Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 23

Greitojo maisto atsiradimo istorijos: kai sėkmė aplanko ne iš karto

Nors greitas maistas yra kritikuojamas dėl neigiamo poveikio žmogaus organizmui, tačiau be mėsainių, dešrainių ir gruzdintų bulvyčių sunkiai galima įsivaizduoti šiuolaikinio, kažkur vis skubančio ar tiesiog nemėgstančio kuistis virtuvėje žmogaus kasdienybę.
Mėsainis
Mėsainis / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Mityba

Ar galite įsivaizduoti, kad kažkada tokio maisto, kurį galima valgyti „kelyje“ tiesiog nebuvo? Kas gi tie žmonės, apvertę maisto industriją aukštyn kojomis?

„McDonald's“

Raymondas Albertas Krocas (1902–1984), labiau žinomas kaip Ray Krocas, gimė JAV, išeivių iš Čekijos šeimoje. Šio vyro gyvenimas iki 50 metų tekėjo įprasta, netgi kiek nuobodžia vaga. Jis išbandė nemažai profesijų: buvo greitosios pagalbos vairuotoju, prekiavo vienkartiniais puodeliais, skambino pianinu, dirbo radijo stotyje, o iki 50–ojo savo gimtadienio pardavinėjo pieno kokteilių plakiklius: važinėjo po restoranus ir siūlė šią, „tikrai labai reikalingą“ prekę.

Taip pat skaitykite: 3 imuniteto stiprinimo klaidos. Komentuoja specialistai

Viename iš tokių įprastų restoranų Krocas pastebėjo, kad tolimųjų reisų vairuotojai visada užsisako vieną ir tą patį patiekalą, be to, visada reikalauja kuo greitesnio aptarnavimo. Štai čia jam kilo neįtikėtina mintis – pasauliui reikia restorano, kuris kuo greičiau aptarnautų klientą. Krocas tapo brolių McDonaldų (Richardo ir Maurice – Red.) įkurto restorano bendraturčiu ir iš esmės sumažino valgiaraštį. Ši taktika leido jam gaminti mažiau, bet greičiau ir tuo pačiu atsisakyti padavėjų paslaugų.

Suvokęs, kad tai yra tikra aukso gysla, Krocas franšizės teisėmis atidarė dar daugiau restoranų tokiu pačiu pavadinimu – McDonald's, o 1961 metais galutinai išpirko iš brolių teisę valdyti restoranų tinklą.

TĖVO DIENAI - naminiai mėsainiai
Receptas: Mėsainiai su vištiena
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 29
Receptas
Ingredientai
Miltai: 350.00 g (350 – 420 g - bandelėms)
Mielės: 11.00 g (sausų mielių pakelis - bandelėms)
Druska: 2.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. bandelėms ir kotletukams)
Sviestas: 30.00 g (bandelėms)
Vanduo: 250.00 ml (šiltas vanduo - bandelėms)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (išplaktas kiaušinis - bandelėms)
Sezamo sėklos: 1.00 sauja (bandelėms)
Vištiena: 500.00 g (malta - kotletukams)
Sūris: 50.00 g (fermentinis, tarkuotas - kotletukams)
Duona: 65.00 g (duonos trupiniai - kotletukams)
Česnakai: 4.00 skiltelės (po 2 skilteles kotletukams ir padažui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti - kotletukams)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (1 arbat. š. maltų - kotletukams ir 1/2 arbat. š. padažui)
Paprikos: 5.00 g (malta paprika - kotletukams)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Mocarelos sūris: 6.00 riekės
Pomidorų padažas: 6.00 valg. š.
Jogurtas: 100.00 g (1/2 puodelio natūralaus jogurto arba majonezo)
Salotos: 1.00 vnt. („Ledkalnio“)
Kaip gaminti

Vos tik išgirdus žodį „mėsainis“, prieš akis akimirksniu iškyla greitojo maisto restoranų tinklai. Tuo metu, kai vieni iš mūsų pasiduoda greitojo maisto vilionėms, o kiti vis dar kovoja ir bando laikytis nuo tokių restoranų kuo atokiau, siūlome griauti greitojo maisto stereotipus: namuose tokį maistą galime gaminti ir lėtai, ir sveikai, ir skaniai. Naminiai mėsainiai – puikus pavyzdys. Jei tik galite tėčio pietums skirti porą valandų, būtinai iškepkite namines mielines bandeles ir patys paruoškite naminius vištienos kotletukus. Tikime, kad nustebs visa šeima – namuose ruošti mėsainiai drąsiai gali varžytis su bet kuriais kada nors ragautais mėsainiais iš greitojo maisto restoranų!

Labai dažnai tokie paprasti, žemiški, tačiau nuoširdūs dalykai yra pačios geriausios ir brangiausios dovanos. Sukurkite tėčiui mažą šventę ir nustebinkite jį sočiais bei gardžiais pietumis!

IŠKEPKITE BANDELES

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ˚C temperatūros.

2. Sumaišykite vieną puodelį miltų su mielėmis ir druska. Minkštą sviestą supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į miltų mišinį. Supilkite šiltą vandenį ir gerai sumaišykite. Tuomet dalimis suberkite likusius miltus ir išminkykite vientisą, elastingą ir nelipnią tešlą. Suformuokite rutulį ir perdėkite jį į aliejumi išteptą dubenį. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje maždaug valandai, kol tešla pakils dvigubai.

3. Pakilusią tešlą dar šiek tiek paminkykite ir padalykite į šešias lygias dalis. Iš visų dalių suformuokite lygias apvalias bandeles. Sudėkite jas į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, palikdami tarp bandelių bent 5 cm tarpus. Uždenkite skardą su bandelėmis rankšluostėliu ir palikite pakilti dar pusvalandžiui.

4. Pakilusias bandeles aptepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamo sėklomis. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min., kol bandelės taps gražiai auksinės spalvos.

IŠKEPKITE KOTLETUKUS

1. Kol bandelės kepa, visus kotletukams skirtus produktus sumaišykite dubenyje. Šiek tiek sudrėkintomis rankomis suformuokite 6 apvalius plokščius kotletukus. Sudėkite juos ant padėklo, uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie valandą, kad į vištieną įsigertų prieskoniai.

2. Grilio keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Sudėkite paruoštus kotletukus ir kepkite apie 5–7 min., kol gražiai apskrus. Tuomet atsargiai su mentele apverskite ir kepkite dar apie 5 minutes, kol ir antra kotletuko pusė bus gražios aukso spalvos.

3. Bandelės tikriausiai jau bus iškepusios – išimkite jas iš orkaitės ir sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 ˚C temperatūros.

4. Išimkite iškeptus kotletukus iš keptuvės ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Ant viršaus uždėkite po riekelę pomidoro ir po riekelę mocarelos. Dėkite kepimo skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite kelias minutes, kol sūris išsilydys. Išimkite apkeptus kotletukus iš orkaitės.

PARUOŠKITE MĖSAINIUS

1. Kol kotletukai kepa orkaitėje, paruoškite česnakinį jogurto padažą: dubenėlyje sumaišykite trintą česnaką, maltus juoduosius pipirus ir natūralų jogurtą (jeigu norite, galite naudoti majonezą).

2. Iškeptas bandeles perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Apatinę bandelę aptepkite česnakiniu padažu, uždėkite porą salotos lapelių. Ant salotų dėkite šiltą apkeptą kotletuką, ant kotletuko – šaukštą pomidorų padažo. Uždėkite viršutinę bandelės dalį.

3. Patiekite nedelsiant. Skanaus!

Mėsainius tėčiui ruošė Asta Černė

Suskleisti
Naminiai mėsainiai
Receptas: Naminiai mėsainiai su jautiena
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.3 / 34
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 250.00 g (faršas)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono)
Mairūnas: 1.00 arbat. š.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (naminis)
Salotos: 4.00 vnt.
Bandelės: neskaldytų grūdų 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti
  1. Jautienos faršą sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite česnako, įberkite mairūnų, druskos, pipirų ir gerai viską išminkykite. Suformuokite du plokščius kotletukus ir kepkite su šlakeliu aliejaus „grill“ keptuvėje apie 5 minutes iš abiejų pusių.
  2. Kol mėsainiai kepa, bandeles perpjaukite pusiau ir pakepinkite keletą minučių sausoje keptuvėje. Ant vienos bandelės puselės dėkite kelis lapus salotų, pusę keptos paprikos, mėsainį, uždėkite šaukštą pomidorų padažo ir uždenkite kita bandelės pusele. Mėsainius galite pagardinti plonai pjaustytais raudonaisiais svogūnais, pomidorų ar agurkų griežinėliais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Taip pat skaitykite: 15 faktų apie greitąjį maistą. Ar vis dar trokštate to, ką matote paveikslėlyje?

Kebabai

Išradėjas – Kadiras Nurmanas (1933–2013), Berlyne gyvenęs turkas, kuris 1972 metais ėmėsi smulkaus verslo: prekiavo į lavašą įvyniota kepta mėsa. Patiekalas buvo gamintas pagal turkišką receptūrą, bet taip, kad jį būtų galima valgyti ne prie stalo, o „kelyje“. Juk pradedantysis verslininkas puikiai suvokė, kad europiečiai nuolat kažkur skuba.

XX a. pabaigoje šis patiekalas Europoje sulaukė milžiniško populiarumo: praktiškai kiekviename mieste, kiekvienoje gatvėje buvo galima rasti užeigą, kur ant vertikalių iešmų sukosi kepta aviena, veršiena ar vištiena. Pietinių kraštų emigrantai mikliai įvyniodavo mėsą į lavašą, pridėdavo šviežių kopūstų ir salotų, įpildavo padažo.

Atrodytų, Nurmanui tai turėjo būti tikra aukso gysla, tačiau... jis neužpatentavo nei šios idėjos, nei recepto. Nepaisant to, kad iš savo išradimo jis negavo didelio pelno, jis džiaugėsi, kad savo tautiečiams suteikė galimybę užsidirbti.

Graikiški kebabai
Receptas: Graikiški kebabai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.0 / 6
Receptas
Ingredientai
Faršas: 500.00 g (jautienos arba kiaulienos)
Duona: 4.00 vnt. (riekelės baltos)
Vynas: 100.00 ml (balto)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kapoti žalumynai (mėtos, čiobreliai, raudonėliai) 20.00 g
Kaip gaminti

1. Duonos plutą nupjaukite, minkštimą sudėkite į plokščią dubenėlį ir užpilkite vynu.

2. Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite karštame aliejuje ir atvėsinkite.

3. Giliame dubenyje sumaišykite visas sudedamąsias dalis: faršą, mirkytą duoną, atvėsusius svogūnus, kapotus žalumynus. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, tada gerai išminkykite ir bent pusvalandį palikite pastovėti, kad mėsą pasimarinuotų.

4. Iš marinuoto faršo drėgnomis rankomis formuokite pailgas dešreles, jas kepkite ant grotelių apie 15 min.

5. Tiekite su salotomis, citrinos griežinėliais ir graikiška duona (pitta).

Suskleisti
Vištienos kebabai
Receptas: Vištienos kebabai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 62
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 350.00 g (filė)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 2.00 žiupsnelis (miltelių)
Aliejus: 2.00 valg. š. (2–3)
Lavašas: 2.00 vnt. (didelių paplotėlių)
Agurkai: 1.00 vnt. (1/3 ilgavaisio)
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelis)
Kopūstai: 1.00 vnt. (0,5 kininio)
Pomidorų pasta: 70.00 g
Jogurtas: 360.00 g (natūralaus)
Česnakai: 1.00 skiltelės (didelės)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Mairūnas: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Paprikos: 2.00 vnt. (kelių marinuotos aitriosios paprikos ankščių – nebūtina)
Kaip gaminti
  1. Vištienos filė supjaustykite smulkiais kubeliais.
  2. Ant jų užberkite druskos ir maltų aitriųjų paprikų Prieskonius gerai įminkykite į mėsą, uždenkite ir palikite 30 min. pasimarinuoti.
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių.
  4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite vištienos gabalėlius. Kepkite vis pamaišydami, kol dailiai apskrus.
  5. Tuo metu pasiruoškite padažą: giliame inde sumaišykite pomidorų pastą, natūralų jogurtą, išspaustą arba smulkiai įtarkuotą česnaką, druską ir maltus bazilikus, mairūnus ir raudonėlius. Atidėkite.
  6. Susmulkinkite agurkus, pomidorus ir kininį kopūstą.
  7. Imkite lavašą. Palikdami tuščios erdvės lavašo apačioje ir šonuose, dėkite kininius kopūstus, pomidorus, agurkus, keptą vištieną ir gausiai pilkite padažo.
  8. Patariumas: jei mėgstate itin aštriai, galima įdėti stambiai sukapotų aitriųjjų  paprikų ankščių.
  9. Vyniokite kebabą: ant daržovių lenkite lavašo apačią ir tik tada vyniojame šonus.
  10. Patarimas: kad laikytųsi tvirtai, neiširtų, įsukite kebabą į foliją.
  11. Kebabus šildykite orkaitėje apie 10 minučių.

Receptą atsiuntė Gintarė

Suskleisti

Taip pat skaitykite: Sveikos gyvensenos filosofija ir receptais Solamita Sabaliauskaitė sužavėjo 27 tūkst. „Instagram“ sekėjų

„Subway“

„Subway“ restoranų tinklo istorija prasidėjo 1965 metais, kai amerikietis Frederickas Adrianas DeLuca (1947–2015) atidarė pirmąją sumuštinių užkandinę, norėdamas užsidirbti pinigų studijoms. Tiesa, jaunajam verslininkui tuo metu atrodė, kad jo idėja yra pasmerkta nesėkmei.

Tačiau likimas pasisuko kitaip, kai DeLuca kelyje „pasimaišė“ partneris – Peteris Buckas, kuris į naują verslą investavo 1000 dolerių. Užkandinę pavadino „Pete's Super Submarines“, vėliau tiesiog – „Subway“. Ilgieji sumuštiniai sulaukė milžiniško populiarumo: 1974-aisiais partneriai atidarė daugiau užkandinių negu galėjo tikėtis, o 1987 metais – 1000-ąją užkandinę. Dabar ši kompanija turi tinklą su daugiau kaip 42 400 greitojo maisto restoranų 108–iose pasaulio šalyse.

„KFC“ (Kentucky Fried Chicken)

Įkūrėjas – amerikietis Harlandas Davidas Sandersas (1890–1980), labiau žinomas kaip pulkininkas Sandersas. Iš tikrųjų jį būtų galima vadinti „netikru pulkininku“. Kariuomenėje jis tarnavo, bet neilgai, ir nepasiekė karjeros aukštumų. Sanderso gyvenimas visada buvo susijęs su maistu: jau nuo pat vaikystės, kai mirė jo tėvas, o mama buvo paskendusi darbuose, jam teko gaminti valgį 3 jaunesniems broliams ir seserims.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./KFC iškaba.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./KFC iškaba.

Taip pat skaitykite: Virtuvės šefas Mindaugas Mizaras pataria, kaip pasigaminti gardų mėsainį

Kai Sanderso mama vėl ištekėjo, jis, būdamas 16 metų, suklastojo dokumentus ir įstojo į kariuomenę. Tarnavo jis neilgai, o vėliau išbandė daugelį darbų: kūriko, fermerio, tramvajaus palydovo. Begalinis darbų kaleidoskopas išsekino Sandersą ir, būdamas 40 metų, jis nusprendė daryti tai, ką moka geriausiai, – kepti vištieną tešloje.

Vienos automagistralės pakelėje Sandersas atidarė autoservisą, o šalia jo – nedidelę valgyklą, kur buvo galima nusipirkti keptą viščiuką. Servisas tapo labai garsus, bet ne dėl auksinių rankų meistrų, o dėl šalimais esančios valgyklos.

Servisas tapo labai garsus, bet ne dėl auksinių rankų meistrų, o dėl šalimais esančios valgyklos.

Sandersas metė autoserviso verslą ir visas jėgas skyrė tam, kas vėliau atnešė jam milžinišką sėkmę ir nemenkas pajamas. Tiesa, valgyklai populiarumo pridėjo ir vienas iš restoranų kritikų, kuris netyčia čia apsilankė ir parašė puikią recenziją. Lankytojai pradėjo plaukte plaukti.

Dabar reikėjo paspartinti maisto gamybos procesą, kad klientai kuo greičiau gautų užsakymą. Sandersas pradėjo naudoti greitpuodžius – jie per pusę sumažino klientų laukimo laiką.

Taip pat skaitykite: 10 pačių kenksmingiausių maisto produktų

Keptas Sanderso viščiukas tapo populiarus visoje Kentukio valstijoje ir jos gubernatorius suteikė Sandersui „Kentukio pulkininko“ titulą. Tačiau apie 1950 metus šalia automagistralės, kur buvo populiari užeiga, buvo pradėtas tiesti naujas kelias ir dėl to žymiai sumažėjo klientų skaičius. 60-metis Sandersas nusprendė parduoti savo verslą: jis važinėjo po restoranus ir siūlė jiems pardavinėti keptą Kentukio viščiuką (Kentucky Fried Chicken – KFC), o jam mokėti 5 proc. nuo pardavimo sumos. Likimas ir vėl nusišypsojo – Sanderso klientais tapo šimtai Amerikos restoranų.

Sandersas pelningai pardavė savo projektą privatiems investuotojams, bet tuo paču liko kompanijos veidu ir atstovu. Mirė jis 1980 metais, būdamas labai turtingu ir žinomu žmogumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius