Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 10

Ignas Bakėjus: sportuojantys žmonės pagerina net santykius su artimaisiais

Prasidėjus Naujiesiems metams tradiciškai susikuriame tikslus, kurių norime pasiekti šiemet. Ar jau susidarėte savo sąrašą? Ar jame yra punktas „išmokti atsipalaiduoti ir palikti darbinius rūpesčius darbe“? Darbinius rūpesčius iš galvos išplauna dušas, karšta vonia, pasivaikščiojimai gryname ore arba sportas. Sporto ir sveikos gyvensenos judėjimo „My Hero!“ vienas iš įkūrėjų Ignas Bakėjus sako, jog nesvarbu kokią sporto rūšį pasirinksite – teigiamos įtakos savijautai turi ne raumenų darbas, o gilus kvėpavimas.
Ignas Bakėjus su šeima
Ignas Bakėjus su šeima / Organizatorių nuotr.

Dienraščio „New York Times“ priedas „Gudrus gyvenimas“ sausio pirmąją paskelbė straipsnį apie tai, kokiais būdais reikėtų atsipalaiduoti grįžus po darbo dienos:

Nusiprauskite po dušu. Ir ne tik dėl to, kad per darbo dieną suprakaitavote – vanduo nuplauna nuovargį ir suteikia energijos. Jei mėgstate, galite pagulėti šiltoje vonioje, į ją įsilašinti kelis lašus mėgstamų eterinių aliejų. Jei neturite galimybės išsimaudyti, apšlakstykit riešus šaltu vandeniu arba, prisileidę vandens į vonią, pabraidykite vėsiame vandenyje. Tuomet iškart apsiaukite šiltomis kojinėmis. Namuose apsirenkite patogiais, minkštais, judesių nevaržančiais drabužiais.

Pagulėkite ant lovos, sofos, paklausykite ramios instrumentinės muzikos.

Medituokite – tie, kas niekuomet to nedarė, gali apie šį veiksmą galvoti kaip apie itin sudėtingą. Tačiau meditacija gali būti tik gilus kvėpavimas užsimerkus ir įsitaisius taip, kaip jums patogu. Susikoncentruokite į kvėpavimą ir darykite tai tol, kol jums atrodys reikalinga.

Išeikite į lauką gyvenantiems arčiau parko ar kitos žalios zonos šis patarimas tiks labiau, tačiau šaltas lauko oras visuomet šiek tiek prablaško ir suteikia naujų jėgų

Žmogus tampa labiau pozityvus, laimingesnis. Kodėl? Nes tiesiog prisikvėpuoja daugiau deguonies. Gerą savijautą suteikia ne tai, kad raumenys susitraukinėja, o dėl gauto deguonies.

Pasimylėkite šis patarimas skamba keistai, tačiau jis mirga visuose straipsniuose, kuriuose rašoma, kaip atsigauti po didelio streso. Seksas organizme padidina laimės hormonų kiekį ir tai yra procesas kurio metu apie darbą tikrai negalvojate (tikėkimės).

Pasimasažuokite arba paprašykite masažo – prisilietimo pojūtis žmogui yra vienas maloniausių. Galite pamasažuoti savo pečius, smilkinius, kaklą ir apatinę nugaros dalį. Žinoma, jei turite šalia artimąjį, kuris sutinka padaryti jums masažą – dar geriau. Tuomet kitą dieną jūs pasiūlykite masažą.

Sportuokite. Pastaruoju metu sportuojančių žmonių daugėja, sukurta galybės įvairiausių savo rezultatus sekti padedančių programėlių – tai padeda kelti motyvaciją, užsibrėžti konkrečius tikslus.

Pasiekti lengva – o kaip išlaikyti?

Vis dar neatradote mėgstamo sporto? Įkvepiančio gyvenimo treneris Ignas Bakėjus sako, kad svarbiausia yra nusistatyti tikslą, dėl ko sportuoji. Ar dėl to, kad taip daro visi? Kad sportuoti dabar madinga? Gražus kūnas – viena dažniausių priežasčių, verčiančių žmones prakaituoti sporto salėse, tačiau šio tikslo įmanoma pasiekti per kelis mėnesius – o kas toliau?

Ignas Bakėjus
Ignas Bakėjus

„Žmonės nepasigilina, kam to reikia. Na, jie galvoja: „Esu storas(-a)“. „Noriu priaugt daugiau svorio“. Bet pasiekti kūno formą – labai lengva. Kaip visa tai išlaikyti dešimtmečius – čia yra sunkiausia. Pinigus uždirbti taip pat yra lengva – bet kaip juos išlaikyti? Jei sukūrei kokį nors labai populiarų žaidimą ar programėlę išmaniajam telefonui – kaip padaryti, kad dar kelioka metų ji būtų populiari ir įdomi?“ – lygino I.Bakėjus.

Jis teigė, kad kai žmonės jau mato norimas kūno formas veidrodyje, jos nebedžiugina. O kas toliau? Jie nebūna pagalvoję, dėl ko reikės stengtis, kai išvaizda tenkins. I.Bakėjus pastebi, kad tuomet jie nusprendžia užsukti į greito maisto užkandinę arba pasimėgauti ledais, saldumynais – juk viskas, figūra jau graži. Ir ratas užsisuka iš pradžių: priaugti kilogramai, nepasitenkinimas savo kūnu, sportas siekiant norimos išvaizdos.

„MyHero!“ motyvuotojas sako, kad dar viena klaida – pasikabinti prieš nosį kokios nors įžymybės ar modelio plakatą ir siekti būtent tokių kūno formų.

„Nesvarbu, kad mano kaulų struktūra, raumenų struktūra yra visiškai kitokia – aš sieksiu atrodyti taip, kaip tas modelis. Ir neduok Dieve, savo kelyje sutiksiu trenerį, kuris sakys: „Taip, taip, žinoma, tai pasiekiama!“. Tada alinsi save iki negalėjimo ir galbūt pasieksi tokį sudėjimą, tačiau būsi nuvargęs (-usi), papilkėjusia oda, kaulėtas (-a)“, – sako I.Bakėjus.

Kaip susijęs alkoholio vartojimas ir sportas?

„MyHero!“ idėjinis vadas ir treneris kalba iš patirties: į jį yra kreipęsi žmonės, kurie sportu nustekeno organizmą, susilpnino imunitetą, organizmui ėmė trūkti vitaminų ir mineralų, prasidėjo nemiga. Jie laužė galvą: „O ką dabar daryti?“

Žmonės nepasigilina, kam to reikia. Na, jie galvoja: „Esu storas(-a)“. „Noriu priaugt daugiau svorio“. Bet pasiekti kūno formą – labai lengva. Kaip visa tai išlaikyti dešimtmečius – čia yra sunkiausia.

„Ir mes vėl grįžtame prie pagrindinio klausimo: „Tai koks Tavo tikslas?“ Kaip ir minėjau, daugelis sako: „Noriu turėt daugiau raumenų, gražų pilvo presą.“ Tačiau sportuodami žmonės atsisako alkoholio, atranda sveiką mitybą, sąmoningumą, susitvarko santykiai su artimaisiais, su žmona ar vyru, su vaikais. Štai kur sportas gali nuvesti“, – sako garsus treneris.

Kokiu būdu sportas gali paskatinti sveikai maitintis, atsisakyti svaigalų?

Sportuojant intensyviau kvėpuojame, pagreitėja kraujotaka, sparčiau ima plakti širdis – smegenys gauna daugiau deguonies. Kartu pradedame sparčiau sveikti nuo įvairių negalavimų ir ligų.
„Užsikuria visi procesai – žmogus tampa labiau pozityvus, laimingesnis. Kodėl? Nes tiesiog prisikvėpuoja daugiau deguonies. Gerą savijautą suteikia ne tai, kad raumenys susitraukinėja, o dėl gauto deguonies. Dėl to pradeda geriau veikti smegenys ir ilgainiui kyla visokių klausimų. Pavyzdžiui: „O kam aš čia einu parūkyt? O gal nereikia?...“ Kuo toliau sportuoji, tuo garsiau girdisi tas vidinis balsas: „Klausyk, nu ką tu čia dabar darai – juk Tau to nereikia. Vakar prigėrei, šiandien sportuosi – gi droži sveikatą“. Ir ateina momentas, kai turi priimti sprendimą: ką daryti – mesti ar nemesti?“, – sako I.Bakėjus.

Sportas ir tingulys – amžinas virsmo ratas?

Treneris priduria, kad intensyvaus kvėpavimo būdų yra įvairių, pavyzdžiui, vieni intensyviai kvėpuoja tiesiog gulėdami ant žemės, kiti – lėtai atlikdami jogos pratimus, treti – bėgdami ar visam kūnui krūvio duodančiose aukštesnio intensyvumo treniruotėse.

„Gali netgi sėdėdamas biure padaryti 5 minučių prasikvėpavimą ir jau smegenys pasiruošia intensyvesniam darbui. Kankina nemigos, migrenos? Tai yra tiesiog dėl deguonies ir vandens trūkumo. Kai tik žmogus pradeda sportuoti, jis iškart jaučiasi geriau. Tai yra intensyvaus kvėpavimo padarinys“, – sako I. Bakėjus.

Organizatorių nuotr./„MyHero“ treniruotė VCUP
Organizatorių nuotr./„MyHero“ treniruotė VCUP

Po darbo dienos jaučiatės mirtinai pavargę? Sportuokite ryte. Tačiau treneris pripažįsta, kad tam reikia dar didesnės motyvacijos. „MyHero!“ bendruomenėje žmonės jau kelerius metus iš eilės kiekvieną rytą sportuoja 6.30 val., taip pat kiekvieną trečiadienį jie tokiu laiku susitinka Tauro kalno papėdėje pasportuoti, pabėgioti, kur treniruotė būna nemokama ir prie jos gali jungtis visi miesto gyventojai. Vakare renkasi sportuoti daugiau žmonių, tačiau tingulys visuomet sukiojasi kažkur aplink ir gundo prigulti ant sofutės.

„Visus vakare atėjusius į treniruotę pirmiausia pagiriu. Sakau: „Apsidairykite, kiek daug žmonių neatėjo, nes jie patingėjo, neatsikėlė. Beje, mes savo nariams nuolat parašome: „Na, kaip jūs laikotės? Gal jau metas ateiti pasportuoti? Jau praėjo kelios dienos po Naujųjų – metas vėl grįžti į ritmą.“ Taip pat filmuojame įvairius motyvuojančius, įkvepiančius video“, – sako I.Bakėjus.

Ir vis tik dalis pradėjusių palūžta, pritingi, nusprendžia verčiau likti namuose. I.Bakėjus dėl to jų tikrai nesmerkia.

Vyras turi nusimaudyti, atsisėsti, gerai pavalgyti ir tada jau myli savo namiškius.

„Tuomet žmogui duodi laiko pasimurkdyti migrenose, blogose emocijose, tam tinguly. Ir vieną dieną, žiūrėk, jie baigia valgyti tuos savo ledus, atsistoja ir ateina. Ir taip sukasi ratas – kai tai įvyksta kokį trečią ar ketvirtą kartą, aš primenu žmogui punktą numeris vienas – kodėl tu tai darai?“ – sako I.Bakėjus.

Jo teigimu, kai kurie žmonės galvoja, kad su gražiu kūnu jie automatiškai taps sėkmingi ir dalykai, nuo kurių jie bėga ir slepiasi, savaime išsispręs.

„Neišsisprendžia. Nemeilė sau skleidžiasi įvairiais pavidalais: jie alina save jei ne sportuodami, tai labai daug dirbdami, nevalgydami“, – pastebi „MyHero!“ treneris.

Ką I.Bakėjus pataria veikti grįžus iš darbo?

Kaip dar be sporto galima atsipalaiduoti grįžus po darbo. I. Bakėjus pateikia kelis būdus, kuriuos taiko pats:

1. Pasivaikščioti

2. Pasigaminti kažką skanaus ir sveiko

3. Paskambinti tėvams, draugams ar artimiesiems

4. Pašokti įsijungus mėgstamą muziką

5. Klausyti paskaitos tema, kuri jus domina, jums yra aktuali

6. Pasikalbėti su vyru, žmona, vaikais, kolegomis – kaip praėjo jų diena? Kokias emocijas jie išgyveno?

„Galbūt turite kažkokių „ritualų“, kurie jums nepatinka? Stebėkite save: ar kas vakarą grįžę po darbo įsipilate taurę vyno ar atsikemšate alaus butelį? Ar norite tai daryti ir ateinančius 20 metų? Jei tai tapo ritualu, vadinasi, esate priklausomi“, – atkreipia dėmesį I.Bakėjus.

Treneris primena, jog vyrams neretai grįžus namo reikia apie 20-ies minučių tylos ir „pereinamojo“ laikotarpio.

„Jis tik ką po atšiaurios aplinkos ir „karo“ grįžo namo. Vyras turi nusimaudyti, atsisėsti, gerai pavalgyti ir tada jau myli savo namiškius, – šypsosi I. Bakėjus. –Tik tada jis nori ir turi psichinės energijos išklausyti žmogų, kuris nori kažką pasakyti. Pavyzdžiui, žmoną. Jei vos grįžusį jį užgrius klykiantys vaikai ar žmona su priekaištais, jis užsiblokuos ir nieko tą vakarą nedarys.“

Tuo metu moteris atsipalaiduoja išsipasakodama visas per dieną sukauptas emocijas. Jas moteris gali ir „išsportuoti“, tačiau išsišnekėti yra vienas iš jos poreikių.

„Ką gali padaryti moteris – tai paskambinti draugei, paskambinti mamai, prisėsti prie vyro – ir daug pliurpti. Išsikalbėjimas suteikia atsipalaidavimą. Bet, jei išsišnekėjimas yra derinamas su alkoholiu, aš apsvaigstu, liežuvis atsiriša ir tuomet jau kalbu nebesąmoningai“, – perspėja I.Bakėjus.

„Rinkis gyvenimą“ – 15min turinio projektas, dalinai finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius