Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 08 23

Į mokyklą – ne tuščia galva: 7 produktai jūsų vaiko smegenims

Į mokyklą jau už savaitės, o jūsų atžalos galvoje pučia vėjas - išsiblaškęs, viską pamiršta. Sunku įsivaizduoti, kad šioje galvelėje kada nors sėkmingai nusės daugybos lentelė… Akivaizdu, kad smegenims reikia palaikymo, o jį suteikti gali tinkamai parinktas maistas. Tad ką gi dėti į pirkinių krepšelį?
Sumuštinis su lašiša
Sumuštinis su lašiša / 123RF.com nuotr.

Štai 7 produktai, kurie padės jūsų vaikui įveikti net pačias sunkiausias gramatikos taisykles.

1. Kiaušiniai

Mokslininkų teigimu, baltymai ir kitos maistingosios medžiagos, esančios kiaušiniuose, padeda vaikams sukaupti dėmesį ir susikoncentruoti.

©Instagram/tasteoflambeth nuotr./Orkaitėje kepti purūs kiaušiniai
©Instagram/tasteoflambeth nuotr./Orkaitėje kepti purūs kiaušiniai

Kaip patiekti:

Jeigu vaikas nemėgsta virtų kiaušinių, iškepkite purų omletą su pienu ir įvyniokite į viso grūdo tortiliją. Šis baltymų ir angliavandenių derinys pusryčiams suteiks sotumo iki pietų ir vaikams nesinorės jokių saldumynų.

2. Graikiškas jogurtas

Riebalai yra labai svarbūs gerai smegenų veiklai. Be to, riebus graikiškas jogurtas, kuriame ir baltymų daugiau nei kitos rūšies jogurte, padeda pagreitinti informacijos įsisavinimą.

Shutterstock nuotr./Pusryčių desertas su graikišku jogurtu ir keptais obuoliais
Shutterstock nuotr./Pusryčių desertas su graikišku jogurtu ir keptais obuoliais

Kaip patiekti:

Pasiūlykite graikiško jogurto porciją pavakariams, pagardinę jį viso grūdo riešutiniais dribsniais ir sauja šviežių uogų ar juodojo šokolado gabaliukais. Šiuose produktuose esantys polifenoliai paskatins smegenų kraujotaką ir padės išlaikyti proto aštrumą.

3. Žalumynai

Turtingi vitaminais, antioksidantais ir folio rūgštimi špinatai ir lapiniai kopūstai (dar vadiname kale) yra tikri smegenų draugai, padėsiantys jas išlaikyti budrias iki pat senatvės.

Vida Press nuotr./Kokteilis su špinatais
Vida Press nuotr./Kokteilis su špinatais

Kaip patiekti:

Dauguma vaikų nuoširdžiai nemėgsta šių produktų, tad jums gali tekti pagudrauti. Jeigu vaikas nuolat iš salotų išrankioja špinatų lapelius, padarykite žalią uogų ir vaisių kokteilį, įmesdami ten kelis špinatų ar kopūstų lapelius. Šiomis daržomis galite pagardinti omletus, sriubas ar lazaniją (o kuris vaikas nemėgsta lazanijos?). Galų gale, pagaminkite lapinių kopūstų traškučius. Sukarpykite lapus nedideliais lopinėliais, apšlakstykite aliejumi,pabarstykite druska ir apkepkite orkaitėje. Pamatysite – nuo stalo dings akimirksniu!

4. Žuvis

Tai puikus vitamino D ir Omega 3 rūgščių šaltinis, padedantis išlaikyti smegenų veiklą aktyvią ir stiprinantis atmintį. Tad į meniu būtinai įtraukite lašišą, silkę, menkę, skumbrę.

Fotolia nuotr./Kepta lašiša.
Fotolia nuotr./Kepta lašiša.

Kaip patiekti:

Net nemėgstantys žuvies vaikai paprastai nesirauko valgydami rūkytą lašišą. Jeigu nepavyks įsiūlyti silkės, padarykite gardžių sumuštinukų su rūkyta skumbre, kiaušiniais, fermentiniu sūriu ir majonezu. Pagardinkite krapais ir šviežių svogūnų laiškais – sumuštiniai dings akimirksniu.

5. Riešutai ir sėklos

Baltymai ir nepakeičiamos riebalų rūgštys, vitaminai ir mineralai, esantys riešutuose ir sėklose, gali pagerinti nuotaiką ir išlaikyti stiprią nervų sistemą.

Vida Press nuotr./Riešutai
Vida Press nuotr./Riešutai

Kaip patiekti:

Riešutų sviestas? Jis, ko gero, visuose namuose sudorojamas tą pačią dieną, kai yra nuperkamas. Įvairovės dėlei namuose galite pagaminti saulėgrąžų užtepėlę, kurioje bus gausu folio rūgšties, vitamin E, seleno. Kartu su viso grūdo duona ši užtepėlė bus tikra naudingų medžiagų bomba smegenims. Iš riešutų galite pasigaminti pesto padažą, sumalę ir suamiše juos su alyvuogių aliejumi bei bazilikais – tai bus puikus pagardas makaronų patiekalams.

6. Avižos

Baltymais ir skaidulomis turtinga avižiniai dribsniai padeda išlaikyti švarias širdies ir smegenų arterijas. Atlikto tyrimo duomenimis vaikai, kurie dažnai valgė avižinių dribsnių košes, geriau atliko užduotis mokykloje nei tie, kurie valgė saldžius javainius.

Vida Press nuotr./Avižiniai dribsniai
Vida Press nuotr./Avižiniai dribsniai

Kaip patiekti:

Košę galite pagardinti cinamonu, šviežiomis uogomis ar šaukšteliu mėgstamos uogienės.

7. Obuoliai ir slyvos

Vaikai dažnai prašo saldumynų, ypač kai jaučiasi pavargę ir jiems trūksta energijos. Obuoliai ir slyvos yra puikus sveikas užkandis ir energijos šaltinis. Juose esantis antioksidantas kvercetinas padeda gretai atgauti energiją ir suaktyvinti smegenų veiklą.

123rf.com nuotr./Obuoliai
123rf.com nuotr./Obuoliai

Kaip patiekti:

Vertingiausios medžiagos dažnai slepiasi vaisių odelėje, tad juos gerai nuplaukite ir patiekite neluptus. Artėja ruduo – gėrybių metas, tad vaisiai turėtų būti ant stalo kasdien ir kaip greitas užkandis rasti vietą kiekvieno vaiko krepšelyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius