-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: jūros gėrybių sutramdymas „fritto misto“ ir Toskanos „friselle“

Šiuo metu Italija dūsta nuo kaitros. Lietuva taip pat. Sunku tiems, kurie negali džiaugtis tropikų klimatu kalnuose ir prie jūros. Tačiau didesnė Romos gyventojų dalis vienaip ar kitaip išsikrausto į Romos priemiesčius pajūryje. Privačiuose paplūdimiuose liepą ir rugpjūtį vyksta audringas gyvenimas. Dienos tvarkaraštis kitoks nei žiemą, rudenį ar pavasarį.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr.

Privatūs paplūdimiai žavi ne tik spalvingais skėčiais, baseinais, teniso ir tinklinio kortais, vaikų žaidimo aikštelėmis bei barais. Kiekvienas stabilimento – privatus pliažas turi savo atskirą restoraną – svečiams svarbu, kur ir kaip jie atostogaudami valgo.

Pusryčių laiku paplūdimyje sklando geros kavos ir konditerijos aromatai. Artėjant pietų valandai baro terasoje stalai dengiami paprastomis languoto popieriaus staltiesėmis. Vasarotojai retai pietums užsisako pastos, mėsos arba žuvies patiekalų – dažniau renkasi lengvas žalių lapelių salotas su tunu arba mocarela.

O štai vakare lungomare – jūros pakrantėje sklinda kitokie aromatai. Visa pajūrio gatvė svaigina vieno ir to paties patiekalo kvapu, kuris gundo taip smarkiai, jog belieka pasidomėti, kuriame restorane liko laisvų vietų. Romos pajūrio restoranuose magišką aromatą skleidžia fritto misto. Šviežios ką tik iš jūros ištrauktos miniatiūrinės žuvytės, įvairių rūšių, spalvų ir dydžių krevetės, galvakojai, kalmarai įvoliojami į miltus ir gruzdinami karštame aliejuje. Iškepusios jūros gėrybės nusausinamos sugeriamuoju popieriumi.

Ant karštų gruzdintų jūros gėrybių ir žuvyčių išspaudžiamos citrinų sultys – ir štai tas nuostabus jūros gėrybių aromatas, kuriuo vilioja pajūrio krantinė. Fritto misto porcija vienam asmeniui kainuoja apie 15 eurų.

Šviežių ką tik iš jūros ištrauktų jūros gėrybių galima nusipirkti ir čia pat miestelio žuvies turguje. Šio patiekalo ruošimui būtina įsigyti patogius nedidelės talpos puodus su rankena ir kokybiško kepimo aliejaus.

Koks aliejus tinka gruzdinti? Tas, kurio smilkimo temperatūra yra ne mažesnė kaip 190 laipsnių, nes būtent šioje temperatūroje gruzdinsime. Kokie aliejai nesudega? Tyras alyvuogių aliejus (tokiu atveju patiekalo savikaina didės), žemės riešutų (arachisų), rapsų, saulėgrąžų (rafinuoti). Vertėtų vengti sojų ir šalto spaudimo saulėgrąžų, – šie aliejai gana greitai pradeda smilkti. Mes nenaudojame ir alyvuogių aliejaus, nes mūsų aliejus pakankamai pikantiškas. O tai turi įtakos jūros gėrybių skoniui. Todėl jei jau renkamės alyvuogių aliejų gruzdinimui, jis tinka tik delicato – itin švelnaus skonio.

Vieno Romos pajūrio stabilimento restorano šefo gruzdintos jūros gėrybės – traškios, kvapnios, bet nepernelyg sukepusios. Jis pasidalijo patirtimi, kurią pritaikėme ir mes savo vakarienei: tame pačiame puode negalima gruzdinti skirtingų rūšių jūros gėrybių. Jūros gėrybes įvolioti į miltus būtina tik kelias minutes prieš panardinant į aliejų. Miltai negali sušlapti, todėl žuvytes lėkštėje būtina išdėlioti tvarkingai. Panašiai kaip verdant pastą reikia daug vandens, jūros gėrybėms aliejuje taip pat turi netrūkti erdvės. Tik tada jos bus saporito – skanios ir kvapnios.

Tačiau svarbiausia taisyklė, kurią žino visų restoranų šefai: gaminant fritto misto aliejus naudojamas tik vieną kartą. Antrą kartą to paties aliejaus kaitinti negalima. Antra taisyklė: nekepti šaltų jūros gėrybių – jose liks daug nepageidaujamo vandens. Trečia: į miltus nedėti druskos, – nesusidarys traški plutelė. Stambia druska gardinamos jūros gėrybės gatavos, jau patiektos lėkštėje.

Fritto misto – gruzdintos jūros gėrybės

Ingredientai (4 asm.):

  • 400 g šviežių ančiuvių;
  • 4 vidutinio dydžio kalmarai;
  • 600 g krevečių;
  • 1 citrina;
  • 1 litras alyvuogių arba arachisų aliejaus;

Gaminimas:

1. Išvalykite ančiuvius, nusausinkite.

2. Išvalykite kalmarus, nupjaukite čiuptuvus, nusausinkite, supjaustykite 0,5 cm storio žiedais. Pusiau perpjaukite čiuptuvus.

3. Krevetes išdėliokite ant sugeriamojo popieriaus, nusausinkite.

4. 3 lėkštes gausiai pabarstykite miltais. Kiekvienoje jų atskirai miltuose išvoliokite ančiuvius, kalmarus, krevetes.

5. Į tris atskirus puodus supilkite aliejų, smarkiai įkaitinkite, aliejaus temperatūrą patikrinkite įmesdami riekelę bulvės

6. Atsargiai dėkite į vieną puodą ančiuvius, į kitą – kalmarus, į trečią – krevetes. Aliejus turi jūros gėrybes apsemti!

7. Kepkite, kol apskrus iš abiejų pusių. Tada atsargiai žnyplėmis ant sugeriamojo popieriaus išimkite ančiuvius, kalmarus ir krevetes.

8. Kalmarus ir krevetes pabarstykite stambia druska, pašlakstykite išspaustomis citrinų sultimis, patiekdami papuoškite salotų lapeliais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Fritto misto – gruzdintos jūros gėrybės
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Fritto misto – gruzdintos jūros gėrybės

Toskanos friselle su rozmarinais

Keliaudami po įvairius Italijos regionus pastebėjome, kad nė viename jų sužiedėjusi duona neišmetama. Prie jūros gėrybių nutarėme pasigaminti duonos Toskanos būdu.

Pernelyg sunokę pomidorai netiktų salotoms, tačiau jie puikiai įsodrina ir suminkština sužiedėjusią duoną be druskos. Ją paskaninome įtrindami sodriu ir spalvingu pomidorų minkštimu. Brūkštelėjome skiltele česnako ir šviežių rozmarinų šakele. Friselle tampa rafinuotu patiekalu kai ją gausiai apšlakstome aukščiausios kokybės tyru alyvuogių aliejumi.

Ingredientai (4 asm.):

  • 8 riekės baltos duonos sciapo (nesūdytos);
  • 4 stipriai prinokę pomidorai (mes naudojome San Marzano);
  • 1 skiltelė česnako;
  • 4 šakelės šviežio rozmarino;
  • tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Supjaustykite duoną 1 cm storio riekelėmis. Pomidorus supjaustykite į keturias dalis.

2. Stipriai įkaitinkite ketaus keptuvę, dėkite ant jos duonos riekes, kai pasirodys rudos juostelės, apverskite.

3. Lengvai brūkštelkite česnako skiltele, stipriai perbraukite vieną duonos pusę rozmarino šakele, dar karštą duoną stipriai perbraukite pomidoro skiltele, gausiai aplaistykite tyru alyvuogių aliejumi

4. Patiekite friselle prie jūros gėrybių.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Toskanos friselle su rozmarinais
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Toskanos friselle su rozmarinais

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius