-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 14

Giedrė iš gyvūnų ragų išdrožia įspūdingus atvaizdus: žmonėms mieliausi jų augintiniai

Giedrė Maybe (Gribauskė) sako, kad elnių ir briedžių ragus drožinėja ir neįtikėtinas formas suteikia jau daugiau kaip šešerius metus. Užteko kartą pamatyti vieno medžiotojo papuošalą iš ragų, kai ji nusprendė išmėginti ir savo jėgas. Šiandien raguose atgimsta patys įvairiausi atvaizdai, o dažniausiai – žmonėms brangūs jų augintinių atvaizdai.
Giedrė kuria įspūdingus papuošalus iš ragų
Giedrė kuria įspūdingus papuošalus iš ragų / Asmeninio archyvo nuotr.

„Turbūt prieš daugiau nei dešimt metų pamačiau medžiotoją su įspūdingu papuošalu, kuris buvo pagamintas iš rago, o tuo metu medžiotojams buvo gana neįprasta puoštis. Jis paminėjo, kad tokius papuošalus turi tik trys žmonės Lietuvoje. Man tai paliko įspūdį. Vėliau ieškojau, kaip save įprasminti ir kokia veikla užsiimti, tad nusprendžiau daryti papuošalus iš ragų. Pabandžiau ir likau prie šio amato – tai dabar pagrindinė mano veikla“, – sako Giedrė.

Iš pradžių ji sako dariusi pačius paprasčiausius darbus, tiesiog išmėginusi savo jėgas, o vėliau po truputį įsivažiavo ir sulaukė užsakymų: „Pavyko parduoti pirmąjį darbą – elniuką. Nebuvau bandžiusi iki to laiko užsiimti tokia kūryba, bet pavyko“, – juokiasi pašnekovė. Savęs menininke ji nevadina ir teigia, kad anksčiau jos veikla ir gyvenimo būdas nebuvo susijęs su menais. Giedrei mėgo piešti, ji kūrė eiles, tačiau, kad darys papuošalus iš ragų, nebuvo pagalvojusi.

Tačiau po vieno užsakymo sekė kitas, tad ilgainiui ragų drožinėjimas tapo jos pagrindiniu darbu ir mylima veikla. Šiandien ji kuria įvairius papuošalus iš ragų, tačiau populiariausi išlieka augintinių ir laukinių gyvūnų atvaizdai. „Kai pasižiūriu į pirmuosius darbus, matau, kad patobulėjau, nors tuo metu man tie pirmieji bandymai atrodė labai gražūs“, – juokiasi Giedrė.

Iš pradžių ji kurdavo natūralius, nespalvotus kūrinius, tačiau kartą užsakovei paprašius nuspalvinti šuns atvaizdą, Giedrė pabandė tą padaryti ir tokie darbai tapo jos vizitine kortele.

„Kai tik žmonės pamatė pirmąjį nuspalvintą darbą, dauguma panoro, kad ir jiems kuriamus darbus nuspalvinčiau“, – juokiasi menininkė. Paklausta, iš kur atkeliauja ragai, pašnekovė atsako, kad juos perka - yra ir ragų ieškotojų grupės, ir įvairūs skelbimai, be to, Giedrė pabrėžia, kad gyvūnai kasmet meta ragus.

„Man ir pačiai norėtųsi ragų paieškoti, bet tam tiesiog neatrandu laiko. Esu kaip batsiuvys be batų, nes sau taip ir nesukūriau norimų papuošalų iš ragų – tik vieną, drambliuką sėkmei“, – juokiasi Giedrė.

Vienam darbui ji skiria tris keturias dienas, kadangi viskas priklauso nuo sudėtingumo. „Visi darbai man brangūs ir artimi, tačiau didžiausią meilę jaučiu visiems sukurtiems ant rago rožės šuniukams ir kačiukams, kadangi matau, kokie žmonės būna laimingi gavę savo augintinių portretus. Mes su jais susirašome, pabendraujame, nes tai suteikia tiek man, tiek jiems daug gražių emocijų“, – sako kūrėja.

Įkvėpimo ji semiasi iš užsienio kūrėjų ir žavisi jų kruopščiais ir išskirtiniais darbais. Kviečiame ir jus paganyti akis į Giedrės kūrybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius