-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 16

Knygos „Tvarkos maniakės išpažintis“ autorė atskleidžia, kokie 7 įpročiai naudingiausi namuose

Giedrė save įvardina paprastai – žmona, dviejų vaikų mama, veido jogos specialistė ir rašytoja. O rašytoja tapo jau po savo avantiūros: kai paliko prestižinį darbą valstybės tarnyboje ir tapo tvarkos specialiste.
Namų šeimininkė
Namų šeimininkė / 123RF.com nuotr.

„Kai mane vadina drąsia ir keistuole, aš tiesiog šypsausi, nes tie pokyčiai taip paprastai neįvyko.

Pirma, tam reikėjo ryžto, kad suvokčiau, ko savo gyvenime nebenoriu daryti, antra, išmokti būti atvirai visoms naujoms galimybėms, ir trečia, išmokti naujų įpročių: mąstyti kitaip nei buvau pratusi, sakyti „taip“ vietoj „ne“, rūpintis savimi ir svarbiausia – vertinti tai, ką turiu dabar“, – savo asmenine patirti Vilniuje vykusioje pirmojoje pokyčių konferencijoje moterims „Išdrįsk pradėti“ kalbėjo efektyvaus namų tvarkymo konsultantė Giedrė Bagdonienė.

Ji tvirtina, kad įpročiai – tai puikus įrankis, kuris gali stipriai pakeisti gyvenimą.

„Tai mano pačios patirtis. Namai labai svarbu, bet dar prieš keletą metų nemokėjau tvarkytis. Nesugebėdavau palaikyti tvarkos, kiekvienas namų kampas pykino – tikrai fiziškai norėjau vemti, – atviravo Giedrė. – O juk namuose mes norime būti laisvos, atsipalaidavusios, ramios.“

Kaip išlikti ramiai ir laimingai bei suorganizuoti ir padaryti visus darbus?

Anot lektorės, svarbiausia yra atsakyti sau į klausimus: kaip jaučiuosi namuose, kokia yra mano būsena. „Jei trūksta atsakymų, ko noriu iš gyvenimo, kokie mano tikslai, kuo noriu užsiimti, o gal jaučiu baimę, kai pagalvoju apie pokyčius, tai surikiuoti mintis padės paprastas veiksmas – atsigręžkite į namus. Juk namai – mūsų tvirtovė, mūsų stiprybės ir jėgos šaltinis. Susitvarkysite chaosą namuose, nuskaidrės ir protas“, – tvarkos principus aiškino lektorė.

Ji pateikė pagrindinius įpročius, kurie padės palaikyti tvarką namuose ir atrasti daugiau erdvės ir laisvės naujoms mintims bei idėjoms.

Grigorij Bataščiuk nuotr./Giedrė Bagdonienė
Grigorij Bataščiuk nuotr./Giedrė Bagdonienė

1 įprotis – atsirinkti daiktus

Tai vienas svarbiausių dalykų, nes jei per daiktus sunku net įsprausti užpakaliuką ant sofos, jau reikia kažką keisti, tikino Giedrė. Kaip atsirinkti? Yra du kriterijai – daikto naudingumas, reikalingumas bei jo teikiamas džiugesys.

„Kuo daugiau išnešame daiktų iš namų, tuo namuose atsiranda daugiau erdvės, tuo mes jaučiamės laisvesnės, lengvesnės ir, labai tikėtina, laimingesnės“, – tikino lektorė, kviesdama paleisti norą sureikšminti kiekvieną daiktą.

2 įprotis – vienas prisilietimas

Ką tai reiškia? Ogi jei pamatėte šaldytuve dėmę, tai iškart ir išvalykite, o ne atidėliokite, pasakydamos sau, kad išvalysite, kuomet darysite generalinę tvarką šaldytuve. Tas pats taikytina ir daiktui, kurį pasiėmėte iš tam tikros vietos – pasinaudojus reikėtų grąžinti ten, kur jis buvo.

„Jei išdžiūvę skalbiniai turi tam vietą, visada juos ten dėkite, o ne numeskite pakeliui, eidamos į kitą kambarį ar užsikalbėjusios. Kai daiktai turi savo vietą, jūs taupote laiką, nes nereikia visur ieškoti, o kartu ir neeikvojate savo energijos“, – tikino G.Bagdonienė.

3 įprotis – pabaigti pradėtą darbą

Tik tada, kai moteris pasirūpina savimi, yra pilna meilės ir ramybės, gali pasirūpinti ir kitais šeimos nariais, juos išgirsti, palaikyti.

„Pradėjote tvarkyti virtuvės kampelį, žvilgsnis nukrypo kitur, užsiskaitėte nugriebusios nuo stalelio žurnalą, ir namų tvarkymas užtruko dvi valandas. Būna taip, ar ne?“ – į susirinkusias moteris kreipėsi lektorė. Juokas salėje tik patvirtino – taip, tai nutinka ne vienai moteriai.

Giedrė tokioms pataria išsikelti iššūkius: pavyzdžiui, eisiu skaityti knygos, kai sutvarkysiu virtuvę ir vonios kambarį. Tada nebus tokio chaotiško proceso, viskas bus sustyguota.

4 įprotis – naudoti laikmatį

Tvarkos specialistė įsitikinusi: galima bet ką padaryti per 15 minučių! "Laiko planavimas – labai svarbu. Per nustatytą laiką galima sutvarkyti balkoną, išplauti krūvą indų po vakarienės ar išsiurbti kambarius. Įsijunkite laikmatį ir žiūrėkite, per kiek laiko padaromas vienas ar kitas darbas. Valandą ar dvi sunku rasti, o štai kelias minutes kokiam nors darbui atseikėsite nesunkiai. Dažnai tam, ką atidėliojame, nes manome, kad užims galybę laiko, prireikia vos keliolikos minučių. Planuokite buities darbus, ir jums liks daugiau laiko poilsiui, sau", – patarimus dalijo G.Bagdonienė.

5 įprotis – pasirūpinti savimi

Tai bene svarbiausias įprotis. „Kai moteris nuolat skuba ir jaučia įtampą, tai tos būsenos persiduoda visiems šeimos nariams. Todėl jei norite darnios, ramios, taikios atmosferos namuose, turite pasirūpinti savimi“, – sakė lektorė.

Moters elgesys namuose ir jos vidinė būsena yra itin svarbi šeimai. Moteris turėtų jaustis rami, atsipalaidavusi, graži, o ne pikta, pavargusi ir nusiplukusi.

„Paprasčiausia pradėti nuo išvaizdos. Visiems drabužiams, kurie suplyšę, „apsiburbuliavę“, tinkami bulviakasiui, pasakome „ne“. Vyras ir vaikai juk nusipelno namuose matyti gražią žmoną ir mamą. Gerbkite save ir juos. Kokią norite, kad jus vaikai prisimintų po 20–30 metų? Atsakykite sau ir veikite“, – pokyčiams įkvėpė G.Bagdonienė.

O dėl vidinės būsenos, tai lektorės patarimas paprastas: jei namuose kyla barnių, ginčų, tai nereikėtų imti jų spręsti ir analizuoti, o kaip tik nueiti nuo visko ir dėmesio skirti sau – nurimti, atsipalaiduoti, atstatyti harmoniją viduje. „Tik tada, kai moteris pasirūpina savimi, yra pilna meilės ir ramybės, gali pasirūpinti ir kitais šeimos nariais, juos išgirsti, palaikyti“, – tvirtino lektorė.

Grigorij Bataščiuk nuotr./Giedrė Bagdonienė
Grigorij Bataščiuk nuotr./Giedrė Bagdonienė

6 įprotis – ryto ir vakaro rutinos

Giedrė pasidalijo savo patirtimi: "Pirma, aš pasiruošiu iš vakaro savo ir vaikų drabužius, kad ryte nereikėtų karštligiškai ieškoti stalčiuose kokių jų kojinaičių ar kelnaičių. Antra, kiekvieną vakarą, apie 20 val., skiriu 10–15 minučių namų sutvarkymui, kad ryte viskas būtų gražu, net kai kada ir pusryčius suruošiu.

Dėkingumas sukuria laimės jausmą. Kuo daugiau dėkojame, tuo laimingesni jaučiamės.

Gali atrodyti, kad tai sudėtinga, bet kai tampa įpročiu, tie darbai tik palengvina norą palaikyti tvarką namuose ir gerai juose jaustis“, – įžvalgomis dalijosi Giedrė, kuri patarė pradėti nuo to, kad kiekvieną rytą būtų paklojama lova – savo ir vaikų (jei jie maži) ir atsikeliama bent 15 minučių anksčiau už šeimą – moteriai reikia to laiko tiktai sau, pabūti su savo mintimis.

7 įprotis – laiminti savo namus

„Prisipažinsiu: mano nuomonė apie namus ir jų tvarkymą buvo, kad tai beprasmiškas, beviltiškas, laiką suryjantis užsiėmimas. Bet jutau, kad kažkoks negeras tas mano požiūris, ir pradėjau keistis.

Gal tai ir nerimta kažkam atrodo iš šalies, bet aš, tvarkydama namus, dėkoju už tai, ką turiu, ir tai vertinu. Tarkim, dėdama indus į indaplovę, aš mintyse dėkoju, kad turėjome sočią vakarienę, lankstydama vaikų drabužėlius dėkoju, kad jie turi ką apsirengti, siurbdama kilimus dėkoju, kad turiu, kur gyventi, kad turiu šiuos namus.

Dėkingumas sukuria laimės jausmą. Kuo daugiau dėkojame, tuo laimingesni jaučiamės. Todėl namus paversti jaukia, šilta šventove gali kiekviena moteris. Turėsite tokius namus, į kuriuos visada norėsis sugrįžti, o svečiai stebėsis, kodėl jie nori juose užsilaikyti. Kurkite su meile ir dėkingumu – pajusite, kaip ateis pokyčiai“, – linkėjo efektyvaus namų tvarkymo konsultantė ir greitai pasirodysiančios knygos „Tvarkos maniakės išpažintis“ autorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius