Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 19

Kodėl šaldytuve produktus reikia laikyti jiems skirtose zonose?

Žuvis, sviestas, garstyčios, salotų lapai ar šviežios mėlynės – viską mėgstame grūsti į šaldytuvą, dažnai nesusimąstydami, ar iš tikrųjų visiems produktams reikalingas šaltis. Pripažinkime, o ir šaldytuve produktus mėgstame rikiuoti pagal savo įpročius – vienaip atrodo gražiau, kitaip patogiau telpa pakuotės, neretai pridedami ir keli „svarbūs“ akcentai – girdėjome, kad šaldytuve reikia laikyti nuluptą svogūną, kuris padės išvengti blogo kvapo. Skamba pažįstamai?
„Bosch“ šaldytuvas
„Bosch“ šaldytuvas / Projekto partnerio nuotr.

Deja, tokie neapgalvoti sprendimai ar įsitikinimai vėliau sukelia problemų, užsinorėjus gaminti iš, rodos, ką tik nupirkto maisto. Žuvis pradėjo skleisti nemalonų kvapą, salotų lapai suvyto, o mėlynės labiau primena razinas, o ne šviežias uogas. Maistas iššvaistytas, nėra ko valgyti, o vis dėlto surizikavus – laukia nemalonus skrandžio skausmo vizitas.

Keli esminiai patarimai, padėsiantys kai kuriuos produktus ilgiau išlaikyti šviežius ar traškius:

  • kiaušinius ir pieną laikykite žemesnėje temperatūroje, kad būtų išvengta salmoneliozės rizikos, jiems tiks 5ºC temperatūra;
  • mėsą laikykite apatinėse šaldytuvo zonose, žuvies gaminius – viršutinėse;
  • šviežioms jūros gėrybėms ypač patiks 7ºC temperatūra;
  • daržoves geriausia laikyti 0–5ºC temperatūroje;
  • pomidorai, apelsinai, bananai, česnakai, svogūnai, aliejus ir daugybė kitų produktų turėtų išsirikiuoti spintelėse, o ne šaldytuve.

Dar keli svarbūs akcentai – būtina visus produktus išimti iš polietileno maišelių, kadangi juose kaupiasi drėgmė, o lašeliai nusėda ant produktų, tad skatina gedimą. Išeitis – hermetiniai indeliai, kurie dar ir apsaugos produktą nuo pašalinių kvapų.

Visų šitų žinių praktinį panaudojimą šiais laikais palengvina technologijos – užteks trumpai pasidomėti, kaip šaldytuve suskirstyti produktus, kad jie šviežūs išliktų maksimalų įmanomą laiką ir savo kvapais „nekenktų“ kitiems. Šiuolaikiniai šaldytuvai pritaikyti įvairioms maisto produktų grupėms, tad gali palaikyti skirtingas temperatūros, drėgmės ir oro cirkuliacijos sąlygas.

Projekto partnerio nuotr./„Bosch“ šaldytuvas
Projekto partnerio nuotr./„Bosch“ šaldytuvas

Produktų skirstymas pagal šaldytuvo zonas – kaip susigaudyti?

Norint ilgiau išlaikyti produktų kokybę, svarbu atsižvelgti į tai, ar produktas šviežias, ar jis greitai genda, taip pat – ar jau yra pagamintas, kadangi skirsis zonos, kuriose tokį maistą reikėtų laikyti. Pavyzdžiui, buitinės technikos gamintojo „Bosch“ šaldytuvuose esanti „VacuumBox“ zona, kurioje palaikomas sumažintas deguonies lygis bei artima nuliui temperatūra – tinkamiausias sprendimas greitai gendantiems ir jau pagamintiems produktams. Šioje zonoje esantis maistas apsaugomas nuo bakterijų dauginimosi, lėčiau genda, todėl maisto švarumas ir šviežumas išsaugomas beveik tiek pat ilgai, kiek ir šaldiklyje.

„VitaFresh“ zonos viršuje tobulai suguls mėsa ir žuvis, kadangi ten oras sausesnis, palaikoma maždaug 0 ºC temperatūra. Nereikia jaudintis ir dėl žuvies kvapo – tam yra įrengti du atskiri stalčiai. Įprastai šviežia žuvis šaldytuve išsilaiko apie 2–3 dienas, kol tampa visiškai nevartotina, tad toks trumpas galiojimo laikas sukelia nemažai nepatogumų, ypač, jei mėgstama planuoti savo pirkinius ir į parduotuvę keliauti vos vieną kartą per savaitę. Tinkamai parinkta zona išspręs šiuos nepatogumus, tad žuvis šviežia išliks net kelis kartus ilgiau. Ir tikrai nereikia baimintis žuvies kvapo – šaldytuve įmontuotas aktyvintos anglies filtras „AirFresh“, kuris mažina produktų skleidžiamus kvapus bei apsaugo nuo jų maišymosi.

Projekto partnerio nuotr./„Bosch“ šaldytuvas
Projekto partnerio nuotr./„Bosch“ šaldytuvas

Apatinėje „VitaFresh“ zonoje – didžiulis erdvus stalčius vaisiams ir daržovėms. Tiesa, atitinkamai pagal tai, ar įsigijote vaisių, ar daržovių, reikia pasireguliuoti drėgmę – daugiau jos reikėtų daržovėms, kur kas mažiau – vaisiams. Čia taip pat palaikoma 0 °C temperatūra, todėl daržovės išliks šviežios iki trijų kartų ilgiau nei įprastose kitų šaldytuvų lentynose. Turbūt, esate pastebėję, kad, nepraėjus nė savaitei, salotos praranda traškumą, jų lapai suvysta, tad valgyti visai nesinori. Teisingas jų paskirstymas šaldytuve net ir po poros savaičių leis mėgautis traškiomis ir skaniomis, tarsi ką tik atkeliavusiomis iš daržo.

Dar vienas laiką taupantis triukas – „Chillbox“ stalčius, kurio automatiniai elektroniniai davikliai, palaikantys 2–3 laipsniais mažesnę temperatūrą nei visame šaldytuve, mėsą ir žuvį išlaikys šviežią kelis kartus ilgiau. Šiuo erdviu stalčiumi dažnai pasinaudoja kruopštieji planuotojai – sekmadienio vakarą nukeliavę į parduotuvę ir maisto pripirkę visai savaitei, jie visą mėsą ir žuvį sukrauna į šį stalčių ir nesivargina šaldyti šaldiklyje, vėliau – ilgai ir nuobodžiai atitirpinti.

Visos šios technologijos skirtos tam, kad būtų galima patogiau rūpintis savo sveikata ir planuoti savo laiką. Pavykus ilgiau išsaugoti produktų šviežumą, nereikia taip dažnai lankytis parduotuvėje, tad sutaupoma galybė laiko, praleisto stoviniuojant eilėse, be to, maisto produktai – visada pasiruošę būti vartojami, t. y. traškūs, neapledėję ir nesuvytę.


Atlik trumpą testą ir sužinok kokio šaldytuvo reikia tau!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius