-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 10 03

Japoniškos tvarkos menas: 10 taisyklių, kad visada džiaugtumėtės švara

Ar tikrai tvarkytis taip nepakenčiamai sudėtinga, neįdomu, ilgai užtrunka ir apskritai yra tikras košmaras?
Tvarkingi namai
Tvarkingi namai / 123RF.com nuotr.

Tačiau koks pasitenkinimas būti švariuose namuose... Jeigu papuolate į tų žmonių skaičių, kuriems tvarkymasis kančia, metas sužinoti japoniškos tvarkos paslaptis. Marie Kondo, knygos „Tvarkingų namų stebuklas: japonų menas tvarkytis“ (angl. The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing) autorė, ne veltui išgarsėjo visame pasaulyje, rašoma popsugar.com.

Taigi, nuo ko pradėti?

Darykite viską iš karto ir dabar

Skirkite laiko kasdien savo tvarkai ir švarai palaikyti ir jums niekada nebereikės valandų valandas kuoptis savaitgaliais. Taip sutaupysite laiko, kurio jums reikia labiausiai.

Pirmiausia išmeskite tai, ko nereikia, vėliau viską surūšiuokite ir sutvarkykite

Nelėtinkite tvarkymosi proceso galvodami, ką ir kur sudėti, bandydami pritaikyti vieną ar kitą daiktą savo lentynose ir pan. Pirmiausia išmeskite viską, kas nereikalinga, o likusius daiktus išrūšiavę sudėliokite į jiems skirtas vietas.

Pradėkite nuo lengviausių dalykų

Nesiimkite namų tvarkymosi nuo daiktų, kurie jums reiškia labai daug emocine prasme, pavyzdžiui, nuotraukų albumai, senos knygos, laiškai ir taip toliau. Verčiau pradėkite nuo drabužių, virtuvės rakandų ir kitų daiktų, kuriais naudojatės dažniausiai, tačiau jie nėra svarbūs emocine prasme.

Kategorija, o ne kambarys

Pirmiausia turite sutvarkyti vienos kategorijos daiktus, kad jie nesitemptų iš vieno kambario į kitą. Pavyzdžiui, jau minėti drabužiai. Jie dažnai sukuria netvarką namuose – nešvarūs skalbiniai, švarūs, ką tik išskalbti, padžiauti jie užima daug vietos.

Dirbdama su savo klientais Marie Kondo sako, kad viskas, kas nesurenkama, keliauja į pintinę – išmėginkite tai, kad atsirinktumėte, ko jums iš tikrųjų reikia.

Išmeskite daiktus, kurių jums nereikia

Jeigu norite tikros švaros namuose, jūs turite galvoti apie daiktus, kuriuos išmetate. Palaikykite juos rankose, pagalvokite, kokią reikšmę jie turi. M.Kondo sako, kad jeigu daiktas suteikia jums laimę, džiaugsmą, tai pajausite. Jeigu ne – atėjo laikas su juo atsisveikinti.

Atsikratykite popierių

Taip, tai sudėtinga, kadangi ne visus juos galite išmesti. Pirmiausia juos suskirstykite į kelias kategorijas, kad būtų patogiau „sandėliuoti“: saugomus ir reikalingus, ir tuos, kurie tik užima vietą.

Natūralu, kad turite saugoti visus asmeninius dokumentus, taip pat tuos, kurie susiję su jūsų turtu, išsilavinimu ir pan. Raskite jiems saugią vietą. O visos sąskaitos, senos užrašų knygelės, prekių aprašymai, nereikšmingi čekiai, žurnalai, laikraščiai, naudojimosi instrukcijos, dulkančios metų metus taip ir niekada neatverstos, turėtų atlaisvinti vietą jūsų namuose.

Paleiskite su meile dovanas ir suvenyrus

M.Kondo rekomenduoja mintimis padėkoti žmogui, kuris jums padovanojo kažkokį daiktą, tačiau jūs juo nesinaudojate, jis nėra reikalingas. Tai galioja ir suvenyrams, ir minkštiems žaislams, ir kitiems daiktams, kurie užima vietą. Atiduokite juos labdarai arba tiems, kam reikia.

Nepirkite sudėtingos konstrukcijos ir brangių daiktų saugojimo dėžių

M.Kondo išbandė ne vieną daiktų saugojimo variantą ir liko prie nuomonės, kad reikalingiausios išlieka batų dėžės ir mažos patogios dėžutės. Jas, beje, galite panaudoti ne tik batams. Trumpai tariant, mūsų noras įsigyti dar vieną dėžę yra susijęs su tuo, kad turime per daug daiktų, todėl į dėžes vis krauname ir krauname eilinius nereikalingus daiktus. Batų dėžutes galite panaudoti ir kaip ištraukiamus „stalčius“, kuriuose puikiai tinka laikyti smulkius daiktus, tarkime, pėdkelnes ar virtuvės rakandus.

Na, o kitas nedideles dėžes panaudokite smulkiems dalykams – nuo papuošalų iki vonios reikmenų.

Išmokite lankstyti drabužius ir laikyti juos vertikaliai

Sulankstyti daiktai užima gerokai mažiau vietos nei kabantys ant pakabos, o ir ne visus juos verta kabinti. Palyginti su drabužių storumu, vietoj dešimties kabančių toje vietoje laikyti galite net 20–40 sulankstytų daiktų.

Tik nesumeskite drabužių į kaugę juos lankstydami, nesuspauskite ir neprigrūskite – drabužiai turi laisvai kvėpuoti, taip pat juos turi būti lengva rasti.

Su daiktais elkitės taip, kaip su žmonėmis

Išmokite „bendrauti“ su daiktais. Taip lengviau pajausite, kada atėjo metas jiems ištarti „sudie“. Be to, tinkamai rūpindamiesi jūs ilgiau išlaikysite juos kokybiškus, jie tarnaus ilgesnį laiką. O juk turint kokybiškų daiktų, rankos nekyla pirkti niekniekių, kurie užgriozdina namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius