Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 06

Dezinfekcinis skystis: kas gali nutikti persistengus ir kada pakanka muilo? Specialisto komentaras

Pastarosiomis dienomis žodžių junginį „dezinfekcinis skystis“ girdime ypač dažnai. Baimindamiesi pasaulį gąsdinančio koronaviruso, dezinfekcinį skystį kur kas dažniau ir daugiau pradėjo naudoti ne tik viešose įstaigose dirbantys ir jose besilankantys asmenys, bet jo įsigijo ir gyventojai, kad galėtų naudoti namuose. Biomedicinos mokslų daktaras Marius Strioga sako, kad tinkamai naudojamas dezinfekcinis skystis naikina bakterijas, virusus, grybelius, tačiau įspėja ir apie galimą žalą, jei bus naudojamas ilgai ir per dažnai.
Dezinfekcinis skystis
Dezinfekcinis skystis / 123RF.com nuotr.

Muilas ir tekantis vanduo – pakankama priemonė

Realus dezinfekcinio skysčio poreikis, biomedicinos mokslų daktaro M.Striogos teigimu, yra ligoninėse, poliklinikose, universitetuose, mokyklose, viešojo maitinimo įstaigose, bet namuose jis tikrai nėra būtinas.

„Visiškai pakanka rankas plautis muilu, ypač gerai skystu. Jas reikėtų plauti ne trumpiau nei 20 sekundžių, gerai išmuiluoti panages, tarpupirščius. Muilas, juo plaunant rankas būtinai po tekančiu vandeniu, yra pakankama priemonė buitiniam naudojimui ir pakankama norint apsisaugoti ir nuo koronaviruso, ir nuo gripo viruso, ir nuo daugelio kitų sukėlėjų.

Muilas, juo plaunant rankas būtinai po tekančiu vandeniu, yra pakankama priemonė norint apsisaugoti ir nuo koronaviruso, ir nuo gripo viruso.

Labai norint, galima namuose pasikabinti butelį dezinfekcinio skysčio ir grįžus iš lauko kartą nusidezinfekuoti rankas, prieš tai nuplovus jas muilu. Bet būtinybės tam tikrai nėra“, – sakė pašnekovas.

Pasak pašnekovo, dezinfekcinį skystį galima naudoti ir prieš tai nusiplovus rankas muilu, ir nesiplovus rankų. „Jis ypač naudingas tada, kai nėra, kur nusiplauti rankų. Tiesa, yra tekę matyti, kad žmonės pasipurškia juo rankas ir iškart nusišluosto. Blogai. Reikia leisti skysčiui pačiam visiškai nudžiūti, nereikia jo nušluostyti“, – paaiškino biomedicinos mokslų daktaras.

Gali išsausėti oda ir prarasti apsauginę funkciją

Paklaustas, kokios žalos gali padaryti perdėtas dezinfekcinio skysčio naudojimas, dr. M.Strioga sakė, kad labai priklauso nuo paties skysčio.

„Žiūrint, koks jis. Pavyzdžiui, ligoninėse naudojamas brangesnis, su gliceroliu, jis toks lipnus, atrodo, kad rankas riebalais išsitepi, bet toks skystis ir dezinfekuoja, ir glicerolis rankas padengia plėvele, kuri, taip liaudiškai sakant, neleidžia iš odos išgaruoti vandeniui, taigi ir sausėti rankų odai.

Jei pirksite paprastą, kur 70 proc. alkoholio ir kitų medžiagų, bet jame nėra glicerolio, arba naudosite salicilo spiritą, ir dar dažnai bei ilgai, ilgainiui oda išsausės. O išsausinta oda ilgainiui ima trūkinėti ir prarasti savo apsauginę barjerinę funkciją, tada organizmas tampa dar imlesnis visiems išorės kenksmingiems veiksniams“, – teigė specialistas.

Dr. M.Striogos teigimu, dezinfekcinis skystis apsaugo ne tik epidemijos atveju, bet ir nuo gripo viruso, grybelio. Tačiau norint nuo viso to apsisaugoti, pasak pašnekovo, pakanka kruopščiai nusiplauti rankas muilu.

„Bandymas palaikyti pernelyg didelį sterilumą, šiuo atveju – dažnai ir ilgai naudoti dezinfekcinį skystį, ypač vaikams, nėra gerai. Organizmas, nesant epidemijoms, turi susidurti su tam tikra mikroflora, imuninė sistema turi sugebėti atskirti, kas yra žalinga, kas nepavojinga, o kas ir neišvengiama.

Blogiausia, kad visa tai paskui netaptų paranojiniu kasdieniu įpročiu ir pasibaigus epidemijai. Tai būtų tikrai nenaudinga, – sakė biomedicinos mokslų daktaras.

Blogiausia, kad visa tai paskui netaptų paranojiniu kasdieniu įpročiu ir pasibaigus epidemijai.

– Todėl ir sakau, kad dažnai jį naudoti nėra būtina, pasitepkite būdami ligoninėje, prieš eidami valgyti restorane, o buityje jo išvis nereikėtų naudoti. Dezinfekcinis skystis būtinas ten, kur yra didelė koncentracija žmonių, ten didelė tikimybė, kad ir virusų sukėlėjų daugiau, ypač gydymo įstaigose, ir ten, kur nėra galimybės nusiplauti rankų.“

Jokiu būdu nevalykite vaisių

Baiminantis koronaviruso dezinfekcinis skystis naudojamas gana plačiai. Ne tik rankoms. Juo valomos durų rankenos, jungikliai, paviršiai ir t. t. Teko nugirsti svarstymų, kad galbūt reikėtų dezinfekciniu skysčiu nuvalyti ir iš parduotuvės parsineštus vaisius. Paklaustas, ar galima dezinfekciniu skysčiu valyti vaisius, dr. M.Strioga sakė:

„Jokiu būdu. Čia jau būtų absurdas. Vaisius visada prieš valgant reikia nuplauti, ne tik epidemijų laikotarpiu. Jau nekalbu apie vynuoges, obuolius, bet nuplauti reikėtų ir bananus, apelsinus, mandarinus ir t. t. Tačiau tam visiškai pakanka tekančio vandens.

Klaida, kai žmonės pripila vandens į dubenį ir jame plauna visas daržoves ar vaisius. Taip daryti nereikėtų. Tačiau dezinfekciniu skysčiu valyti, plauti vaisių tikrai nereikia. Kartais plaunant, pavyzdžiui, vaškuotus obuolius, galima naudoti muilą, tačiau tada tą vaisių reikėtų ypač gerai nuskalauti vandeniu. Tokiais atvejais galima naudoti ir sodą, ji taip pat padeda. Bet svarbiausia – kad vanduo būtų tekantis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius