai namų ūkiuose išmetamų produktų. Duonai užauginti ir pagaminti sunaudojama daugybė išteklių, todėl reali duonos kaina yra kur kas didesnė, nei ta, kurią už ją sumokame. Ar žinojote, jog tam, kad būtų užaugintas ir pagamintas 1 kg duonos yra išeikvojama net 1608 l vandens? Tokie skaičiai skatina susimastyti ir stengtis duoną vartoti atsakingiau, neišmesti jos, o pabandyti prikelti naujam gyvenimui. Padžiūvusi duona gali būti puiki žaliava naujiems skaniems receptams.
Gardėsiai, kuriuos galima paruošti su padžiūvusia rugine duona
Gardėsiai, kuriuos galima paruošti su padžiūvusia rugine duona / Autorės nuotr.

Duonos galiojimas yra žymimas „geriausias iki“ todėl ir pasibaigus jos galiojimui, ją galima kuo puikiausiai panaudoti, aišku, jei prieš tai ji buvo tinkamai laikoma. Norėdami, kad juoda duona ilgiau išliktų šviežia, laikykite ją šaldytuve, o norėdami išlaikyti dar ilgiau galite užšaldyti.

Taigi, kur ir kaip galėtume panaudoti sudžiūvusią ruginę duoną:

  • Gaminkime duonos girą. Seniau vos ne kiekvienuose namuose būdavo kaupiamos padžiūvusios juodos duonos riekeles, iš kurių gaminama natūrali naminė gira.
  • Susmulkinkime ruginę duoną į džiūvėselius. Tai patogiausia daryti kapokle su S formos peiliukais arba paprasčiausia mėsmale. Ruginės duonos džiūvėsėliuose, kaip ir įprastuose šviesios duonos, galima apvolioti kepamą mėsą. Ruginės duonos trupiniai patiekalams suteikia daugiau skonio ir išskirtinumo. Išbandykite tikrą lietuvišką karbonadą pasiruošti būtent su ruginės duonos trupiniais. Ruginės duonos trupiniai nuo seno beriami ir į kepamus biskvitinius kepinius, bei tortus. Saldžiuose kepiniuose juodos duonos trupiniai labai dera su šokoladu. Savo knygoje „Sezoninių skanumynu istorijos“ esu aprašiusi torto su ruginės duonos trupiniais receptą, kuris pertepamas kremu su varškės sūriu.
„Fotopastelė“ nuotr. /Tortas su ruginės duonos trupiniais
„Fotopastelė“ nuotr. /Tortas su ruginės duonos trupiniais

Juodos duonos trupinius taip pat labai skaniai panaudosite ruošdami sluoksniuotą juodos duonos desertą. Jis populiarus kaimyninėje Latvijoje. Šį desertą gaminau projekto „Linkėjimai, maistas“ tiesioginėje transliacijoje. Jo receptą rasite žemiau.

  • Pasiruoškime ruginės duonos skrebučių. Iš juodos duonos galite pasigaminti labai panašius duonos skrebučius, kaip ir iš baltos. Tokie skrebučiai puikiai tiks salotoms ar trintoms sriuboms gardinti. Išbandykite tradicines tarkuotų morkų salotas su českanais apibarstyti juodos duonos skrebučiais. Sriuboms juodos duonos skrebučiai suteiks išskirtinai lietuviško skonio. Rekomeduoju išbandyti pavasarinę trintą dilgėlių sriubą su juodos duonos skrebučiais.
Autorės nuotr. /Ruginės duonos skrebučiai
Autorės nuotr. /Ruginės duonos skrebučiai
  • Padžiūvusią ruginę duoną taip pat galite sunaudoti pasigaminę traškiąją granolą su rugine duoną. Šį receptą taip pat galite matyti video transliacijoje čia.

Granola su rugine duona

Ingredientai:

  • 200 g senesnės ruginės duonos;
  • 200 g avižinių dribsnių;
  • 400 g mėgstamų sėklų ir riešutų (naudojau saulėgrąžų, moliūgų, aguonų sėklas ir kokosų riešutų riekeles);
  • 50 ml kokosų aliejaus;
  • 50 ml vandens;
  • 150 g medaus;
  • 2 šaukštelių cinamono.

Gaminimas:

1. Puode ištirpinkite medų kartu su kokosų aliejumi ir vandeniu. Išmaišykite iki vientisos masės.

2. Duoną supjaustykite kuo mažesniais kubeliais. Juos sumaišykite kartu su avižiniais dribsniais, sėklomis, riešutais ir cinamonu.

3. Kepimo skardoje ant kepimo popieriaus paberkite sausąjį mišinį, ant jo užpilkite paruoštą sirupą. Gerai išmaišykite, kad visi sausi ingredientai pasidengtų sirupu.

4. Skardą su paruoštu mišiniu pašaukite kepti į įkaitintą iki 150°C laipsnių temperatūros orkaitę 40-45 minutėms. Kelis kartus per kepimą vis pamaišykite, kad vienodai iškeptų.

5. Iškepusią granolą kelis kartus auštant pamaišykite, kad nesuliptų ir būtų biri. Atšalusią laikykite sausai apie mėnesį.

Autorės nuotr. /Granola su rugine duona
Autorės nuotr. /Granola su rugine duona

Sluoksniuotas desertas su rugine duona

Ingredientai:

duonos trupiniams:

  • 400 g padžiūvusios ruginės duonos;
  • 4 šaukštų rudojo cukraus;
  • 2 šaukštelių cinamono;
  • 40 g sviesto.

kremui:

  • 200 ml plakamosios grietinėlės;
  • 200 ml maskarponės sūrio;
  • 80 g cukraus;
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus;
  • 250 ml spanguolių ar bruknių uogienės.
  • Gaminimas:

1. Pirma pagaminkite duonos trupinius. Padžiūvusią duoną sukapokite kapoklėje S tipo peiliukais iki trupinių. Juos keptuvėje pakepinkite ant sviesto kartu su cukrumi bei cinamonu ant žemos temperatūros. Kepkite tol, kol iš duonos išgaruos drėgmė. Ataušę duonos trupiniai taps traškūs.

2. Paruoškite kremą išplakdami grietinėlę su paprastu bei vaniliniu cukrumi, į ją įmaišykite maskarponės sūrį ir suplakite į standų kremą.

3. Sluoksniuokite desertą permatomose taurėse. Pirma berkite kelis šaukštus duonos trupinių, tada dėkite kremą, ant jo pilkite trintas spanguoles, tada vėl trupinius, kremą ir spanguoles. Desertą baikite kremu ir apibarstykite cinamonu. Prieš pateikiant palaikykite kelias valandas šaldytuve, kad trupiniai sudrėktų ir susistovėtų skoniai.

Autorės nuotr. /Sluoksniuotas desertas su rugine duona
Autorės nuotr. /Sluoksniuotas desertas su rugine duona

Daugiau idėjų, kaip sunaudoti ir nešvaistyti maisto rasite iniciatyvos „Linkėjimai, maistas“ tausių receptų kolekcijoje. Jie jus įkvėps planingai vartoti maistą ir kūrybingai sunaudoti maisto likučius bei atsargas. O šios iniciatytos išleista „Naudinga knygelė apie tai, ko nesuvalgome“ padės suprasti, kad maisto švaistymas yra globali problema, prie kurios sprendimo galime prisidėti kiekvienas. Joje rasite naudingų patarimų, kaip neleisti maistui sugesti, kaip jo neužmiršti ir kaip kūrybingai sunaudoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius