-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 29

Efektyvus grindų valymas: kaip lengvai išvalyti skirtingus paviršius? Pataria specialistai

Daugeliui grindų valymas tikrai nėra labai malonus užsiėmimas. Kodėl? Greičiausiai todėl, kad valyti jas reikia kiekvieną dieną. Jeigu namuose yra mažas vaikas arba gyvūnas – dažnai valymas turi būti dar dažnesnis. Be to, juk namuose dažnai yra kelios skirtingos dangų grindys, o kiekviena jų reikalauja žinių bei priemonių.
Namų šeimininkė
Namų šeimininkė / 123RF.com nuotr.

Laminuotų grindų valymas

Beveik visuose namuose galima atrasti laminuotas grindis. Daugelis jas painioja su medinėmis ir pamiršta, kad laminatas yra labai jautrus vandeniui. Žinoma, vandens reikia, tačiau kiekis turi būti minimalus ir gana greitai nusausinamas.

Laminate dažniausiai yra smulkių griovelių, kuriuose kaupiasi šiukšlės bei dulkės. Šio paviršiaus grindis rekomenduojama valyti bent jau du kartus per savaitę.

Nerekomenduojama naudoti aštraus šepečio, kadangi jo šereliai gali subraižyti grindis.

Būtinai grindis valyti reikia ta kryptimi, kokia yra suklotos laminatės. Tokiu atveju pavyks surinkti ir tą purvą, kuris kaupiasi grioveliuose.

Baigus valyti rekomenduojame laminatą nusausinti kempinėle. Tokiu atveju nepažeisite paviršiaus.

Su actu galima pašalinti labai rimtas dėmes. Jis nepažeis nei laminato, nei kitokio paviršiaus.

„Fotolia“ nuotr./Ant grindų miegantis šuo
„Fotolia“ nuotr./Ant grindų miegantis šuo

Marmurinių grindų priežiūra

Dekoratyvinio akmens grindys yra bene pačios ilgaamžiškiausios. Jas sunku suskaldyti, subraižyti ar kaip nors kitaip sugadinti grindų paviršių. Tiesa, jeigu norite, kad marmurinės grindys atrodytų gražiai, teks joms skirti šiek tiek dėmesio.

Ką tik išklotas grindis yra būtina padengti specialiu tirpalu, kuris apsaugo paviršių nuo vandens, riebalų bei kitų skysčių įsigėrimo. Ši apsauga padės pačias grindis išlaikyti gražias kur kas ilgesnį laiką.

Akmeninės grindys taip pat reguliariai turėtų būti poliruojamos su specialiu vašku. Dažniausiai procedūros užtenka kartą per pusę metų, arba bent kartą per metus. Naudinga nusipirkti nuosavą poliravimo mašiną. Galbūt, kai ją turėsite sandėliuke, dažniau ir kils ranka sutvarkyti grindis. Poliravimas jas apsaugo ir tuo pačiu suteikia spindesio.

Grindys yra gana atsparios vandeniui ir kitiems skysčiams (net ir tokiu atveju, jeigu nebus padengtos specialia priemone). Taigi, valyti su šiltu vandeniu ir muilu grindis rekomenduojama. Tokioms grindims puikiai tinka specialios mašinos, kurios padeda labai intensyviai pašalinti didelių plotų nešvarumus. Jas galima išsinuomoti arba paprasčiausiai kreipkitės į profesionalus, kurie atvyks ir su reikalinga įranga patys sutvarkys. Tokios mašinos dažniausiai valo garais – taigi puikiai įsiskverbia net ir į labai mažus tarpus nei pašalina ypač smulkias dėmes, bakterijas.

Parketasirtapetas.lt nuotr. /Laminuotos ir įbrėžimams atsparios ąžuolo grindys
Parketasirtapetas.lt nuotr. /Laminuotos ir įbrėžimams atsparios ąžuolo grindys

Medinių grindų valymas

Medinės grindys bene iš visų reikalauja daugiausia priežiūros. Kadangi jos gana brangios, norisi, kad tarnautų ilgai ir sėkmingai. Tai pasiekti pavyks tik investavus savo laiką į taisyklingą medinių grindų priežiūrą.

Soda nekenkia medinėms grindims ir tuo pačiu gali pašalinti rimtas dėmes. Jeigu ant paviršiaus atsirado paprastu vandeniu niekaip nepašalinama dėmė, rekomenduojame su vandeniu sumaišytą sodos tirpalą. Jį reiktų uždėti ant dėmės ir palikti bent 10 minučių. Tiesa, ne ilgiau, kadangi nuo sodos toje vietoje gali pakisti medžio spalva.

Specialistai teigia, kad medines grindis šveisti reikia bent jau kartą per metus, nušveitus – perlakuoti. Taip grindys visada atrodys skoningai ir gražiai.

Specialios šluotos medinėms grindims valyti pašalina net ir mažiausius mikroorganizmus, kurie kaupiasi medinių grindų tarpeliuose. Naudinga ir reguliariai dezinfekuoti grindis. Tai galima padaryti naudojant specialias priemones.

Jeigu ant grindų išpylėte kokius nors skysčius – juos reikia nedelsiant išvalyti. Ne todėl, kad jie savo konsistencija kenkia grindims. Svarbiausia, kad nuo skysčių gali pakisti medinių grindų paviršius.

Medinės grindys labai „sugeria“ purvą. Jeigu būtent medis yra visuose namuose – prie lauko durų būtina laikyti kilimėlį į kurį galima nusivalyti kojas. Tuomet purvo bus mažiau namuose.

Specialūs šepečiai medinėms grindims – labai geras pasirinkimas. Jie kainuoja nedaug, o nauda – didelė.

Kilimas.
Kilimas.

Kilimo priežiūra

Lietuvoje kilimai ant grindų nebėra populiarūs. Juos dažniausiai galima atrasti tik senos statybos namuose, kur neatnaujintas interjeras.

Visgi, kalbėdami apie kilimus, dažniausiai galvojame apie senus, raštuotus ir jau pablukusius. O juk tai nėra vienintelis pasirinkimas. Kuo kilimas labiau pūkuotas – tuo jo priežiūra yra sudėtingesnė.

Jei jūsų namuose yra kilimas, jo priežiūrai būtinai įsigykite specialias priemones. Jos padės ne tik kilimą išlaikyti švarų, tačiau tuo pačiu ir išsaugoti ryškias jo spalvas.

Plauti kilimą būtina bent jau kartą per metus. Tai pašalinamos visos negyvosios ląstelės, kurios kaupiasi ant grindų, o tuo pačiu ir kilimo.

Siurbti taip pat reikia dažnai. Rekomenduojama kartą per savaitę. Deja, įprastas siurblys negali taip efektyviai išvalyti, kaip kad vandeniu valanti priemonė.

Grindų valymas daugeliui atrodo nuobodus darbas. Kartais – net ir nereikalingas. Bet švarios grindys – švarūs visi namai. Įprotis – geriausias mokytojas. Valyti grindis, kad ir kokio paviršiaus jos būtų, kartą per savaitę, būtina.

Šaltinis – mopa.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius