TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 11 11

11 laimės receptų: kaip „hygge“ išgelbės jus nuo rudens liūdesio ir depresijos

Rudens pabaigoje daugelis mūsų jaučia energijos ir jėgų trūkumą, nuovargį, skundžiasi prasta nuotaika.
Hygge paslaptys
Hygge paslaptys / Vida Press nuotr.

Kaip padėti savo širdžiai, kūnui ir sielai, kai už lango sutemsta vos prašvitus? Kai nuolat lyja, kimba peršalimas ir pučia vėjai? Sezoninė depresija gali būti įveikiama keliomis priemonėmis, pavyzdžiui, remiantis danų laimės paslaptimi – hygge, rašoma goodhouse.ru.

Dienos šviesa

Natūrali saulės šviesa labai svarbi normalioms smegenų funkcijoms atlikti ir visam organizmui. Jeigu namuose trūksta saulės ir šviesos, rizikuojate patirti nuotaikų pokyčius į blogąją pusę. Mėgaukitės kiekviena diena tuo, ką jums duoda gamta ir bent trumpam išeikite į lauką pasivaikščioti, pakvėpuoti grynu oru. Svarbiausia – tinkama apranga ir nusiteikimas. Pamatysite, kad pasivaikščiojimas daro tikrus stebuklus.

Apšvietimas namuose

Nesėdėkite nei namuose, nei darbe prieblandoje – rinkitės papildomas apšvietimo priemones, kad būtų šviesu ir jauku. Daugelis tyrimų atskleidė, jog natūralūs šilti šviesos šaltiniai, pavyzdžiui, ugnies liepsna, mažina kraujo spaudimą ir stresą, padeda nusiraminti. Tad jeigu turite galimybę kūrenti židinį – būtinai tuo pasinaudokite. Taip pat puikus pasirinkimas yra lemputės ar žvakės.

123RF.com nuotr./Kalėdinės lemputės
123RF.com nuotr./Kalėdinės lemputės

Muzika

Susidarykite grojaraštį, kuris jums padės prabusti ryte ir nusiraminti vakare. Mėgstama muzika veikia mūsų nuotaiką ir savijautą, todėl nepraleiskite progos ja apgaubti savo gyvenimą. Ji daro įtaką smegenų veiklai, gerina kognityvines charakteristikas, padeda įveikti stresą.

Hygge filosofija

Tai laimės filosofija, ir ta laimė slypi labai paprastuose dalykuose. Svarbiausia tai, kad tie maži dalykai mus įkvepia pasijausti geriau. Patariama būti geresniems sau, laiką leisti apgalvotai ir sąmoningai, vertinti kiekvieną minutę, apsupti save jaukiais daiktais, leisti sau nedideles nuodėmes ir pajausti malonumą tiesiog džiaugiantis paprastais dalykais.

Darykite tai, kas jums teikia džiaugsmą: būkite su šeima, ruoškite pietus artimiesiems, kepkite pyragus, gerkite skanią arbatą, mėgaukitės karšta ir kvapnia vonia arba tiesiog skaitykite įsisukę į šiltą pledą.

123RF.com nuotr./Jaukumas namuose
123RF.com nuotr./Jaukumas namuose

Aromatai

Skirtingi aromatai veikia mūsų nuotaiką, budina emocijas, sukuria saugumo, komforto ir ramybės jausmą. Kodėl gi neišbandžius tokių aromatų kaip cinamonas, vanilė, gvazdikėliai, apelsinai, mandarinai, spygliuočiai?

Vida Press nuotr./Aromatai
Vida Press nuotr./Aromatai

Tvarka namuose

Norite tikėkite, norite ne, tačiau kasdienis tvarkymasis tam skiriant kelias dešimtis minučių, gerina nuotaiką. O štai netvarka aplink išblaško ir gali baigtis stresu bei sugadinta nuotaika. Pasistenkite nuolat gyventi tvarkoje – tiek namuose, tiek su savimi. Pamatysite tik teigiamus pokyčius.

Šokoladas

Šokoladas skatina endorfinų (laimės hormonų) išsiskyrimą, todėl jaučiamės ramūs ir laimingi. Tik rinkitės kokybišką juodąjį šokoladą – toks suteiks dar daugiau malonių pojūčių.

Vida Press nuotr./Šokoladas su riešutais
Vida Press nuotr./Šokoladas su riešutais

Kepiniai

Tikinama, kad kepiniai – žiemos ritualas Skandinavijoje. Tačiau psichologai ir kulinarijos ekspertai siūlo į tai pažvelgti dar plačiau, pavyzdžiui, kaip į būdą kovoti su depresija, nerimu. Kepiniai mus skatina susitelkti į konkretų darbą, o svarbiausia, visi namai pakvimpa tuo nuostabiu kepinių aromatu. Tiek skanus maistas, tiek malonūs kvapai gerina nuotaiką.

Arbata

Natūrali žolelių arbata, juodoji, žalioji ar baltoji – rinkitės kokią tik norite. Skani, kvapni ir kupina naudingųjų medžiagų, antioksidantų, aminorūgščių arbata gerina nuotaiką, atpalaiduoja, ramina, gerina atmintį.

Shutterstock nuotr./Rudens akimirka.
Shutterstock nuotr./Rudens akimirka.

Knygos

Liaukitės kaboti socialiniuose tinkluose, skaityti naujienas kas kelias minutes. Visą tą naujienų alkį iškeiskite į knygą. Tai padės jums nusiraminti, įveikti stresą, suteiks žinių.

Geras poelgis

Stenkitės daryti gerus darbus visada, kai galite. Kartais tai yra paprasti, tačiau svarbūs poelgiai: pokalbis, išklausymas, pagyra, komplimentas, skambutis ar reali pagalba tiems, kurios kažkam reikia labiausiai. Gebėjimas rūpintis ne tik savimi, bet ir kitais žmonėmis leidžia pajausti pilnatvę, ramybę ir atrasti save.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius