Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 06 23

4 žingsniai, padėsiantys geriau išsimiegoti karštą vasaros naktį

Vasarą prasidėjus didesniems karščiams ir namuose neturint kondicionieriaus išsimiegoti kokybiškai gali būti nelengva. Atrodo, jog alinantis karštis prasiskverbia net pro miegamojo sienas, tampa sudėtinga atgauti per dieną prarastas jėgas. Kaip pasiruošti miegui, kokias priemones rinktis ir kaip pagerinti miego kokybę karštuoju metų laiku dalinasi natūralių audinių specialistė ir vilnos gaminių kūrėjų „Flokati“ atstovė Žydrūnė Ragelė.
Miegas
Miegas / 123RF.com nuotr.

Dienos metu – pakankamas vandens kiekis

Dienos eigoje nepamirškite gerti daug vandens. Vasarą prakaituojame daug daugiau, tad ir vandens kiekis atitinkamai turėtų būti didesnis. Vis tik venkite įvairių vaisvandenių su pridėtiniais skoniais.

Tačiau būtina atkreipti dėmesį, jog prieš miegą daug vandens gerti nereikėtų – taip išvengsite kėlimosi į tualetą naktį bei veido patinimo ryte.

Pižama – tik iš natūralių medžiagų

Šiltuoju metų laiku reikėtų rinktis natūralius pluoštus: medvilnės, lino, bambuko ar vilnos pižamas. Visos šios medžiagos padės sureguliuoti tinkamą kūno temperatūrą, todėl išvengsite perkaitimo. Ypatingą dėmesį reikėtų skirti lengvoms pižamoms su vilna, kuri yra itin pralaidi orui ir geba sugerti bei išgarinti prakaitą iki septynių kartų geriau nei medvilnė.

Dėmesys patalynės oro pralaidumui

Nemaža dalis šalies gyventojų vis dar renkasi patalynę, užpildytą plunksnomis, pūkais arba vata, kurios prastai praleidžia orą. Dėl to išsimiegoti šiltuoju metų laiku tampa vis sunkiau. Vasaros sezonu nepamainoma tampa natūralaus audinio patalynė.

Sintetines antklodes reikėtų keisti į lengvas vilnones. Jos padės išvengti perkaitimo, užtikrins reikiamą oro cirkuliaciją ir efektyviai išgarins drėgmę bei nemalonius kvapus. Vilnonė patalynė visuomet liks sausa, todėl joje nesiveis dulkių erkutės ar kiti nepageidaujami mikroorganizmai.

Rekomenduojama vilnonių antklodžių neslėpti po užvalkalais, kurie gali slopinti gerąsias jos savybes, mažinti oro pralaidumą. Jeigu esate jautresni vilnos pluoštui, ieškokite patalynės su vilna ir medvilne, o jeigu norite vilkti – vasarai rinkitės lino arba medvilnės užvalkalus.

Gaivinantis dušas ir tinkama temperatūra

Prieš eidami miegoti atsigaivinkite po drungno vandens srove. Vanduo neturėtų būti ledinis, nes kūnas, reaguodamas į staigius temperatūrų pokyčius, gali sureaguoti atvirkščiai – trumpai atvėsite, tačiau vėliau kūno šiluma tik dar labiau suintensyvės.

Vasaros metu miegamojo temperatūra neturėtų viršyti 22 laipsnių temperatūros. Namuose neturint kondicionierių ar ventiliatorių, bent valandą iki miego laiko praverkite kambario langus. Viena iš dažnai daromų klaidų: dienos metu paliekami praviri langai, to daryti nereikėtų, nes į kambarį patenka ne gaivus, bet karštas oras, todėl kambario vėdinimui tinkamesnis vakaras.

„Be visų išvardintų priemonių, ar tai būtų karšta vasara ar šalta žiema, turime susikurti paprastus, bet efektyvius miego ritualus – eiti miegoti kasdien tuo pačiu metu ir stengtis tai daryti ne vėliau nei 22 ar 24 valandą. Prieš miegą vietoje naršymo telefone ar televizoriaus žiūrėjimo geriau perskaitykite kelis knygos puslapius. Taip pat nepamirškite vakare užtraukti užuolaidų ar roletų, kad rytinė saulė nepažadintų jūsų anksčiau laiko“, – patarimais dalijosi Ž.Ragelė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius