Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 07 16

Kurmių išvarymas: kodėl juos išvaikydami galite padaryti didelę klaidą

Kurmiarausiai dailioje pievoje ar gėlyne tikrai nėra tai, ką norime matyti. Ypač jeigu ilgai ir sunkiai dirbome, puoselėjome aplinką. Taigi, jeigu nusprendėte su kurmiais atsisveikinti, turėtumėte žinoti kelis svarbius faktus.
Kurmis
Kurmis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kurmis Daržas

Tikinama, kad kurmiai labai mėgsta gyventi derlingoje žemėje, kadangi ten gausu jiems naudingų maisto medžiagų, pavyzdžiui, sliekų. Atradę jų klodus, šie gyvūnėliai nė nesiruoš išsikraustyti iš jūsų sklypo ir toliau kuo maloniausiai džiugins juodais kauburėliais, kadangi yra ir labai sėslūs. Jeigu kurmiarausių vos vienas kitas, dar galima per daug nesukti galvos, tačiau ką daryti, jeigu trūks plyš norime tobulos pievelės, o kurmiarausių jau nesuskaičiuojame?

Tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė sako, jog žmonės visų pirma mistifikuoja kurmių išraustą žemę ir mano, kad ji turi „stebuklingų“ savybių.

„Noriu sulaužyti šiuos mitus, kadangi kurmiariausių žemė yra paprasta, todėl ir žvelkite į tai įprastai. O prieš nuspręsdami, jog norite kurmius išvaikyti iš sklypo, turite gerai įvertinti situaciją. Dažnai nutinka taip, kad, atsikračius kurmių, sklypą užpuola kurkliai – o tai daug blogiau. Kurmiai maitinasi šiais kenkėjais, kurie naikina derlių, gėlynus, nugraužia augalų šaknis, todėl augalas miršta.

Dažnai kursuose žmonės skundžiasi šia problema, o tada paaiškėja, kad kurmių jų sklypuose nėra, dažniausiai – kad jie buvo ką tik išvyti. Šiuo atveju patariama įsiklausyti į gamtą, suvokti jos dėsnius, kokia apskritai yra gamtos grandinė. Būtent dėl to turite labai gerai pagalvoti, ar reikia išvyti kurmius iš savo teritorijos, nes jie yra gamtos grandinės dalis.

Siūlyčiau pagalvoti, ar tikrai vienas kitas kurmiarausis yra didelė problema. Žinoma, didelėse sodybose jų gali būti gerokai daugiau, o jeigu dar norite lygios ir gražios pievos, tarkime, golfo aikštelei, tuomet viską reikia apgalvoti iš anksto.

123RF.com nuotr./Kurmiarausiai
123RF.com nuotr./Kurmiarausiai

Prieš įrengiant veją ir norint išvengti kurmių antplūdžio, patariama patiesti specialų tinklą, kuris neleidžia kurmiui išlįsti toje teritorijoje. Tinklas yra užverčiamas žeme ir tada užsėjamas žole“, – sako L.Liubertaitė.

Ji atkreipia dėmesį ir į tai, kad kurmiai kurmiarausius rausia tam, kad gautų deguonies, galėtų kvėpuoti, todėl jeigu matome kurmiarausį ir norime, kad jų nepadaugėtų, jokiu būdu nepatariama jo užversti.

„Užvertę kurmiarausius sukuriame tokią situaciją, kad kurmiams to deguonies pradeda trūkti, todėl kurmis išsirausia kurmiarausį kitoje vietoje. Geriausia šiuo atveju nuimti tą žemę ir palikti atvirą kanalą, kad kurmis nepridarytų daugiau bėdos“, – pataria tinklaraštininkė.

Ji sako, kad kai kurie žmonės dalijasi ir savo patirtimi kovoje su kurmiais, pavyzdžiui, jie pastebėję, jog kurmiai išsilakstė dėl dažno žolės pjovimo, nes jiems, matyt, nepatikęs vibruojančios žoliapjovės garsas. „Tačiau tai liaudies išmintis, kuri suveikia tikrai ne visiems“, – sako Lina Liubertaitė, siūlanti su kurmiais gyventi gražiuoju.

Fotolia nuotr./Kurmis
Fotolia nuotr./Kurmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius