-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 05

87-erių Petronėlė pievą puošia savo kurtais gyvūnais: pati net lentas susipjauna

Raseinių rajone, Šienlaukio kaimelyje, nuo pagrindinio kelio galima pastebėti geltoną sodybą, apsuptą įvairių gyvūnėlių skulptūrų. Jas savo rankomis jau bemaž ketverius metus kuria Petronėlė Mockienė, kuriai 87-eri. Ji sako, kad nemėgsta sėdėti rankų sudėjusi ir nori kuo nors užsiimti, tad vieną kartą sugalvojo, kad nori ką nors sukurti – taip viskas ir prasidėjo.
Petronėlės darbai
Petronėlės darbai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kadangi visą gyvenimą sunkiai dirbo fermose, keletą metų Kazachstane ir statybose, šiandien ji visą laiką skiria savo pomėgiams. Kaip sako, daro taip, kaip išeina, o svarbiausia juk užsiimti kokia nors veikla, o ne per dienas ant sofos sėdėti.

Petronėlė mus pasitinka kartu su marčia Nijole – ji gyvena visai šalia, tad dažnai aplanko anytą. Petronėlė užaugino keturis vaikus, o šiandien pas ją atvyksta net 11 anūkų ir 12 proanūkių. Kaip Petronėlė sako – visos šventės vyksta jos namuose, o kai visi suvažiuoja iš skirtingų pasaulio kraštų – Švedijos, Škotijos, Maskvos, Ispanijos ir kitų, namai būna pilni klegesio ir džiaugsmo.

Kartais kuria iki 2 valandos nakties

Petronėlės marti Nijolė mano, kad kūrybinę gyslelę guvi senjorė galėjo paveldėti iš savo tėčio, kuris turėjo auksines rankas medžio darbams. Pati Petronėlė sako, kad turėjo rūpintis vaikais, dirbti, nebuvo kada menu užsiimti, tačiau šiandien visas jos laikas skirtas kurti – tai jai labai patinka.

Tik dabar Petronėlė gavo dovanų knygų apie įvairius rankdarbius, o iki tol visi gyvūnėliai gimė tiesiog „iš galvos“.

„Pasakiau sau – reikia kažką pasidaryti namuose, taip ir pradėjau – vienas, kitas angeliukas, paskui gyvuliukas, kiti darbeliai, žiūrėk, jau visa pieva pilna. Kiti jau ir sugriuvo per tą laiką, arba, kaip aš sakau, yra nurašyti, – juokiasi Petronėlė.

Esu labai laiminga, neturiu dėl ko skųstis, nes kiekvieną dieną turiu ką veikti.

– Kuo toliau, tuo geriau man sekasi. Va, vienas naujesnių darbų – žirafa. Pirma aš susikalu iš lentų formą, lentas pati susipjaunu ir tada apvynioju virve. Į vidų dedu tai, ką turiu – ir pagalves, ir antklodes, kurių nenaudoju, o paskui nudažau.

Dirbu daugiausia lauke, o kai šalta, žiema – viduje. Juk dienos trumpos, vakarai ilgai – ką veikti? Vietos pas mane daug“, – sako Petronėlė ir priduria, kad kartais užsimiršta ir dirba iki antros valandos nakties, negali eiti miegoti, kol nepadaro darbo iki galo.

Anksčiau ji laikė tikrus gyvūnus – povus, asiliuką ir ponį, o dabar savo namus puošia sukurtais. Tiesa, vienu metu norėjo laikyti ir lamą, bet persigalvojo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Petronėlės darbai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Petronėlės darbai

„Man jau joks vyras neįtiktų, nes viską pati moku pasidaryti“

Petronėlė gyvena viena, turi šiltnamį, didelį gėlyną ir pati viskuo rūpinasi, tačiau kai sulaukia pagalbos, niekada neatsisako, nors tikina jėgų turinti ir galinti net pati žolę nusipjauti.

„Žinot, aš visus darbus moku, tik su plūgu negalėčiau arti, o ,va, pjauti lentas, malkas galėčiau ir su vyrais. Ir man jau joks vyras neįtiktų, nes viską pati moku pasidaryti. Kai likome šeši vaikai be mamos, greitai turėjome tapti savarankiški. Vienintelis darbas, kuris man ne prie širdies, – sekciją valyti“, – juokiasi Petronėlė.

Skulptūrų parkelį mėgsta apžiūrėti ir važiuojantys pro šalį keliautojai, pasidalinti nuotraukomis socialiniuose tinkluose. Petronėlė sako, kad atvykusi buvo ir Zita Kelmickaitė, kuriai ji papasakojo apie savo kūrybą.

Nuomonių apie savo dirbinius, Petronėlė sulaukia visokių, kiti netiki, kad ji pati juos kuria ir mano, kad už ją viską atlieka anūkai ir proanūkiai. Beje, ji savo kūrinius pritaiko ir atsižvelgdama į šventes – tai velykiniai, tai kalėdiniai dirbiniai pasitinka vežime prie pat jos namų įvažiavimo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Petronėlės darbai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Petronėlės darbai

Gyvenime – tik geri žmonės

Petronėlė kupina pozityvumo, geros nuotaikos. Ji sako, kad nėra kada liūdėti ir priduria, kad jeigu būsi geras kitiems žmonėms, jie tau taip pat bus geri.

„Per savo gyvenimą nesutikau nei vieno pikto žmogaus. Esu labai laiminga, neturiu dėl ko skųstis, nes kiekvieną dieną turiu ką veikti. Aš nereaguoju į jokius blogus dalykus, ant nieko nepykstu, į viską žiūriu ramiai ir su juoku. Kuo mažiau blogų emocijų!“

Petronėlės marti Nijolė priduria, kad sulaukusi 87-erių jos anyta ne tik puikiai atrodo, bet ir yra guvi, stipri, o svarbiausia, kad kūryba jai padeda save realizuoti, ji turinti kuo užsiimti ir ką veikti.

Petronėlei ir drąsos netrūksta: „Skridau oro balionu, bet dar norėčiau išmėginti ir parašiutą, bet jau man niekas neleidžia (juokiasi). Artimiausiu metu manęs laukia kelionė į Švediją, man patinka keliauti, – sako Petronėlė ir priduria, kad turinti sočiai jėgų ir toliau kursianti savo malonumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius