Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 07 01

Kada geriau laistyti sodo ir daržo augalus – ryte ar vakare?

Vasarą dažnai tenka spręsti dilemą dėl tinkamo laistymo. Ką vertėtų žinoti apie tai, kad augalai augtų vešlūs, puikiai derėtų ir gražiai žydėtų?
Gėlių laistymas
Gėlių laistymas / Fotolia nuotr.

Apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė pastebi, jog laistymo laikas išties svarbus, tačiau nereikėtų jo pernelyg sureikšminti.

„Yra daug nuomonių, kada geriau laistyti – ryte ar vakare, tačiau svarbiausias dalykas šiuo atveju tas, kad laistyti augalus būtina. Todėl kada turite galimybę laistyti, tada tai ir darykite. Čia panašu į mėnulio fazes – jeigu jūs pasodinsite augalus netinkamai į netinkamą dirvą, daigas bus prastas, tuomet jis augs prastai, nepriklausomai nuo mėnulio. Lygiai taip pat yra ir su laistymu, kadangi labai dažnai yra pervertinama laiko reikšmė, nes svarbiausia yra padaryti darbą“, – sako tinklaraštininkė.

Visgi ji pataria būti atsargesniems saulėtą ir karštą dieną: „Vandens lašeliai sukuria padidinamojo stiklo efektą, todėl saulė juos gali išdeginti – vadinasi, ant augalo lapų galime pamatyti apvalius rudus nudegimus. Dėl tos priežasties nerekomenduočiau laistyti dieną, vidurdienį, kada saulė yra kaitri, diena giedra ir pan. Geriausia laistyti vėlai vakare arba anksti ryte, nes tada saulė negalės pakenkti augalams. Tačiau jeigu neturite galimybės, laistykite ir vidury dienos, nes taip bus geriau, negu iš viso nepalaistyti“, – tikina L.Liubertaitė.

Labai svarbus ir laistymo būdo pasirinkimas. Jeigu jūs laistote iš viršaus, kai purkštukas laisto sukdamasis ratu, karštą dieną rizika ta, kad vanduo gali taip greitai garuoti, kad labai mažai vandens pasieks šaknis. O jeigu vanduo bėga iš aukštai, jis jau krisdamas šiek tiek garuoja ir, jau nukritęs ant lapelių, vėlgi labai greitai išgaruoja. Taigi, bet kuriuo atveju šaknys lieka neaprūpintos vandeniu.

„Kur kas efektyvesnis yra lašelinis (kapiliarinis) laistymas, kadangi vandens nuostolis yra minimalus, jo išgaruoja mažiau, o daugiau patenka prie šaknų. Ir dar vienas dalykas, į kurį galite atkreipti dėmesį. Jeigu laistote gręžinio vandeniu, kuris yra labai šaltas, nerekomenduočiau jo naudoti karštą dieną. Labai gerai, jeigu turite vandens talpyklą, į kurią galite prileisti vandens. Per dieną toks vanduo sušyla ir tinka laistymui vakare“, – sako Lina.

Kaip laistyti taisyklingai? Laistymo tikslas – pasiekti šaknis, bet augalams patinka gauti vandens ir per lapus. Tačiau yra nemažai lepių augalų, kuriems nepatinka laistymas iš viršaus, todėl tada geriausia laistyti prie šaknų. „Pavyzdžiui, gūžinės salotos turėtų būti laistomos iš apačios, nes vanduo, patekęs į gūžės vidų, gali sukelti puvimą“, – pataria tinklaraštininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius