-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dažnai jaučiate troškulį? Nustebsite, kokios priežastys gali jį sukelti

Jeigu jaučiate, kad jūsų troškulys nenumalšinamas, tam gali būti kelios priežastys. Tai yra visiškai normalu, jeigu jūs daug sportavote, dirbote lauke ar kaitinotės saulėje. Tačiau kai kuriais atvejais nuolatinis troškulys, kurio neišeina numalšinti, gali išduoti tam tikras sveikatos bėdas.
Vanduo
Vanduo / Vida Press nuotr.

Padidėjęs noras gerti, skysčių poreikis yra vadinamas polidipsija, o ji būdinga tam tikroms ligoms, kurių norėtųsi išvengti.

Tad ką turėtume žinoti apie troškulį?

Persikraustėte arba pradėjote domėtis nauja veikla

Paaiškinsime – jeigu jūs įprastai per dieną suvartodavote nemažai skysčių, tačiau ta rutina pakito, gali būti, kad pakis ir jūsų suvartojamų skysčių kiekis. Dažnai žmonės neatsižvelgia į oro pokyčius, naują mankštos rutiną ar apskritai aktyvesnę kasdienę fizinę veiklą, dėl kurios geria daugiau skysčių.

Kaip teigia dietologė Stefani Sassos, į suvartojamų skysčių kiekį dėmesį atkreipti turėtų vyresnio amžiaus žmonės bei senjorai. Jeigu staiga pajutote, kad mažiau prakaituojate, mažiau šlapinatės, svaigsta galva, jaučiate, kad oda tapo ne tokia elastinga, turėtumėte įvertinti skysčių suvartojimą, tačiau prieš tai įsitikinkite, kad tai nėra sveikatos problemos, rašoma goodhousekeeping.com.

Vida Press nuotr./Vanduo
Vida Press nuotr./Vanduo

Pradėjote laikytis naujos dietos

Jeigu esate pasiryžę smarkiai sumažinti savo svorį, pirmiausia pasitarkite su specialistu. Kaip sako S.Sassos, mažai angliavandenių ar ketogeninė mityba yra rizikinga dehidratacijos atžvilgiu.

Tad jeigu pradėjote keisti mitybą, pavyzdžiui, sumažinote suvartojamų kilokalorijų kiekį arba vieną maisto grupę pakeitėte kita, būkite atidūs ir stebėkite, kiek vandens suvartojate. S.Sassos pabrėžia, kad labai svarbu klausyti savo kūno ir gerti atsižvelgiant į savo troškulio poreikį.

Jūs vartojate per daug druskos

Peržiūrėkite, kokie produktai vyrauja jūsų mityboje – galbūt jūs vartojate labai daug druskos? Natūralu ir netgi reikėtų gerti daugiau vandens, jeigu pavalgėte sūraus maisto, tačiau jeigu toks maistas yra jūsų kasdienybė, gali būti, kad lėtinis troškulys ateityje nebus vienintelė jūsų problema. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja per parą suvartoti mažiau nei 1500 mg natrio, tad, jei įtariate, kad jo suvartojate daugiau, metas pagalvoti apie mitybos pokyčius.

Manote, kad dėl troškulio kalta druska, bet nesate tikri? Tuomet padidinkite savo suvartojamų vaisių ir daržovių kiekį ir keletą savaičių stebėkite, kaip kinta skysčių poreikis. Kaip pažymi specialistas R.Weissas, vaisiai ir daržovės turi daug vandens, todėl mes jo gauname net negerdami papildomai. Ypač daug skysčių yra arbūzuose, salieruose, agurkuose.

Troškulį painiojate su alkiu

Greičiausiai girdėjote, kad alkį galima supainioti su troškuliu? Būna ir atvirkščiai. Daugelis dehidratacijos simptomų, pavyzdžiui, nuovargis, galvos svaigimas gali būti ir alkio požymis. Tad šiuo atveju svarbu įsiklausyti į savo kūną ir patenkinti jo poreikius.

Tad jeigu išgėrėte kelias stiklines vandens ir jaučiate, kad troškulys vis tiek kamuoja, gali būti, kad metas užkąsti ir pagalvoti apie subalansuotus pietus.

Kenčiate nuo burnos sausumo

Sausa burna gali varginti dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, pradėjote vartoti kokius nors medikamentus, kamuoja aukštas kraujospūdis ar begalė kitų medicininių priežasčių, tačiau lygiai taip pat sausumo pojūtis burnoje painiojamas ir su troškuliu.

R.Weissas pabrėžia, kad sausesnė burna gali būti ir dėl rūkymo, kofeino vartojimo, tam tikrų medikamentų, tačiau problemą sprendžia kramtoma guma be cukraus, skatinanti seilių išsiskyrimą, vandens gurkšnojimas, na, o jeigu netinka nė vienas iš šių būdų, kreipkitės pagalbos į specialistą.

Diabetas

Kaip sako R.Weissas, jo pacientai, besiskundę dideliu troškuliu, dažniausiai turėdavo komplikacijų, susijusių su diabetu. Gydytojas pataria stebėti savo sveikatą ir pasitarti su specialistais bei, reikalui esant, atlikti tyrimus, kurie padės atrasti būdą, kaip pasijusti geriau.

Valgote per daug skysčius varančio maisto

Tam tikri maisto produktai gali skatinti troškulį, nes skatina šlapintis dažniau nei įprastai, todėl peržiūrėkite, kokia jūsų mityba – ką vertėtų įtraukti, o ką – pakeisti. Pavyzdžiui, kofeino turintys produktai yra silpni diuretikai, tad jeigu per dieną išgeriate nemažai kavos ar kitų gėrimų, turinčių kofeino, ilgainiui galite jaustis labiau ištroškę.

S.Sassos sveikiems suaugusiems rekomenduoja ne daugiau kaip 400 mg kofeino per dieną ar net mažiau, jeigu esate jam jautrūs. Alkoholis taip pat yra diuretikas ir gali būti kenksmingas jūsų sveikatai ne tik dėl to, kad skatina troškulį.

Fotolia nuotr./Gazuoti gėrimai
Fotolia nuotr./Gazuoti gėrimai

Skydliaukė

Kartais galite gerti per daug vandens, todėl verta žinoti, kad inkstai nėra vienintelis organas jūsų kūne, darantis įtaką troškuliui. Štai dr. R.Weissas sako, jog skydliaukė, kuri, beje, veikia ir apetitą, temperatūrą ir net plaukus, taip pat turi tam įtakos.

Hipertirozė bei kiti skydliaukės sutrikimai gali skatinti troškulį, pabrėžiama ir tai, kad sergantieji skydliaukės ligomis dažniau serga ir pirmojo tipo cukriniu diabetu, mažakraujyste ir kitomis ligomis, kurios gali sukelti troškulį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius