-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 22

Kalėdų stalui: desertai iš aguonų

Bėgant metams, keičiasi žmonės ir gyvenimo būdo tendencijos, o nauji mados vėjai visose gyvenimo srityse vos spėja vienas kitą vyti. Bet tarp visų tų nevaldomų pokyčių visuomet išlieka dalykų, kurie nesikeičia, pavyzdžiui, didžiausių metų švenčių tradicijos. Štai ir mes, kaip kadaise mūsų promočiutės, dažnai neįsivaizduojame šventinio Kalėdų stalo be aguonų ir iš jų paruoštų desertų. Todėl mes, planuodamos šv. Kalėdų valgiaraštį, iš karto į sąrašą rašome „desertas su aguonomis“. Koks gi skanumynas tai galėtų būti šiemet?
Citrininis aguonų tortas su varškės kremu
Citrininis aguonų tortas su varškės kremu / Astos Černės nuotr.

Kai kalbame apie didžiąsias žiemos šventes ir aguonas, tikriausiai pati svarbiausia ir gražiausia yra Kūčių tradicija kepti kūčiukus ir ruošti aguonpienį. Tačiau tuo aguonų vaidmuo ant šventinio stalo tikrai nesibaigia. Išaušus šv. Kalėdų rytui, nereta šeimininkė namiškiams ar svečiams patiekia puikų mielinį vyniotinį ar pyragą su aguonomis bei džiovintais vaisiais. Tokie mieliniai kepiniai per daugybę metų tapo tradiciniu žiemos švenčių gardumynu. Taip pat iš aguonų kepami burnoje tirpstantys pyragai, sauja aguonų įmaišoma į kvapią trapių sausainių tešlą, aguonos beriamos į keksiukus ar net tortų biskvitus. Kaip girdėjome ir pačios kartojome bene tūkstančius kartų – virtuvėje fantazijai nėra ribų!

Tam, kad į klausimą – kokį aguonų desertą šiemet patiekti ant šv. Kalėdų stalo, atsakyti būtų lengviau, pateikiame tris naujas ir labai gardžias idėjas. Išbandėme, išragavome ir manome, jog kiekviena jų verta vietos ant šventinio stalo: mielinis bandelių su aguonomis pyragas puikiai tiks šventiniams pusryčiams, aguonų tortas su varškės kremu ras vietą ant desertų stalo, o sausainiukai su citrinų kremo lašeliais nepaliks nė vieno abejingo. Juk visuomet verta išmėginti kažką nauja. Niekada negalime žinoti, gal būtent šis ar kitas naujas receptas  netikėtai taps tradiciniu šeimos švenčių skanėstu, kuriuo džiaugsimės ne tik mes, bet ir mūsų vaikai ar anūkai.

Skanių švenčių ir tegu kvepia jūsų namai aguonų kepiniais!


► JAUKIEMS ŠVENTINIAMS PUSRYČIAMS

Minkštas ir purus mielinės tešlos bandelių su aguonomis pyragas – idealus šventiniams pusryčiams. Be galo jaukus ir pripildantis namus malonaus kvapo šis gardus kepinys patiks tiek mažiems, tiek dideliems. Jei švenčių rytą turėsite šiek tiek laiko, tešlą iš šaldytuvo galite traukti ryte, greitai susukti vyniotinį ir, palaukusios valandėlę, pašauti į orkaitę. Tuomet vėlyviems pusryčiams ant stalo galėsite patiekti ir į lėkšteles dalyti dar šiltas bandeles su aguonomis. Kad ir kaip tai nuodėminga, bent jau per šventes tikrai galime sau leisti tokį didelį malonumą... su puodeliu arbatos ar kavos, o gal stikline pieno. 

Mielinis bandelių su aguonomis pyragas
Receptas: Mielinis bandelių su aguonomis pyragas
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.2 / 38
Receptas
Ingredientai
Pienas: 85.00 ml
Sviestas: 140.00 g (60 g tešlai ir 80 g (tirpinto) įdarui)
Miltai: 385.00 g
Cukrus: 150.00 g (50 g tešlai ir 100 g įdarui)
Mielės: 11.00 g (sausos)
Vanduo: 60.00 ml (šiltas)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Citrinos: 5.00 vnt. (tešlai: 2 citrinų nutarkuotos žievelės; įdarui: 3 citrinų žievelės, 1 citrinos sultys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aguonos: 100.00 g
Medus: 150.00 g (sulaistyti)
Kaip gaminti
  1. PARUOŠKITE TEŠLĄ. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną ir sudėkite sviestą. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol sviestas ištirps. Neužvirkite. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol šiek tiek pravės. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir sausas mieles.
  2. Į sviesto ir pieno mišinį supilkite šiltą vandenį, įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą, suberkite nutarkuotas citrinų žieveles ir įberkite žiupsnį druskos. Supilkite į dubenį su miltais. Išminkykite minkštą ir elastingą tešlą – tai gali užtrukti 5–7 minutes.
  3. Perkelkite tešlą į lengvai aliejumi pateptą dubenį. Uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai apie 1–2 val., kol tešlos tūris padvigubės. Tuomet dar šiek tiek paminkykite, vėl uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve per naktį.
  4. PASIRUOŠKITE ĮDARĄ. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu (tiek, kad apsemtų) ir 10–15 min. palaikykite. Nuvarvinkite. Dubenyje sumaišykite cukrų, nutarkuotų citrinų žieveles, citrinų sultis ir nuplikytas aguonas. IŠKEPKITE BANDELIŲ PYRAGĄ. Miltais dosniai pabarstykite lygų ir švarų paviršių. Iš tešlos iškočiokite maždaug 25–50 cm dydžio kvadratą. Tolygiai aptepkite tirpintu sviestu, vienodai paskleiskite aguonų įdarą. Pradėdamos ilgąja kraštine, atsargiai suvyniokite tešlą į 50 cm ilgio ritinį. Supjaustykite į 12 maždaug lygių dalių. Kepimo indą (28 cm skersmens) ištepkite šlakeliu aliejaus. Sudėkite į jį tešlos ritinėlius, palikdamos tarpus – vėliau ritinėliai pakils ir „susijungs“ į pyragą. Uždenkite indą maistine plėvele ar švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tūris padvigubės.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepkite joje apie 30–35 min., kol paviršius taps gražios aukso spalvos. Iškepusį ritinėlių pyragą išimkite iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Apšlakstykite skystu medumi (arba klevų sirupu) ir palikite atvėsti.
  6. Patiekite ritinėlius šiltus ar kambario temperatūros. Skanaus!
Suskleisti

► MAŽIEMS GARDIEMS KĄSNELIAMS

Iš pirmo žvilgsnio tai – tik paprastučiai sausainiai su aguonomis ir citrinų kremu. Bet paragavus vieną, staiga supranti, kad greitai ant stalo liks tik tuščia lėkštė. Mat maži sausainėliai nepalieka abejingų: trapus ir minkštas sausainis idealiai dera su gaiviu ir saldžiarūgščiu citrinų kremu. Tai, kad aguonos ir citrinos yra tobulas duetas, žinome visos. Ką gi, šią tiesą sausainiai su aguonomis ir citrinų kremo lašeliais tik dar kartą patvirtina. 

Sausainiai su aguonomis ir citrinų kremo lašeliais
Receptas: Sausainiai su aguonomis ir citrinų kremo lašeliais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.6 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 140.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aguonos: 3.00 valg. š.
Sviestas: 160.00 g (110 g tešlai ir 50 g (tirpinto) kremui)
Cukrus: 50.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (didelio kiaušinio trynys – tešlai ir 2 kiaušiniai – kremui)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas)
Citrinos: 3.00 vnt. (tešlai – citrinos tarkuota žievelė; kremui – 2 citrinų sultys ir nutarkuotos žievelės)
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Kaip gaminti
  1. PASIRUOŠKITE CITRINŲ KREMĄ. Į prikaistuvį supilkite citrinų sultis, suberkite tarkuotas jų žieveles, miltelinį cukrų, supilkite tirpintą ir atvėsintą sviestą, įmuškite du kiaušinius. Elektriniu plaktuvu išplakite viską iki vientisos masės.
  2. Dėkite prikaistuvį ant silpnos ugnies ir, nuolat maišydamos, kaitinkite, kol masė ims tirštėti. Neužvirkite.
  3. Masei sutirštėjus, išjunkite ugnį. Paruoštą citrinų kremą supilkite į stiklainėlį ir atvėsinkite. Uždenkite sandariu dangteliu ir laikykite šaldytuve. 
  4. IŠKEPKITE SAUSAINIUS. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
  5. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir aguonas. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Įmaišykite kiaušinio trynį, vanilės ekstraktą ir nutarkuotas citrinų žieveles.
  6. Į plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais maišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite!
  7. Imkite po šaukštą tešlos ir tarp drėgnų delnų formuokite gražius apvalius kamuolėlius. Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami apie 5 cm tarpus. Šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu kiekvieno rutuliuko viduje įspauskite po gilią duobutę.
  8. Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol sausainiai taps gražios aukso spalvos. Išimkite iš orkaitės, dar kartą iškepusias duobutes paspauskite šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu, Perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
  9. Imkito po šaukštelį šalto citrinų kremo ir užpildykite juo sausainių duobutes. Patiekite. Skanaus!
Suskleisti

► SALDŽIAM DESERTŲ STALUI

Tikime, kad ant jūsų šventinio stalo puikuosis tikrai ne vienas desertas, o tarp jų – gal net ne vienas tortas. Kad ir kokie būtų kiti skanumynai, tikime, kad citrinomis gardintas aguonų tortas su varškės kremu ras savo vietą tarp visų jų. Šis skanėstas gana lengvas: biskvitai nėra per saldūs, žavi savo minkštumu ir purumu, o varškės kremas – gaivus ir su maloniomis citrinų skonio natomis.

Aguonų tortas su varškės kremu
Receptas: Aguonų tortas su varškės kremu
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.1 / 51
Receptas
Ingredientai
Aguonos: 120.00 g
Pienas: 250.00 ml
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 200.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 280.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilė: 2.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. vanilės ekstrakto tešlai ir kremui)
Citrinos: 1.00 vnt. (tešlai: didelės citrinos nutarkuota žievelė, didelės citrinos sultys; kremui: 1 valg. š. citrinų sulčių)
Varškė: 500.00 g (liesa)
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Grietinėlė: 400.00 g (riebi plakamoji, 35-36 proc. riebumo)
Kaip gaminti
  1. IŠKEPKITE BISKVITĄ. Įkaitinkite orkaitę iki 180° C temperatūros. Kepimo indą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
  2. Į nedidelį prikaistuvį suberkite aguonas ir supilkite pieną. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol pienas beveik užvirs. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir atvėsinkite.
  3. Dubenyje elektriniu plaktuvu iki purumo išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdamos.
  4. Kitame dubenyje išsijokite miltus ir kepimo miltelius. Suberkite druską ir sumaišykite.
  5. Miltus ir atvėsusią aguonų ir pieno masę pakaitomis dalimis įmaišykite į sviesto ir cukraus plakinį. Maišykite lengvais judesiais, nepermaišykite. Supilkite vanilės ekstraktą, suberkite nutarkuotas citrinų žieveles ir supilkite citrinų sultis. Lengvai išmaišykite.
  6. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą, paviršių išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50–60 minučių. Ar biskvitas iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku: įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
  7. Iškepusį biskvitą kelias minutes atvėsinkite kepimo inde. Tuomet išimkite, perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite. Lygiai perpjaukite į tris dalis.
  8. PARUOŠKITE VARŠKĖS KREMĄ. Varškę pertrinkite iki kuo vientisesnės masės. Išplakite su milteliniu cukrumi, vanilės ekstraktu ir citrinų sultimis. Masė turi būti lygi, be jokių gumuliukų.
  9. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite iki standžių putų grietinėlę. Lengvais judesiais įmaišykite ją į varškės kremą.
  10. FORMUOKITE TORTĄ. Ant norimos lėkštės, padėklo ar tortinės dėkite pirmąjį biskvitą. Jei norite, sulaistykite porą šaukštų sirupo (pvz., sumaišykite vandenį su cukrumi, pagardinkite keliais citrinų sulčių lašais). Aptepkite trečdaliu varškės kremo. Ant kremo dėkite antrąjį biskvitą, lengvai paspauskite delnais, sulaistykite ir aptepkite antru trečdaliu varškės kremo. Dėkite trečią biskvitą, vėl lengvai paspauskite delnais.
  11. Likusį trečdalį kremo sudėkite į konditerinį maišelį ir dekoruokite juo viršutinį biskvitą. Apibarstykite sauja aguonų.
  12. Sudėtą tortą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame bent kelias valandas ar per naktį. Skanaus!
Suskleisti

Desertus iš aguonų gamino ir aprašė Asta Černė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius